Skocz do zawartości

Kijek szczupakowy -Opinie

Kamil18

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. 

Od jakiegoś czasu czytałem to forum i postanowiłem się zalogować i zadać pytanie. 

Łowię szczupaki rekreacyjnie ( tak to jestem sumiarzem ) Ale lubię też pochodzić na spinning.

Kupiłem sobie w tygodniu nowy kijek na szczupaczka Shimano Vengeance 2,4m 20-50g.

Łowię na płyciznach koło trzcin ,podwodnych łąk i kapelonów .Przerzuciłem się ostatnio z kopyt gdyż co chwilę wyciągałem z zielskiem na woblery Salmo Slider 1szt 6cm /1szt 7cm/ 1szt10cm pływające i 1 tonący + kupiłem żabkę D frog Daiwy. 

Na łowisku jest sporo suma i dużego szczupaka i okonia. Kołowrotek mam dragona Vipera FD. 

Żyłka 0,30 

Jak myślicie będzie odpowiednio pracował z tymi przynętami ? 

Ok dzięki ,a jeszcze jedno pytanko nie za ciężki wyrzut jak na sliderka pływającego 6cm ( wiem , że za mały i będę celował teraz w 10cm? 

I jak byś radził je prowadzić tym kijem bo żabkę wiem jak .

Aa i stalka do tego oczywiście jakaś z lepszych?

Edytowane przez Kamil18

Slidera właściwie nie da się źle poprowadzić. Podszarpuj szczytówką w górę lub w dół, jeśli jeździ na boki to znaczy, że prowadzisz prawidłowo. Warto czasami zrobić przystanek bo szczupaki lubią też brać na niego z opadu.

Stalka - jak najdłuższa. Z powszechnie dostępnych całkiem niezłe robi Dragon, tyle, że ciężko kupić coś dłuższego niż 40cm. Wytrzymałość 10kg będzie wystarczająca.

Madziam mam jedna 10tonącom RR, a reszte chce pływające 10 ale powiedz mi czy 6cm pływający będzie odpowiedni miedzy zielska itp celuje bardziej w szczupaki 50+ i nie ukrywając 80+ ale wiem też że nieraz szybciej duży uderzy w małą niż duża . I nie wiem czy sprzedać tą 6 czy zostawić, malowanie TT . Narazie mam 6(F) TT 7(s) RHP (okoń z czer.brzuchem) i 10s RR .

Kij sobie super radzi z 10s nie wiem jak kołowrotek ale też nie jest mały nawinołem 150m plecionki 0.24 i jescze ok 20m podkładu z żyłki 0.35

Edytowane przez Kamil18