Skocz do zawartości

kijek pod jerki i multik

kibol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam dylemat co wybrac kijek

rozemeijer qualifier gentle jerk 1,90 30-60g

dragon millenium fatso jerk cast 1,95 25-60g

oczywiście będe łowił fatso 10 ,slider 10.

Czy pod te kijki będzie odpowiedni multik

daiwa viento 100L

shimano curado 201b , 200b i jaka jest różnica między 200b a 201b

Za wszystkie podpowiedzi będe wdzięczny.

daiwa viento 100L

Co do kijków to Ci nie pomogę ale w multikach owszem.

Daiwa Viento nie będzie dobry do takich przynęt,50-60gram zdecydowanie za dużo jak na Viento. Curado które podałeś to wersja starsza czyli B co oznacza Bantan, nowszą wersją jest Curado D a jeszcze nowszą, nowością jest seria E.

Pod takie przynęty czyli relatywnie ciężkie dobrym wyborem bedzie np. Abu Revo SX, STX lub Premier i stare aczkolwiek dobre okrąglaczki ABU np. C3 4601. Na forum znajduje się multum infomacji Tobie potrzebnych i bardzo czesto padało pytanie o zestway tak do 70gram.

Pozdrawiam

daiwa viento 100L

Co do kijków to Ci nie pomogę ale w multikach owszem.

Daiwa Viento nie będzie dobry do takich przynęt,50-60gram zdecydowanie za dużo jak na Viento. Curado które podałeś to wersja starsza czyli B co oznacza Bantan, nowszą wersją jest Curado D a jeszcze nowszą, nowością jest seria E.

Pod takie przynęty czyli relatywnie ciężkie dobrym wyborem bedzie np. Abu Revo SX, STX lub Premier i stare aczkolwiek dobre okrąglaczki ABU np. C3 4601. Na forum znajduje się multum infomacji Tobie potrzebnych i bardzo czesto padało pytanie o zestway tak do 70gram.

Pozdrawiam

W jednym z artykułów na j.pl są zdjęcia rognisa z jerkową Daiwą Viento zatem nie pitol tu durnot.

Pozdr.

Salmo

Można każdy multik założyć do kija jerkowego, tylko pytanie jaki to ma sens? Viento nie należy do multików nadających się do jerkingu, może jedynie do bardzo lekkiego. Lepiej kupić sprawdzone modele jak np. Curado 201D, Abu 5XXX, Calcutte 201, Alphas 150 itp.

Od rzucania dostał luzów na korbie i zepsuła się zembatka? :o

Takie rzeczy powstają najczesciej od ściagania na plecionie dużych woblerów SDR albo wielkich wirówek, ewentualnie od szarpania się z zaczepami, lub w przypadku jak ktoś co chwila walczy z okazem silnej ryby. Od rzucania 50g wabikami nie mozna uszkodzić przekłądni lub korby, co najwyżej szybciej zmęczyć łożyska główne. 90% opowieści o rzekomych uszkodzeniach multiplikatorów to najczesciej mity rozpuszczane przez ich urzytkowników. :D

Mam kolegę, który Daiwę Viento używa od 3 lat na Toruńskiej wiśle i nic się z młynkiem nie dzieje. Kiepska opinia jaką ma ten multiplikator jest moim zdaniem sporo przesadzona. :D

Viento nie należy do multików nadających się do jerkingu, może jedynie do bardzo lekkiego.

Multik w wersji pierwotnej zostal stworzony do polowow wertykalnych na gume .Swojego czasu interesowal mie ten mlynek ale faktem stalo sie ze nie?nadaje sie do jerkow a wiekszosc sprzedawcow zanjacych sie narzecy odradza ten mlynk do jerkowania .Jest zadelikatny i sypie sie przy wiekszych obciazeniach .

jakies 3/4 roku po tym jak viento pojawilo sie na rynku napisalem, ze to chyba jeden z gorszych kolowrotkow daiwy ... i pozostaje przy swoim, ale musze przyznac racje jerzemu (w sensie stricte) od rzucania, to sie zadna zebatka nie powinna popsuc, w zadnym kolowrotku, nawet tak zasluzonym (i oblozonym listami z podziekowaniami od setek tysiecy wedkarzy) jak jaxon express

Co do kijka ,jak najbardziej

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/48a1e9ec8c49ce42.h tml

Macajac na stoisku wszyskie modele pokusilem sie o probe w basenie kilku jerkowek .Bardzo pozytywne wrazenie ,bardzo letkie i przyjene w dotyku kijaszki .

W serwisie daiwy tego dnia albo mialem pecha albo sypalo sie wszystko co tam bylo w srodku .Dlatego sie zrazilem do tego modelu .To moje zdanie .

No tak widać zbyt mało precyzyjnie się wyraziłem. Jerzemu trzeba bardziej konkretnie Więc normalne jest że przekładnie nie polecą od samego rzucanie ciężkimi przynętami ale od sposobu jakim się je prowadzi, w tym wypadku poszarpywanie. I o to mi chodziło. Zresztą są już stwierdzone przypadki padaczki kół zębatych w MG7, co również nie najlepiej świadczy o tym nowym i tak zachwalanym młynku.

Do jerków to chyba nie ma co kombinować i albo ABU C4 round,albo DM 203SW,ten ostatni to zobaczę bo kupiłem ostatnio.ABU C4 tani to i nie żal jak się posypie,choć nie słyszałem,żeby się szybko lasowały.Jerkowanie jest dość forsowne dla każdej konstrukcji,a młynki o szpuli stałej to już wogóle się do tego nie nadają.Ja załatwiłem młynek na dożywotniej gwarancji producenta w ciągu jednego sezonu.

Pomiędzy conquestem a c4 czy c3 jest przepaść

Jakby postawić obok siebie stare volvo i najnowszego lexusa. Oczywiście stare volvo ma urok vintage, w wielu sytucjach dla niewymagających, mających sentyment albo ceniących jedynie wartość użytkową się sprawdzi (przewiezie z p A do p B). Pewnie będzie lepszym autem niż nowa dacia. ale nie porównywałbym tych konstrukcji...