Skocz do zawartości

5S70MF-G Elite 2,13m 1 5-18g

pablo208

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Wiem ,że blank ogólnie znany i ceniony . Prosił bym o info w jakim przedziale najlepiej pracuję? Wiem ,że jest sporo niedoszacowany ...

Opinie użytkownikow itp. Z góry bardzo dziękuję.

Ew, Kupię wędzisko na w/w blanku.

Pozdrawiam Paweł

z tego co pamiętam, to miałeś go u mnie w ręku, wg mnie jest dość dobrze opisany, tyle, że do tej gramatury można dodać wagę gumy 3-4", no może 20g+ smukłe 4", pociągnie i 25g+guma, ale optimum kończy się na 20g + guma, ogólnie moim zdaniem to optimum to 10-20g + guma

Edytowane przez bazyloss

Miałem Kamilu ponad rok temu...wtedy też sie nad nim zastanawialem ..nawet nabylem ten nieco cięższy z tego co pamietam 14lb. Ale sprzedalem bo jak dla mnie to straszna pała ...liczę , że ten ubrany np w tytany będzie nieco subtelniejszy...

Przygasa zarówno przy rzucia jak i zacięciu. Miałem kiedyś sytuację, że przy lince 0,19 i główce 25g trafiłem na współpracujące sandacze, co zacięcie to pustak, zmieniłem główkę na lżejszą i plecionkę na cieńszą i dopiero sobie połowiłem. Dla mnie to typowe zgaszenie akcji i pracy kija zbyt ciężką przynętą. Stąd moja opinia, że da się, ale po co, skoro nie ma komfortu.

każdą wędką można z korby, ale łatwo sobie wyobrazić co się dzieje z przynętą, która jest za ciężka dla danego kija, kiedy po podbiciu (nie szarpaniu) szczyt nie zdąży wrócić i wykonujemy następny ruch wędką

nie chcę ponownie się spierać z kolegą, ale wg mnie to co można, a to co się powinno , to dwie inne sprawy,

dla tego blanku optimum czułości i kontroli nad przynętą kończy się na 20g+guma i nikt mnie nie przekona, że jest inaczej, powyżej nie jesteśmy wstanie nadać przynęcie takiego ruchu jak byśmy chcieli, a ogranicza się to właśnie do frywolnego ślizgu, np. prawidłowe podbicie na dwa lub trzy czy też celowe kontrolowane chwilowe zawieszenie i kontynuacja jest niemożliwe

druga sprawa, że blank zbyt przygięty wagą przynęty nie jest wstanie wygenerować dostatecznego "prądu" to po prostu fizycznie niemożliwe

a kolesie z St.Croix to pentaki , bo niedoszacowali blank o 100% :)

Edytowane przez bazyloss
  • Like 3

Może nie pentaki, coś tam potrafią ;)

Zgodzę się natomiast z tym co napisał @bazyloss wyżej. Zawsze uważałem, że wędka ( przez wedkarza ) ma pracować przynęta, a nie przynęta wędką. Faktem jest, ze kije te wytrzymują dużo ale przesadzać tez nie można.

...no to ja jestem odmieńcem... Łowiłem elitkami i 30gr, nie skupiałem sie na krzywiźnie szczytówki i jej generowaniu mocy. Łowiłem dziesiątki jak nie setki sandaczy,nic mi nie kucało,spadało - wszystkie cięte w porę ..no ale ja faktycznie jestem inny, na bolki xfasty 17-20lb,kleniijaziowka to ponoć dobry kij szczupakowy;)
P.s. Lubię jak szczyt pokazuje co dzieje się pod wodą....oczywiście wszystko w granicach normy

• Like 1

Masz rację, że można i 30 gr mu podać i nie ma prawa się nic złego stać z kijem ale mnie, taką wagę lepiej podbija się kijem 1oz. Może dlatego, że z reguły łowię trzema 1/2, 3/4 i 1oz i mam wybór, przez co bardziej komfortowo obsługuję szerokie spektrum przynęt. Jeśli natomiast miałbym na łódkę zabrać jeden kij to byłby to właśnie 12 lb 5/8. Można podać mu 5gr i 30 gr tyle że te krańcowe wartości nie są już tak komfortowe, pomijam już czy łowimy w rzece czy na jeziorze...