laszczewskim Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Witam Kolegów!Czy Któryś z Was ma w miarę prawdziwe wiadomości o ilości ryb przerzuconych przez dużą wodę przez zaporę w Rożnowie do Dunajca?Zawsze w takich sytuacjach poniżej zapory odbywa się akcja pt. "chłop żywemu nie przepuści", polegająca na zebraniu wszystkiego co martwe, (to może i słuszne) i wybiciu przy pomocy wideł, grabi i kijów wszystkiego, co jeszcze miało szanse przeżycia.Kolejnym etapem,po cofnięciu się rzeki do koryta, było wyłapanie wszystkich ryb odciętych od głównego nurtu w różnych dołkach i zagłębieniach terenu. Może któryś z Kolegów ma porównanie obecnej powodzi do roku 2010, kiedy to ilość ryb straconych dla wędkarstwa była ogromna, wręcz katastrofalna.Proszę piszcie o swoich spostrzeżeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Nie wiem ile teraz ryb zostało zabitych ale wiem z opowiadań że co roku padają tam naprawdę duże ilości. Wcale nie musi płynąć duża woda żeby działy się takie procedery. Tak się składa że moja małżonka pochodzi z samego Rożnowa i teściu przy każdej naszej wizycie zdaje relację co ludzie wyciągają na widłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greku35 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Pawello to co tłuką gdy nie ma dużej wody to ryba która migruje w górę rzeki i napotyka zaporę więc normalne, że ryby będzie tam więcej niż gdzie indziej, natomiast co do dużej wody widziałem na fotach , że wszystkie przelewy stokowe w kulminacyjnym momencie były otwarte więc na pewno trochę ryby spłynęło. Pytanie tylko czy dużo skoro w ostatnich latach mizeria na Rożnowie totalna. Słyszałem opowieści, że zagładzie sandacza którego było w bród winna była powódź w 1997, ... moje wnioski są inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laszczewskim Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Nie wiem ile teraz ryb zostało zabitych ale wiem z opowiadań że co roku padają tam naprawdę duże ilości. Wcale nie musi płynąć duża woda żeby działy się takie procedery. Tak się składa że moja małżonka pochodzi z samego Rożnowa i teściu przy każdej naszej wizycie zdaje relację co ludzie wyciągają na widłach.I tu się zgadzam z Tobą całkowicie! Proceder ów trwa odkąd pamiętam i polega na przegradzaniu sieciami całego koryta Dunajca w momencie kiedy ryba migruje pod zaporę w czasie zrzutu wody.Po zamknięciu turbin woda opada i ryby spływają - prosto do sieci.Najdziwniejszy jest fakt, że wszyscy o tym wiedzą: i Policja, i Władze Wędkarskie, i Straż Państwowa, (nie mówiąc już o społecznej) i ......... nic.A w każdej knajpie poniżej Rożnowa można zawsze zjeść świeżutką rybkę. Pojedynczy wędkarz, czy nawet jakaś grupa pasjonatów nie jest w stanie walczyć z tak zorganizowanym kłusownictwem, a góra nie robi nic.Dlaczego? Odpowiedź pozostawiam każdemu do własnej interpretacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Wtrące swoje 3 grosze . Bez urazy ale laszczwskim nie masz bladego pojecia o technikach polowu sieciami na rzece . Jest niemozliwe na duzej wodzie przegrodzenie calego koryta takiej duzej rzeki jak Dunajec zeby nie porwalo siatek i to niezaleznie na czym je przymocujesz . To sa opowiesci dziwnej tresci ktore wypisujesz , poza tym jaki rodzaj sieci tam uzywaja ? Co stawiaja wonton czy moze drygawice o dlugosci ponad 100 m ? Bzdury i opowiesci wyssane z palca. Jedynym sprzetem do lowienia stacjjonarnego w takiej duzej rzece jest worek holenderski ale to wyzsza szkola jazdy haha. Ryby napewno klusuja technikami ogolnie znanymi czyli jakies widly , oscien postawia gdzies na roznowie siateczke i stad ryby w okolicznych knajpach . I pewnie na szarpala pod zapora ale to "wedkarze inaczej" To tyle w temacie i prosze nie wypowiadajcie sie w sprawach o ktorych nie macie bladego pojecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 No Ty widzę masz pojęcie ... Czego używasz najczesciej żeś taki ą ę. ?? Żyjemy w wolnym kraju i każdy może wyrażać swoje opinie jak Ci nie pasi nie czytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Tu nie chodzi o wyrazanie opinii tylko o niepowtarzanie glupot na zasadzie jedna Pani drugiej Pani.... A temat jest ciekawy chocby ze wzgledu, jak napisał laszczewskim, o zupelne ignorowanie tego precederu przez sluzby ktore sa odpowiedzialne za ochrone wód . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Z tego co mi wiadomo to najczęściej w użyciu są widły i coś w stylu jak to określił kolega wyżej worka z siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 (edytowane) A ja mam gdzieś co mozna a co nie mozna rozstawić bo sie na tym nie znam .. ogólnie olewam takie tematy uśmiecham się czasem pod nosem widząc to toczenie piany, jednak kolegę laszczewskim znam osobiscie i jak coś pisze to nie po to że mu się nudzi i nie ma pojęcia tylko są osoby które chciały by żeby ich wnuki też mogły łowić nie tylko ukleje. I krew mnie zalewa jak tlok rodem z Pabianic wpada do tematu o Rożnowie i poucza wszystkich do czego słuza jakie sieci ... napisz grzecznie że Twoim zdaniem jest inaczej a rzucaj na lewo i prawo "nie macie bladego pojecia". A na koniec cytujac Twoje słowa i nie wchodząc w merytorykę "bez urazy" kolego Tlok Edytowane 23 Maja 2014 przez Sandre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laszczewskim Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Wtrące swoje 3 grosze . Bez urazy ale laszczwskim nie masz bladego pojecia o technikach polowu sieciami na rzece . Jest niemozliwe na duzej wodzie przegrodzenie calego koryta takiej duzej rzeki jak Dunajec zeby nie porwalo siatek i to niezaleznie na czym je przymocujesz . To sa opowiesci dziwnej tresci ktore wypisujesz , poza tym jaki rodzaj sieci tam uzywaja ? Co stawiaja wonton czy moze drygawice o dlugosci ponad 100 m ? Bzdury i opowiesci wyssane z palca. Jedynym sprzetem do lowienia stacjjonarnego w takiej duzej rzece jest worek holenderski ale to wyzsza szkola jazdy haha. Ryby napewno klusuja technikami ogolnie znanymi czyli jakies widly , oscien postawia gdzies na roznowie siateczke i stad ryby w okolicznych knajpach . I pewnie na szarpala pod zapora ale to "wedkarze inaczej" To tyle w temacie i prosze nie wypowiadajcie sie w sprawach o ktorych nie macie bladego pojecia " Bez urazy" Kolego @tlok, ale czy Ty kiedykolwiek widziałeś na własne oczy Dunajec w jego górnym, czy środkowym biegu, a w szczególności poniżej zapory w miejscowości Rożnów? Przypuszczam, a nawet jestem pewien, że nie, bo w przeciwnym razie nie pisałbyś o Dunajcu, jako o "dużej rzece, w której nie da się zastawić sieci". A dla Twojej wiadomości, na przestrzeni ostatnich lat, (pomijając oczywiście okresy powodzi), Dunajec niesie tak niewielką ilość wody, że w momencie kiedy turbiny nie pracują, tę wg. Ciebie "dużą rzekę" można przeskoczyć, lub przejść w woderach z jednego brzegu na drugi, nie mocząc nawet jajek. Jako, że mieszkam w Nowym Sączu, i do miejsca o którym mowa mam 27 km, więc bywam dość często-- a Ty ile razy tam byłeś, że zabierasz głos, choć nie masz dostatecznej wiedzy w temacie?W jednym przyznaję Ci rację: nie mam bladego pojęcia o rodzajach sieci i metodach połowu sieciami w rzece, bo jestem wędkarzem, a nie RYBAKIEM.I na koniec. piszę, bo wiem co piszę, bo byłem i widziałem na własne oczy. Koledzy, wracając do tematu - "ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 (edytowane) Ktokolwiek widział wodę w Kurowie w ostatnim cczasie?? Od przed powodzi mamy zaklepane urlopy na poniedziałek, bo plan brzmiał okonie, ale co tam płynie obecnie bo mam sprzeczne info? Jedni mówia że wysoko i żur innni że się czyści i na poniedzialek będzie lala Edytowane 23 Maja 2014 przez Sandre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Daro jeżeli Dunajec będzie podniesiony na Klimkowce woda ok na cofce możesz polowic okonie tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Dunajec żur.Powyżej i poniżej zapory w Rożnowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Dzięki Janusz, cholera ile to się jeszcze bedzie klarowac. Na sandacze może zdarzy jak nie doleje i znowu Popradu nie zapapra. Ponoć w Swiniarsku coś naprawiaja i kopary dokładają swoje trzy grosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Czarno to widzę. .A kopary pewnie grzebią w Swiniarsku bo ponoć rozpieprzyło mi tą zaporkę bez przepławki .Jak znam życie to odbódują to badziewie również bez przepławki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
covent Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 chyba tylko wał poniżej zaporki a sam próg raczej jest nienaruszony (chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Ja bym tam wolał tego progu nie widzieć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
covent Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 No pewnie jak cała brać wędkarska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Wlasnie w tvp 1 pokazywali" śmietnisko" na Roznowskim zresztą jak po każdej powodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 (edytowane) No tego to nie unikniemy ... wiele pokoleń minie zanim na brzegach zacznie być tak czysto jak np. w Niemczech. To śmietnisko to "my" wędkarze w większości. Potem przychodzi większa woda i "sprząta".Swoje robią też dzikie wysypiska za które uważam powinno się odkurzyć średniowieczne metody. Przywiązać gościa do drzewa 25 batów odwiązać ukłonić się i pożegnać. Z dypcyngielami podobnie, bo w lasach łatwiej o kondomy jak o grzyby, to samo nad wodą.Potem się dziwić na ryby na gumy nie biorą. Edytowane 26 Maja 2014 przez Sandre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 (edytowane) To śmietnisko to "my" wędkarze w większości.No, ja tą winą wędkarzy obarczałbym w stopniu niewielkim akurat. Żaden wędkarz nie przychodzi nad wodę z zabawkami dziecięcymi, częściami lodówek, obudowami TV. Opon też raczej nie targa ze sobą. Pet-y po oleju czy płynie do spryskiwaczy i inne podpizdniki również jakoś średnio mi do statystycznego wędkarza pasują. Edytowane 26 Maja 2014 przez popper 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżemik Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 No, ja tą winą wędkarzy obarczałbym w stopniu niewielkim akurat. Żaden wędkarz nie przychodzi nad wodę z zabawkami dziecięcymi, częściami lodówek, obudowami TV. Opon też raczej nie targa ze sobą. Pet-y po oleju czy płynie do spryskiwaczy i inne podpizdniki również jakoś średnio mi do statystycznego wędkarza pasują.Bez urazy:wszystko ma swój procent - swój procent mają pampersy, sedesy, zabawki, pralki telewizory itp.Swój procent mają, worki i wiaderka po zanętach, po haczykach, wędkarze czy raczej wędkorze przychodzą również z prowiantem i opakowania po jedzeniu i piciu nie rzadko kończą w ognisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Dokładnie o to mi chodziło kolego Waldku co pisze @dzemik. Nie przeliczajmy na kilogramy kto ile ... wina to wina, a na Rożnowie jak spojrzysz na tafle to przewazaja przeróżnej maści papiery folie butle po pepsji po browarach itp itd, oczywiście mało używana pralka tez sie znajdzie:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laszczewskim Opublikowano 27 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Daro jeżeli Dunajec będzie podniesiony na Klimkowce woda ok na cofce możesz polowic okonie tez Nie dałbym głowy za 100% wiarygodność tej informacji, ale mówił mi człowiek mieszkający w Uściu Gorlickim, że cofka Klimkówki też brudna, bo kopary i spychy jeżdżą po Ropie i naprawiają brzegi zniszczone przez wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 (edytowane) Bez urazy:wszystko ma swój procent - swój procent mają pampersy, sedesy, zabawki, pralki telewizory itp.Swój procent mają, worki i wiaderka po zanętach, po haczykach, wędkarze czy raczej wędkorze przychodzą również z prowiantem i opakowania po jedzeniu i piciu nie rzadko kończą w ogniskuPolecam ku uwadze https://www.facebook.com/photo.php?fbid=470574479740436&set=pcb.470574889740395&type=1&theater https://www.facebook.com/photo.php?fbid=470574363073781&set=pcb.470574889740395&type=1&theater https://www.facebook.com/pages/TPRD-Towarzystwo-Przyjaci%C3%B3%C5%82-Rzeki-Drw%C4%99cy/404534083011143?hc_location=timeline Bez urazy. Serio A, czy wędkarze mają w tym swój niechlubny udział? Z pewnością mają. Wszystko ma swój procent Edytowane 1 Czerwca 2014 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi