pablo208 Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Hej. Wiem ,że blank ogólnie znany i ceniony . Prosił bym o info w jakim przedziale najlepiej pracuję? Wiem ,że jest sporo niedoszacowany ... Opinie użytkownikow itp. Z góry bardzo dziękuję. Ew, Kupię wędzisko na w/w blanku. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 (edytowane) z tego co pamiętam, to miałeś go u mnie w ręku, wg mnie jest dość dobrze opisany, tyle, że do tej gramatury można dodać wagę gumy 3-4", no może 20g+ smukłe 4", pociągnie i 25g+guma, ale optimum kończy się na 20g + guma, ogólnie moim zdaniem to optimum to 10-20g + guma Edytowane 21 Maja 2014 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Miałem Kamilu ponad rok temu...wtedy też sie nad nim zastanawialem ..nawet nabylem ten nieco cięższy z tego co pamietam 14lb. Ale sprzedalem bo jak dla mnie to straszna pała ...liczę , że ten ubrany np w tytany będzie nieco subtelniejszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 miałem u siebie nie uzbrojony blank 70MH i różnica w mocy jest znaczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 ...spokojnie 3cale plus 30gr...wiem kto ma nówkę za 1150pln;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Te 30g to chyba na MH, miałem MF i tak jak napisał @bazyloss, komfort 10-20g, powyżej już przygasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 ..przygasa w jakim sensie? Nie rzuca,nie poprowadzi...nie każdy podbija po drobiowemu z kija, ślizgami z mlynka na rzece spokojnie podaje 30gr plus 3 cale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Przygasa zarówno przy rzucia jak i zacięciu. Miałem kiedyś sytuację, że przy lince 0,19 i główce 25g trafiłem na współpracujące sandacze, co zacięcie to pustak, zmieniłem główkę na lżejszą i plecionkę na cieńszą i dopiero sobie połowiłem. Dla mnie to typowe zgaszenie akcji i pracy kija zbyt ciężką przynętą. Stąd moja opinia, że da się, ale po co, skoro nie ma komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) każdą wędką można z korby, ale łatwo sobie wyobrazić co się dzieje z przynętą, która jest za ciężka dla danego kija, kiedy po podbiciu (nie szarpaniu) szczyt nie zdąży wrócić i wykonujemy następny ruch wędkąnie chcę ponownie się spierać z kolegą, ale wg mnie to co można, a to co się powinno , to dwie inne sprawy,dla tego blanku optimum czułości i kontroli nad przynętą kończy się na 20g+guma i nikt mnie nie przekona, że jest inaczej, powyżej nie jesteśmy wstanie nadać przynęcie takiego ruchu jak byśmy chcieli, a ogranicza się to właśnie do frywolnego ślizgu, np. prawidłowe podbicie na dwa lub trzy czy też celowe kontrolowane chwilowe zawieszenie i kontynuacja jest niemożliwe druga sprawa, że blank zbyt przygięty wagą przynęty nie jest wstanie wygenerować dostatecznego "prądu" to po prostu fizycznie niemożliwe a kolesie z St.Croix to pentaki , bo niedoszacowali blank o 100% Edytowane 22 Maja 2014 przez bazyloss 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Może nie pentaki, coś tam potrafią Zgodzę się natomiast z tym co napisał @bazyloss wyżej. Zawsze uważałem, że wędka ( przez wedkarza ) ma pracować przynęta, a nie przynęta wędką. Faktem jest, ze kije te wytrzymują dużo ale przesadzać tez nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 ...no to ja jestem odmieńcem... Łowiłem elitkami i 30gr, nie skupiałem sie na krzywiźnie szczytówki i jej generowaniu mocy. Łowiłem dziesiątki jak nie setki sandaczy,nic mi nie kucało,spadało - wszystkie cięte w porę ..no ale ja faktycznie jestem inny, na bolki xfasty 17-20lb,kleniijaziowka to ponoć dobry kij szczupakowy;)P.s. Lubię jak szczyt pokazuje co dzieje się pod wodą....oczywiście wszystko w granicach normy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Masz rację, że można i 30 gr mu podać i nie ma prawa się nic złego stać z kijem ale mnie, taką wagę lepiej podbija się kijem 1oz. Może dlatego, że z reguły łowię trzema 1/2, 3/4 i 1oz i mam wybór, przez co bardziej komfortowo obsługuję szerokie spektrum przynęt. Jeśli natomiast miałbym na łódkę zabrać jeden kij to byłby to właśnie 12 lb 5/8. Można podać mu 5gr i 30 gr tyle że te krańcowe wartości nie są już tak komfortowe, pomijam już czy łowimy w rzece czy na jeziorze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi