sslonio Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Witam, zastanawiam się nad wyborem - który jako uniwersalny? Czy ktoś z Was w okolicach Lublina posiada ww. modele żeby sprawdzić organoleptycznie :-) proszę również o info od użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Podaj więcej danych: jak, czym, co, gdzie - skoro ma to być uniwersał Edytowane 22 Maja 2014 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Mam 8'6 do 21 gram. Jest genialny. Mogę w jednej trasie zaliczyć z nim pstrągi, potem wpaść nad Wisłę na bolenie a na deser połowić na lekko szczupaki albo sandacze. Zaczyna rzucać od woblerów 4 gramy. Dalej woblery 5-11 cm(te 11 oczywiście smukłe a nie jakieś DRy), gumy 2-3 cale na główkach do 18 gram, gumy 4 cale max na 10 gramach. Obrotówki do 4ki. Miałem obawy, że mniejsze ryby będą z niego spadać, ale problemu raczej nie ma.Szczerze zazdroszczę kolegom mogącym łowić na ten kij w wersji z SC V. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bardziu Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 A jest czego 5sc86mf2-g - genialny wynalazek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Podaj więcej danych: jak, czym, co, gdzie - skoro ma to być uniwersał Obrotwki do 5, woblery do 25g, swimbaity np. Sebile Magic Swimmer, mam też ze 3 jerki, gumy na głowkach Max. 20g, wahadłowki Max 20g. Wody stojące z brzegu, rzeki sporadycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bardziu Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 To Avid do 21g będzie idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Patrząc na wymienione przez Ciebie przynęty akurat Ja mam troszkę inne zdanie niż poprzednicy. AVID 8.6" do 21 będzie za słaby, jeżeli ma to być ST.CROIX AVID to Model 1oz (czyli 28gr) jak najbardziej Szczególnie patrząc że obrotówka nr 4/5 to jednak spory opór oraz wyzwanie dla kijka a i woblery 25gr to też nie są kleniowe cukiereczki , resztę pewnie by tem 3/4oz(21gr) ogarnął .Gdyby nie fakt, że posiadałem przez długi czas oba te kijki, to pewnie na ich temat bym się nie wypowiadał. Edytowane 22 Maja 2014 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Skoro chcesz zastosować woblery 25g, to model do 21g będzie za słaby. Wymienione przez Ciebie przynęty (obrotówki do nr5, woblery do 25g) stawiają bardzo duzy opór przy pracy i nadmiernie będą przeciążać szczyt kija. Ja mam AVS86MHF2 do 28g i łowię nim na Wiśle na główki do 30g + guma 3-4". To jego górna granica komfortu. Edytowane 23 Maja 2014 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 No właśnie, opinie są podzielone ???? mi też trudno zdecydować nie mając kijka w ręku. A jakiej wagi kołowrotek macie podpięty do tego Avida, z jakim się wyważa? Moze ktoś z okolic Lublina się odezwie to bym obejrzał :-) jak nie to pewnie w-wa ale teraz mi nie jest za bardzo po drodze :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Osobiście do tych kijków używałem 2500 R DAIWA CERTATE i wyważenie było OK. Edytowane 22 Maja 2014 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Woblery 25 gram, obroty 4 i 5 - to już nie przynęty do 86mf-a. Będzie za słaby. Dla mnie komfort w woblerze kończy się na RH 85 jeśli idzie o inne woblery niż slimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bardziu Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Zdaje się że kolega podał maksymalne przynęty i wydaje mi sie że 86mf bedzie ok. Chyba że takie przynety będą w użyciu cały czas. To wtedy faktycznie za słaby.Należy podawać zakres przynęt jakie najczęściej są używane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Jaka waga krećka wyważa ten kijek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Może ktoś sprzedaje tego Avida? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Ostatnio próbowałem kupić chyba z 5 modeli Avidów. Raczej trzeba zapomnieć o używanych, rzadko kto sprzedaje, a jak już to cena bliska nowemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bardziu Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Chyba najtaniej to teraz zrobić w pracowni, koszty podobne do nowego a wykonanie na pewno lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Tutaj masz z forum Avida AVS90MHF2 za super pieniądze...http://jerkbait.pl/topic/40014-s-daiwa-r4-szpule-r4-st-croix-avid-knoby-shimano/?hl=avs90mhf2Jak uniwersał to chyba lepszej opcji niema - krótszy w mojej opinii bardziej pod gumy - jeszcze szybszy i jeszcze sztywniejszy.A ten i tak sobie poradzi. Edytowane 22 Maja 2014 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Ja podpinalem Zaubera 3000 310g, teraz bede podpinal Emblema 3500 o masie 400g. Certate 2500 wg mnie nie wywaza odpowiednio takiego kija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Do w/w przynęt 3/4oz będzie za słaby...1oz będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Ja podpinalem Zaubera 3000 310g, teraz bede podpinal Emblema 3500 o masie 400g. Certate 2500 wg mnie nie wywaza odpowiednio takiego kija.Chodzi o CERTATE 2500 R czyli 3000 z mniejszą szpulką a DAIWISZON 3500 i pełne 400+ gr to maszyna na potwory i wydaje mi się że troszkę przesadzas w tym momęcie. No ale - "wolnoć Tomku w swoim domku oraz każdy orze jak może". Edytowane 22 Maja 2014 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Dzieki Patu za potwierdzenie tego samego zdania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Nie ma za co, trzeba pomagać błądząco-poszukującym;)..miałem avida 8'6 1oz, łowiłem 3/4 oz. Teraz scv 12, 17lb 8'6 i jakoś nie widzę tego słabszego przy w/w przynętach... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 To tak jak i ja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Nie to, zebym sie spieral odnosnie wywazenia kija młynkiem ale ktory kręciołek wg Was lepiej wyważa AVS86MHF2 - Certate 2500R (267g) czy Emblem 3500 (397g)? Edytowane 23 Maja 2014 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Co lepsze to ja wielkiej różnicy nie widzę :-) ale wydaje mi się że Daiwa chociaż to też może być sprawa zrobienia fotki. Hm....ciekawa rzecz z wyważaniem tego kijka :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi