rd1_68 Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Użytkuję samochód na gaz od 6 lat.Jest to Citroen Berlingo 1,8 i nie potwierdzam awaryjności.Całkowicie zgadzam się z kolegą Rózgaś- gaz tylko BP lub Orlen oczywiście firmowe stacje.Tankowanie benzyny po 20 zł do baku aby się nie zestarzała.Uruchamianie silnika na benzynie a potem dopiero gaz u mnie przełącza się automatycznie po zagrzaniu się silnika.Zrobiłem 130 tys.km i tylko raz wymieniłem wtryski do gazu - koszt 150 zł.Oczywiście filtry co 15 tys. km . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Patrzac na to z innej strony, do czego to doszlo aby w Polsce niemca zagazowac i to tanim kosztem ;p 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Wyczytałem wyżej, że odradzacie instalacje BRC - dlaczego??Mam takową BRC secvent 24 i chodzi jak trzeba od 3 lat i ponad 60000km. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) Jak ktoś chce sportowe auto to polecam Porsche, świetne, szybkie, na ryby tez w sam raz tylko potrzebne sa travele, może spalić z 9 litrów na setkę tylko taka jazda to czysta profanacja motoryzacji. BujoTutaj nie chodzi o sportowe auto. Wygodniej się wyprzedza mając 20-30 KM a i potrafi mniej spalić po ogarniętym chiptunerze.. Wiem coś na ten temat. Ludzie nawet w VW T4 do przewożenia ładunków to robią. Edytowane 28 Maja 2014 przez godski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Wyczytałem wyżej, że odradzacie instalacje BRC - dlaczego??Mam takową BRC secvent 24 i chodzi jak trzeba od 3 lat i ponad 60000km...przecież sam mi jej nie polecałeś do mundka ...z tego co pamiętam, coś tam się działo w międzyczasie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Za jakis czas moja siostra bedzie sprzedawala c-maxa 2004r 1.6 tdci.Kupiony byl z przebiegiem kolo (nie pamietam dokladnie) 50-60 000 km, teraz ma kolo 80-90 000.Rodzina sie jej powieksza i musi kupic cos z 7 miejscami.Z wad auta to brak znaczka forda pod maska, brak pokrywy silnika, jak byla u mnie ostatnio to cos sie z autem dzieje bo ma malo mocy jakby turbina nie dzialala, dosc porysowane , drzwi od pasazera maja rozwalony zawias tzn zamykaja sie normalnie i otwieraja ale nie maja tej blokady do ktorego momentu moga sie otworzyc.Teraz zalety, kupilem dla niej to auto jakies 3-4 lata temu w Hiszpanii, w stanie super, bez rys (garazowane od bogatych ludzi, powodem sprzedazy byly kupione nowe auta sirocco dla babki i dla corki mini ) silniczek bajeczka (procz tego sie teraz dzieje, moze to nic wielkiego), zawieszenie bajeczka, spalanie ok 5-6l.Jechalem tym autkiem z Tarnobrzega do Paryza w 16h calym zaladowanym, robilem nim kilka takich tras, silnik nigdy nie byl katowany, po dlugich trasach zawsze stal z 5min az ochlonie i dopiero wylaczany.Wszytsko w tym aucie, procz stanu wizualnego jest w super stanie.Nie wiem kiedy sprzeda ale pewnie w najblizszym czasie i czy ktos nie jest chetny ze znajomych badz z rodziny bo to naprawde rodzynek.Problem w tym ze autko znajduje sie w Paryzu.A wracajac do przebiegow aut z Niemczech, to nowsze auta nie musza miec wcale ogromnych przebiegow, moze kiedys tak bylo, Niemcy bogaci paliwo tanie, autostrady, to daje nam rachunek w km.Teraz Niemcy nie wala tak km poniewaz lataja samolotami, ciotka ma merca z 2005 r mowi ze auto stare i ma juz 95000km trzeba wymieniac (taki przebieg to nic), kuzynka ma golfa IV z 2005r tez niecala setka nabita.dojezdzaja do pracy, na uczelnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) ..przecież sam mi jej nie polecałeś do mundka ...z tego co pamiętam, coś tam się działo w międzyczasie...Nie polecalem ci wersji secvent 24 Light z listwą wtryskowa Zavoli. Edytowane 28 Maja 2014 przez tasiek321 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 ...możliwe...ale wszyscy dookoła polecali Staga i nie narzekam... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Po wymianie na listwę BRC z tej Zavoli wszystko OK.Z tego co wiem do Staga też są do wyboru dwa rodzaje listew valtec i magic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 ..mam valtec`a ..Szykuj instalację...na week Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Instalacja "oliwiona" regularnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 ...to i podziała dłużej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Wybierając instalację LPG na którymś z forów gazowych znalazłem opinię - chcesz po prostu założyć gaz i nie zaglądać, nie kombinować, ustawiać, optymalizować, etc. zakładaj BRC, w przeciwnym wypadku Staga. Lektura tematów to potwierdzała - masa wątków typu- Stag świetny i potem opis jak to przynajmniej raz w tygodniu coś przy instalacji było robione.Założyłem BRC - czwarty rok jeżdżę co 15tys.km na przegląd i już.Jednak wg mnie od wyboru producenta są ważniejsze dwie rzeczy - znalezienie kumatego gazownika do założenia i wybór opcji "ma być dobrze" a dopiero potem - jakby nie było za drogo to bym się nie pogniewał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Witeg,problem jest jeden...dobór odpowiedniej instalacji i skonfigurowanie jej do danego modelu auta. od dawna wiadomo,ze 8zaworowe jednostki gadają z nim najlepiej... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) Panowie ale tu nie ma nad czym dyskutowac - sam Wojtek mowi ze dynamika go nie interesuje - ma byc tanio - a wiec PB + lpg. Co do zawieszenia to trochę sie pozmieniało - i tak jak robisz po jednym wachaczu to ciągle cos sie sypie - ale jak zrobisz wsio na raz to masz spokój na długi czas - wiem bo rozmawiałem z facetem od utrzymania ruchu ( mechanik ) który jeździ pastuchem.W dzisiejszych czasach bym sie bardziej skupił aby samochod był na prawde w dobrym stanie niz nad rozmyśleniami nad mocą silnika Edytowane 29 Maja 2014 przez meme174 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Witeg,problem jest jeden...dobór odpowiedniej instalacji i skonfigurowanie jej do danego modelu auta. znalezienie kumatego gazownika do założenia i wybór opcji "ma być dobrze" IMHO to na jedno wychodzi, przynajmniej w przypadku przeciętnego użytkownika auta z LPG. Bo pod pojęciem dobrego gazownika rozumiem takiego, który właśnie dobierze, zaproponuje, skonfiguruje odpowiednią instalację o ile nie uniemożliwimy mu tego stwierdzając, że ma być jak najtaniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 29 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Dziękuję wszystkim za wypowiedzi Oglądałem w międzyczasie inne samochody. Wybór padł na głównego prowodyra dyskusji. VW Passat B5 1.6 101km Samochód w poniedziałek zostaje podstawiony do założenia instalacji gazowej + profilaktyczna wymiana oleju i filtrów.. Jednak sekwencja (jaki rodzaj- nie mam pojęcia- instalacja będzie zakładana u taty kolegi ze szkoły; gazownik z dużym doświadczeniem, ma bzika na punkcie motoryzacji). Koszt instalacji 1 900pln. W środę odbieram samochód. Nie zapomnę "pochwalić się" w wątku zdjęciem i własnymi spostrzeżeniami Dziękuję jeszcze raz za opinie i sugestie! W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 ..w przypadku sekwencji ( dobrze załozonej, z dobrym sterownikiem, mapami) spalanie będzie podobne do paliwa..u mnie wychodzi praktycznie 1:1...Daj znać po pierwszym tysiączku... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Daj namiar na tego gazownika. Ja zakładałem instalację Lovato w Chryslerze 4,0 L i cały czas są problemy. I coraz wiecej spala. Teraz miasto bez dużych korków to 20-22 l a trasa do 140 km/h to 15-16 l.Zakładałem niecałe 2 lata temu w Auto-Dino. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Niedaleko Polic - zapraszam...Specjalizują się w StaguAmertykanskie samochody stworzone są do paliwa - nie gazu.Śmieszy mnie, jak któs kupuje 5-6litrówke a później ją gazuje...Ostanio nasłuchałem się pana co narzekał na gaz w swoim Cayenne...Auto za dziesiątki tysięcy a wąż wystaje z kieszeni... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Cayenne w gazie to marzenia ubrudzone rzeczywistością :-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 przypomniało mi się odbiegając od tematu że Pudzian jako jedyny człowiek na świecie ma....zagazowanego Hammera kiedyś powiedział że 4 stówki tygodniowo mu w kieszeni zostają. Wiec dlaczego ma nie zaoszczędzić jak można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 A ja wszystkim życzę, żebyśmy zaczęli jeździć, jak Pan Bóg przykazał, na benzynie i przestali podniecać się pełnoletnimi samochodami... Może kiedyś do tego dojdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 ...no w naszym kochanym kraju nieprędko.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrrd Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Zazwyczaj wyższe spalanie gazu wiąże się z brakiem bariery ekonomicznej. Czyli benzyna wiecej kosztuje jadę oszczędniej.......... LPG odwrotnie. Już kilka aut mialem z lpg i nigdy problemów nie miałem. Fakt jest taki, że poważniejsza awaria turbo/wtryski/dwumas kosztuje praktycznie tyle ile kosztuje instalacja. Kto szuka kompromisu polecam silnik Volviaka 2.4 benzyna nie wysilony 140 koników, 5 cylindrów jeździ się elastycznie jak dieslem. Jazda mieszana wychodzi mi 8.6 czyli nie dużo. Silniki pancerne bardzo polcem. Co prawda nie jestem stały w uczuciach do aut i zaraz pewnie i volviaka sie pozbędę, ale bardzo milo go będe wspominać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi