Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w wyborze samochodu! Volkswagen Passat B5 1997 1.6 100km

Wojtek B.

Rekomendowane odpowiedzi

Samochód został sprowadzony przez mojego brata ciotecznego z Niemiec. Chłopak sprowadza samochody już kilka ładnych lat (dla siebie, rodziny i do odsprzedaży).Ma szerokie pojęcie o motoryzacji. Teraz trafił się rodzynek.Auto bezwypadkowe.Autentyczny przebieg 67 000.Numer VIN.Książka serwisowa.Rozrząd wymieniony po 55 000.Blacha, tłumiki-wszystko w świetnym stanie.Filtry, oleje również.W środku bardzo zadbany.Oryginalne szyby. Samochód kupiony od Niemca (70-letniego). Źródło zakupu zaufane i sprawdzone.Teraz szukam opinii użytkowników :)

P.S cena dla mnie wynosi 7 000 zł.

Gdyby tak jeszcze miał najlepszy motor 1,8T.....

Siemka ja napisze cos od siebie, kolega miał takiego passka dawno temu i z lpg i sprzedał bo ani to ekonomiczne ani to nie jezdzilo jak ktorys z kolegow pisał ze dla 1 osoby w sam raz pozniej słabo jedzie. Nie wiem czy to motor 1.6 8v 100km ? bo teraz moja panna jezdzi 1.6 16v 105km seatem wiadomo ze to to samo co VW ale nie ma wielowahaczy tansze czesci i wozek gondola wchodzi z kołami do bagaznika. Na twoim miejscu bym sie wstrzymał z zakupem bo jednak napakujesz maneli i auto nie bedzie jechało i paliło z 8l/100.

Tak. To właśnie ten motor. 

Widziałem zbyt wiele, żeby wierzyć. Przyślij mi nr Vin na priv :-)

W Niemcach każde auto to rodzynek. A właściciel to emeryt, dziadzio. A sprzedawca ma ma imię Siergiej albo Ali :-) przyślij

Jasne, że podeślę. Zapytam i dam znać. Ty za to obiecaj, że napiszesz mi czego się o nim dowiedziałeś. Może być publicznie :)

Matko Boska w marcu 2013 w serwisie, przebieg 60000+km. serwisowany. drugi w kolejce po niego. przepraszam publicznie wszystkich handlarzy i niemieckich emerytów!!!!

A jednak :)

Na 90% się zdecyduję na zakup. Zaczekam jeszcze chwilę. Może wyjdzie jeszcze jakaś ciekawa opinia.

W.

Z tytułu postu, już to wynikało. Na 100% ;)  No, można by się zawahać nad kolorem lakieru, tapicerki itp. drobiazgów :)

Nie nie. Nie podjąłem decyzji, żeby potem Was zapytać i utwierdzić się w swoim wyborze. Cały czas myślę i się zastanawiam. Są też inni konkurenci :)

Wojtek - a ja na Twoim miejscu bym sie mocno zastanowił nad jednym - czy nie będziesz miał niedosytu mocy i rosnącą frustracje. Mailem kiedy omege 2.0 16 v - za slaby silnik - ciągle cisnąłem aby jechała i w rezultacie palił mi więcej niż 2.5 V6 :P Teraz przesiadłem sie na volvo v70 2.5 tdi ( 5 cylindrów - silnik nieśmiertelny z transportera a nie audowskie 2,5 tdi v6 ktore sypie sie z prawa na lewo )  z 1999r zachowany w idealnym stanie i powiem ze jak będzie następny samochód to na pewno coś z podobnym silnikiem - jeździ się bezstresowo na trasach i w miare tanio - teraz byłem w Białymstoku przerejestrowac - na trasie warszawa Białystok (186 km) spalil mi okolo 10 l.

Ale jak auto pewne - a o to najtrudniej - to bierz :)

P.S.

Ja swojego szukałem 2 miesiace :)

Edytowane przez meme174
  • Like 1

Wojtku,jeśli masz ograniczony budżet a auto jest pewne..to nie kombinuj :) . Jedynym mankamentem będzie moc auta,i pomimo Twojego spokojnego usposobienia po pewnym czasie zacznie przeszkadzać,poza tym same plusy. Niskie koszty utrzymania,dostępność części zamiennych,znana konstrukcja

• Like 1

Passat 1.6 benzyna nie koniecznie musi być zjeżdżony, ale na "perełki" bym uważał. Moim zdaniem taka "perełka" ma minimalne szanse przyjechać do Polski. W Niemczech prócz ogólnie zamożnych Niemców mieszkają mniej zamożni Niemcy, Turasy, Ruscy, Rumuni, Polacy itp i takie auta są tam nie mniej porządane i poszukiwane niż u nas. Mysle, że ONI zawsze będą pierwsi do dobrego autka niż Twój kuzyn ;)

Edytowane przez OloPe
  • Like 1

Przesadzacie troszkę z tymi osiągami. Może przyjemności z dynamicznej jazdy nie będzie ale do jazdy się nadaje. Jakoś się tak trafiło, że miałem "wolne" auta. Bo zawsze się trafiały dobre sztuki. Vectra A 1.6 75KM, Astra G z takim samym silnikiem czy Partner 1,6hdi 75KM. Ja jakoś dawałem radę. Nauczyłem się z tym jeździć. Trzeba przewidywać. Ten, kto jeździł mocnym, w słabym się nie ogarnie :)

• Like 1

..a kto Ci da 10.000 za b5 w benzynie z motorem 1.6..dołóz dwa i masz b5FL z 2001+...

P.S mam takiego, i oprócz wahaczy które katowane są przez niskoprofilowe 17tki nic, a nic się nie dzieje ( 1.9TDi 101KM, 241.000km) ;)

Ło, tylu jest fanów "paska", że jak mu kwity na przebieg pokażesz, to do gabloty wstawi, jak stelle.

A ci co dali 12000 za jakieś FL 2001+ to pewnie będą trochę żałować... tak myślę.

Nie znam się na samochodach, handlu nimi, ale miałem okazje być przy braniu w rozliczenie jednych flotowych na drugie (nowe) i byłem mocno zaskoczony ile może kosztować wstawiany do salony samochód z 2007 z udokumentowanym 200 000 przebiegiem. Za takiego Avensisa kombi 2,2 było praktycznie pół

Golfa kombi 2l dizel w bardzo, bardzo fajnej wersji. wyposażenia. Może więc i ta dycha będzie dla fana OK.

Edytowane przez krzychun
  • Like 1

Chłopaki- dziękuję!

Na prawdę dzielicie się ze mną ciekawymi spostrzeżeniami. Nie jestem demonem dróg i nie jeżdżę 180km/h, ale wiadomo (jak warunki na drodze pozwolą, to apetyt wzrośnie. Wszystko z głową.

Kiedyś wystarczał mi Golden Master 4BB, zielona stalka i Relax biały, z czarnym grzbietem...

Może macie jakieś inne typy? Na chwilę obecną nie chcę wydać więcej niż 12 000pln ze wszystkim (samochód + ewentualna rejestracja + OC) :) Niestety...:)

... no nie koniecznie...czasami dobre, 250.000tysi w Tdi jest lepsze niż 70tyś w benzynie..kolega, juz kupił golfa4 z przebiegiem 80.000...kosztowal go po wszystkim drugie tyle, bo "dojcze jełop - lub turkisze handler" zapomniał o wymianie oleju przed wymiana rozrządu...

P.s swojego brałem z oryginalnym przebiegiem 180.000...przy 200.00 profilaktyczne czyszczenie/regeneracja turbałki i hula..choć jako rybowóż ujeżdżam zagazowanego mundka 18. 16V...25pln/100km ;) :P

• Like 1

Wojtek, krótko..jeżeli jestes pewnien przebiegu, zawieszka oki, dzrzwi nie lataja góra/dół, siedzenie nie było u tapicera a manszetka nie jest nowa, tak samo jak nakładki pedałów...a auto nie błyszczy ( szczrgólnie plastiki i ranty opon) to bierz...zerknij tylko w zbiorniczek płynu chłodniczego, przyperd..l mu na jałowym i zobacz czy z tyłu nie ulotnił sie niebieski smerf...jak węże nie popouchły przy nagrzanym silniku, 90st, w zbiorniczku nie bąbluje płyn ani nie ma mazi ( uszkodzona głowica) to zawijaj w trimiga... ;)

• Like 1

... no nie koniecznie...czasami dobre, 250.000tysi w Tdi jest lepsze niż 70tyś w benzynie..kolega, juz kupił golfa4 z przebiegiem 80.000...kosztowal go po wszystkim drugie tyle, bo "dojcze jełop - lub turkisze handler" zapomniał o wymianie oleju przed wymiana rozrządu...

P.s swojego brałem z oryginalnym przebiegiem 180.000...przy 200.00 profilaktyczne czyszczenie/regeneracja turbałki i hula..choć jako rybowóż ujeżdżam zagazowanego mundka 18. 16V...25pln/100km ;) :P

..ty mi i tu nie lajkuj tylko podsyłaj fotki obiecanych szpulek dla kolegi :P ...

• Like 1