Skocz do zawartości

podkładka do knoba

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Podłączę się pod temat.

Powiedzcie mi w jaki sposób likwidujecie luzy w knobach które są nitowane a więc i możliwości rozbiórki są nie "bałdzo" -_-.

Owszem można rozwiercić, dorobić część w jakimś zakładzie mechaniki precyzyjnej i mamy spokój w temacie bo knob staje rozbieralno/wymienialny.

Ale powiedzmy że idziemy po najmniejszej linii oporu. Ja do tej pory załatwiałem to tak że wycinałem sobie pasek z taśmy teflonowej i wiązałem na powstałym luzie petelkę, później psikanko smarem teflonowym i da się żyć.

Macie jakieś wypróbowane metody na wycinanie małych podkładek z plastiku (bynajmniej nie nożyczkowe) ?

Edytowane przez Zwierzu

Bierzesz Pan podkładkę jak pod szpule o dziurce ze średnica nita w knobie, a średnica zewnetrzna podkładki to plus minus szerokość dolnej czesci knoba, rozcinasz z jednej strony i wciskasz na nit, dobre jakosciowo podkładki się po kilka lat trzymają, praktycznie każdego emblema i podobne wynalazki tak się traktuje bo ten luz na knobie drażni, oj drażni.ewentualnie można nita podklepac od środka knoba ale to wyższa szkola jazdy bo trzeba dobrze ustawić dolną część żeby korbki nie roztrzaskac.

Edytowane przez Qowax001
  • Like 1

Panie @Qowax dawałem tak podkładkę, ale że jako nie mogę dokładnie zmierzyć suwmiarką średnicy nita w takim knobie, to dawałem podkładki jakie miałem na stanie :/ (miały luz). Efekt był taki że po jakimś czasie podkładka sama znikała, zapewne z tytułu niedopasowania średnicy nita do średnicy wewnętrznej podkładki. Dlatego ewentualnie sam wolałbym sobie te średnice dopasować i wyciąć.

Chyba że nity to jakiś znormalizowany rozmiar i pasuje do tego określona podkładka ?

Rozklepywanie nie wchodzi w rachubę z tytułu braku odpowiednich narzędzi do tego celu, (właśnie ta korbka) <_<.

Edytowane przez Zwierzu