Qcyk Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Koksy szykują się do sezonu... Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 9 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Nie spodziewałem się tego... Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 20 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 "Mały Kazio" Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 20 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 I trochę z innej strony Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 25 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Kiedy ja maluję On dzielnie kibicuje i cierpliwie czeka w oknie [emoji4] Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 25 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 ... Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 30 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Coś pod jazie. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 2 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 "Delirka" na kacu. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomala89 Opublikowano 3 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 To będzie bezster ? Koksy szykują się do sezonu... Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 3 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 (edytowane) To będzie bezster ?To już jest bezster. A w planach jest też wersja WTD. I 3 częściowy łamaniec jak wyżej. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Czerwca 2021 przez Qcyk 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Odgrzewam wątek bo w końcu udało się coś skończyć ???? PozdrawiamDaniel 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Aaa i jeszcze takie bzyki.... 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Ile warstw lakieru kładziesz na alu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 (edytowane) Ile warstw lakieru kładziesz na alu?6... 3 na samo Alu i 3 po malowaniu. Edytowane 19 Kwietnia 2022 przez Qcyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Sporo, myślałem że na czterech skończę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Sporo, myślałem że na czterech skończę Zależy jak grube jest Alu. Jak masz cieńsze niż ja to możesz spróbować po2 malować. Albo zrób suszarkę i kładź żywicę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Folia daje fajny efekt, ale sprawia problemy. Ta, naklejana bezpośrednio na drewniane korpusy potrafiła rozsadzić nawet sześć warstw lakieru. Zdarzało się to też w cudzych wyrobach. Przynęty dotknięte tą przypadłością są nienaprawialne. Efekt zniknął dopiero po naklejeniu folii na lakierowaną powierzchnię i polakierowaniu przed malowaniem. Tu z kolei farba kryje odciśniętą fakturę łuski i głowy. Dałem sobie spokój z folią na rzecz zabawy aerografem. Dobre farby i szablony potrafią dać podobny efekt i pewność, że woblerowi nie przydarzy się nic złego. Zabawa może i bardziej czasochłonna, ale dłubiąc na własne potrzeby wolałem zadbać o trwałość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Folia daje fajny efekt, ale sprawia problemy. Ta, naklejana bezpośrednio na drewniane korpusy potrafiła rozsadzić nawet sześć warstw lakieru. Zdarzało się to też w cudzych wyrobach. Przynęty dotknięte tą przypadłością są nienaprawialne. Efekt zniknął dopiero po naklejeniu folii na lakierowaną powierzchnię i polakierowaniu przed malowaniem. Tu z kolei farba kryje odciśniętą fakturę łuski i głowy. Dałem sobie spokój z folią na rzecz zabawy aerografem. Dobre farby i szablony potrafią dać podobny efekt i pewność, że woblerowi nie przydarzy się nic złego. Zabawa może i bardziej czasochłonna, ale dłubiąc na własne potrzeby wolałem zadbać o trwałość. No nie wiem. Nie znam kompletnie tego zjawiska i nigdy się z nim nie spotkałem. Mam swoje woblery, które mają 5-6 lat i łowią cały czas. Maciek możesz wytłumaczyć to zjawisko w jakiś sposób. Bo podejrzewam że rozsadzenie o którym piszesz nastąpiło na skutek wilgoci i puchnięcia woblera niż folii. Moim zdaniem folii niestety pod względem efektów nic nie zastąpi.PozdrawiamDaniel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 To chyba reakcja, w jaką wchodzi klej z folii z powierzchnią woblera. Nie miałem takich przypadków przy folii naklejanej na powierzchnie lakierowane dwukrotnie poliuretanem. Mam jednego Twojego wobka rozsadzonego wzdłuż grzbietu w ten sposób. Zawsze uszkodzenie ma miejsce wzdłuż rantu naklejanego alumimium. Zadziwiające jest to, że potrafi rozsadzić nawet osiem warstw lakieru. Wykluczam przypadek dostania się wody/wilgoci z zewnątrz. Zjawisko tyleż ciekawe, co deprymujące, bo dłubanie w drewnie, wyważanie i malowanie wymagają sporo pracy, a po jakimś czasie wszystko szlag trafia. Kilka woblerów uległo zniszczeniu po półtora roku i co ciekawe, nie poddane działaniu słońca, czy wody, a podczas leżakowania w pudełkach. Nie chce mi się dłużej główkować i szukać przyczyn takiego stanu rzeczy, stąd zmiana techniki. A efekty mnie zadowalają. To chyba najważniejsza rzecz przed wodowaniem. Potem mają się już podobać komu innemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 (edytowane) Dokładnie o ten efekt mi chodzi, dla tego pytalem o ilość warstw lakieru. Zrobiłem sporo woblerów w tym roku i trochę się o to obawiam. Rozsadzało mi do tej pory woblery sumowe kryte folią i poliuretanie. Przy żywicy raczej tego efektu nie było ale tu była grubsza warstwa. W tym roku kryje jednak poliuretanem bo bez suszarki z żywica jest problem i zywwica mi żółknie po czasie. Edytowane 20 Kwietnia 2022 przez wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Maciek możliwe że ta jedna sztuka to kwestia błędu, mojego oczywiście zawsze przed nakładaniem pierwszej warstwy lakieru na folię jeszcze raz mocno wygładzam ranty folii bo podczas czekania na lakier potrafią odkleić się nieco od korpusu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 W porównaniu z Tobą zrobiłem tyle woblerów, co nic. Dołączyłem do rozmowy nie po to, by prawić morały, a podzielić się doświadczeniami z materiałem, który zalazł mi za skórę. Twoje wobki są rozpoznawalne i odejście od oklejania wprowadziłoby zapewne trochę zamieszania. Poza tym, jeśli jesteś zadowolony z efektu, nie ma o czym deliberować. Kończąc foliowy wątek, podam moją (aktualną) receptę na bezpieczne rozwiązanie: surowy korpus drewniany - dwie warstwy lakieru (harzlack lub domalux) - folia - dwie, trzy warstwy lakieru (do zniknięcia śladu rantów folii) - malowanie - pięć do ośmiu warstw lakieru (zależne od uzębienia, lub jego braku u potencjalnego intruza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 (edytowane) Maciek absolutnie nie tak to odebrałem. Jestem jak najbardziej za tym aby wymieniać się doświadczeniami i doskonalić się Kroczek po kroczku ????Ale temat godny zastanowienia w sumie. A woblery tylko malowane też się pojawią. Zawsze miałem z nimi problem bo nie ufam podkładowi, który dużo prościej odpryskuje wraz z lakierem przy kamieniach. Ale chyba powoli udaje mi się ten temat rozwiązywać... Na pewno folia jest dużo bardziej problematyczna przy piance moim zdaniem. Fajna rozmowa się wywiązuje i dodatkowy plus to ktoś zagląda do tego zapomnianego wątku ???? Edytowane 20 Kwietnia 2022 przez Qcyk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Danielu, źle mnie zrozumiałeś. Po prostu czuję się nieswojo, pisząc z kimś, kto ma dużo większe doświadczenie. Gdy widzieliśmy się na BC w 2019, robienie woblerów było dla mnie całkowitą abstrakcją i wciąż się uczę. Staram się nadstawiać ucha i uczyć, by uniknąć błędów. Pewnie jestem zbyt uczulony na punkcie wyglądu przynęty i jej wykończenia, bo przede wszystkim powinna być skuteczna. Tak samo mam problem z cierpliwością do osiągnięcia powtarzalności pracy i jej doskonalenia. Ot, taka zabawa w robienie pojedynczych przynęt, które wychodzą mniej lub bardziej skuteczne, ale mi się podobają (kłania się zboczenie zbieractwa). Frajda jest z tego ogromna, a to chyba najważniejsze. Chętnie spotkam się nad rzeką i posłucham doświadczonego rękodzielnika. Łowimy chyba vis a vis, a most zbudowali tuż obok ????. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Danielu, źle mnie zrozumiałeś. Po prostu czuję się nieswojo, pisząc z kimś, kto ma dużo większe doświadczenie. Gdy widzieliśmy się na BC w 2019, robienie woblerów było dla mnie całkowitą abstrakcją i wciąż się uczę. Staram się nadstawiać ucha i uczyć, by uniknąć błędów. Pewnie jestem zbyt uczulony na punkcie wyglądu przynęty i jej wykończenia, bo przede wszystkim powinna być skuteczna. Tak samo mam problem z cierpliwością do osiągnięcia powtarzalności pracy i jej doskonalenia. Ot, taka zabawa w robienie pojedynczych przynęt, które wychodzą mniej lub bardziej skuteczne, ale mi się podobają (kłania się zboczenie zbieractwa). Frajda jest z tego ogromna, a to chyba najważniejsze. Chętnie spotkam się nad rzeką i posłucham doświadczonego rękodzielnika. Łowimy chyba vis a vis, a most zbudowali tuż obok .Maciek to mamy podobnie też lubię jak przynęta dobrze wygląda a dobra przynęta to przede wszystkim dobry pomysł, który nie koniecznie idzie w parze z doświadczeniem w pracowni a nad wodą ja bardzo chętnie przejdę na Twoją stronę bo poza kilkoma miejscami u mnie wszystko zasypało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi