Skocz do zawartości

Jaki zestaw castingowy na dużą rzekę,w miarę uniwersalny{Jadę w 2009 nad REN}

Tomy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Właściwie to nie byłem nigdy nad Renem, ale gdybym tam jechał :D to wziąłbym ze sobą jakiś uniwersalny kijek przystosowany do dwuręcznych rzutów, nie za mocny, nie za ciężki- kijek o długość n. 8' do 8'6 i mocy co najmniej 20 lb, może być 25 lb. Do tego ze dwa kołowrotki z różnymi średnicami linek, które nam pasują do łowienia jakie zamierzamy uprawiać. Z konkretnych przykładów to może taki Wild River St. Croix do 35 gram (chociaż ma moc tylko 17 lb). Optymalnie lepiej byłoby mieć też i drugi, mocniejszy kij, do cięższych przynęt. Całkiem dobrym rozwiązaniem będzie wzięcie castingowego 3 metrowego kija do 40 gram :D , ale też przydałby się wtedy i drugi, mocniejszy. 3 metrowym fajnie się rzuca, potem komfort jest już mniejszy, ale spokojnie da się tak łowić.

Kołowrotki- ogromny wybór. Ja bym wziął dwa: Conquesta 101 i 201 (dla pewności wziąłbym jeszcze ze dwa inne :mellow: ) . Właściwie prawie każdy wybór będzie dobrym. Może być któryś z niskoprofilowych ABU + ABU w rozmiarze 5000. Może być jakaś niskoprofilowa Daiwa plus round Daiwy w rozmiarze 200. Przy wyborze firmy, modelu liczą się też osobiste preferencje i względy estetyczne :D To bardzo ważne kryterium doboru sprzętu.

Po pierwszym wyjeździe będziesz wiedział jaki sprzęt wziąć na następną tam wyprawę :D Ważne żebyś miał ze dwa kołowrotki z różnymi linkami (bo czasem trzeba będzie łowić lżejszymi przynętami, a raz zupełnie ciężkimi).

Moje rady może nazbyt ogólne są, ale, jak mówię- nigdy nie byłem nad Renem i nie wiem jaka jest tamtejsza rzeczywistość wędkarska :D Na moim Bugu to wiem wszystko- kijek 10 lb spokojnie wystarczy.

Pozdrowionka

Zawsze są dwa wyjścia :D , także w Twoim przypadku: albo poruszasz się w obrębie sprzętu, który już posiadasz, albo trzeba robić nowe zakupy.

Pierwsza opcja też jest OK- uważam, że kijek 3m do 40 gram i ABU Ambassadeur 5601 (5501)- bo taki zestaw chyba posiadasz- to dobry zestaw na dużą rzekę. Powinien Ci spokojnie wystarczyć i właściwie nie musiałbyś nic więcej dokupować.

Jakąś niedogodnością długiego kija jest szybsze męczenie się wędkarza (dłuższa dźwignia) i mniejsza czułość zestawu. Ale to też wszystko wględne jest. Ambassadeur'y to stare konstrukcje, z gorszą ergonomią niż najnowsze topowe multiplkatory, ale to też znakomite kołowrotki. Ja je bardzo lubię. Takim zestawem jak Twój mógłbym spokojnie i swobodnie łowić.

Reasumując- z tym co już masz możesz spokojnie łowić w dużej rzece. Potem, z czasem, po iluśtam miesiącach łowienia z multiplikatorem dojdziesz do jakichś swoich wniosków, nowych przemyśleń- być może wtedy przyjdzie czas na nowe zakupy. Doświadczenie własne, i innych wskazuje, że to raczej nieuniknione :D Te zakupy, znaczy się :mellow:

No to już przeszłość,tych Cormoranów Black Star CM 3m 10-40g mam trzy sztuki.Ten cw.co jest podane na blanku to takie pobożne życzenie firmy.Moim zdaniem do 20g max.i nietypowa konstrukcja bo casting i na dodatek wklejka!!!.Czułe to to jest,ale ten ABU C4 jest do niej zbyt duży.Teraz jest w drodze do Mnie Curado201 i 101.

no i kijek st.croix ale zapomniałem jaki i masz babo placek.Jak łowiłem na spinn to miałem kijków w okolicach 15sztuk i czuje ze z castingiem też tak będzie.Dobrze że mam kupca na ten sprzęt karpiowy GREYS PLATINUM z całym zapleczem,namiotami,kuchenkami,stojakami,wózkami,łóżkami itd.Tu trochę grosza wpadnie i coś tam będę kupował.W niemczech namierzyłem sklep z Major Craftem i się tam wybieram.Ten kijek Cormorana wypróbuje z curado 201 powinno być dobrze.Jednak wolałbym łowić na krótkie castingi do max.7.

---------------------------------------------------

P.S.Ale ten 44 jest piękny!!

pudełeczko,papiery,szpulka zapas nóweleczka

kluczyk,oliwka i jakże dla ucha miła terkoteczka.

----------------------------------------------------

No!!!ładnie poszło.