Skocz do zawartości

ST.C Legend VS Xtreme

pablo208

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy zle szukalem , ale nie znalazlem zasadniczych rożnic w graficie w w/w blankach. Czy orientujecie się co różni oba te balnki ?

Zastanawiam sie nad dwoma :

5S70MF-B Xtreme i 5S70MF-G Elite

Jaka jest zasadnicza różnica między tymi dwoma konstrukchami ?

Pzdr

chodzi mi o szybszy blank.

A co do lepszych konstrukcji to podobno są ;)

Jeśli już się uparłeś na st. croix to zerknij na 5S68MXF łowiłem elitką na tym blanku i naprawdę zacny kijek

Jeśli chodzi o blanki to zastanawiam sie nad dwoma w/w konstrukcjami....inne mnie nie interesują

Nie wiem tylko jaka jest różnica miedzy jednym a drugim ...Może ktos wie ?

Swego czasu robiłem rozeznanie odnośnie ich dwuczęściowych wersji i udało mi się dowiedzieć tyle, że 5S70MF2-B ma głębsze, płynniejsze ugięcie, niż 5S70MF2-G, który jest bardziej szczytowy i ma sztywniejszy dolnik. Czy podobnie jest w przypadku jednoczęściówek - nie wiem.

W każdym razie zarówno Elite, jak Xtreme są z tego samego materiału.

Edytowane przez chub norris

Ja polece Ci jedno. Niezależnie który wybierzesz oskrob go z lakieru.

Zyskasz na szybkości, cw. Bardzo dużo zyskasz.

czy taka operacja jest bezpieczna ? I chyba wtedy dupa z gwarancji :(

To chyba oczywiste ze z gwarancji nici.

Co do uszkodzenia blanku to jak sie to robi z głowa to sie nic nie uszkodzi.

Wbrew pozorom mata po nawinieciu i zażywicowaniu jest bardzo twarda.

Skrobanki są modne , ale nic specjalnego w jakość nie wnoszą , no może z wyjątkiem tandety do łowienia z opadu , albo postrzelonej Mani Czubaszek , a oba zboczenia są tutaj objęte ekskomuniką - o czym łaskawie przypominam :whistling:

Elite jest tradycyjnie wiodącą , główna firmową linią produkcyjną , a Extreme wskazaniem kierunku , trochę też eksperymentem materiałowym i konstrukcyjnym . Jeśli ktoś jest zdezorientowany , albo waha się w wyborze , najzupełniej odpowidzialne polecam Legend Extreme Inshore  , który żadnej konkurencji włacznie z NRX szans najmniejszych nie dają - że nawet nie wspomne o najmodnieszychi chinolach , które stały się tak samo nudne i bezpłciowe jak niegdyś Batsony :) .

• Like 3

Moc piekielną posiadają. A biały kolorek jest propozycją na upalne, wręcz tropikalne warunki, których u nas nie doswiadczymy. Inshory są bardziej mięsiste. Nie łowiłem nowym extreme ale na podstawie oceny na sucho jak i doświadczeń z avidami inshory to wędki bardzo mocne.

Patryk , rękojeść jest faktycznie dla oka plugawa , ale blank to już małe arcydzieło . Extreme jest nieco twardszy i szybszy , inaczej też wchodzi w ugięcie - takie technologicznie perfekcyjne . Inshore ma w sobie taką okrągłą miękkość , ale zaraz za nią jest siła grafitowego furiata :) Ugięcie też jest przyjemniejsze dla oka i ręki .

Tylko wybór w blankach mały :( 

• Like 2

Patryk , rękojeść jest faktycznie dla oka plugawa , ale blank to już małe arcydzieło . Extreme jest nieco twardszy i szybszy , inaczej też wchodzi w ugięcie - takie technologicznie perfekcyjne . Inshore ma w sobie taką okrągłą miękkość , ale zaraz za nią jest siła grafitowego furiata :) Ugięcie też jest przyjemniejsze dla oka i ręki .

Tylko wybór w blankach mały :(

Po takim wpisie - sprawdze je.

Bez ironii to pisze.

Wybor faktycznie niezbyt rozlegly...ale to moze i dobrze . Latwiej COS wybrac :D

Avidy inshore seryjnie mają zamontowane przelotki VSIII, które są dość ciężkie i przy wędkach mocniejszych 20 lb w górę to nie przeszkadza ale przy kijach słabszych jest niezbyt trafione. Mam 12 lb i po zmianie przelotek na kr dostał nowe życie. Wcześniej latał jakoś w środku, teraz jest tak jak lubię. Ugięcie mają zdecydowanie bardziej ciepłe i pełne niż avidy freshwater ale są też mocniejsze. Jednym słowem, jak ktoś nie lubi za bardzo super szybkich, szczytowych pałek to seria inshore powinna mu się spodobać.

• Like 2

hmmmm cos lepszego niż St.C ? na sandacza z opadu ? A jest coś lepszego ? :P

Witam,Sugeruje blank Phenix k2 tx-684 miałem legenda  i extrema i moim zdaniem phenix w moim odczuciu jest lepszy pomimo ,że st.croix to też bardzo dobra konstrukcja.Dodatkowo proponuje budowę a nie gotowy produkt możesz dostosować długość rękojeści i pierścionki według własnego uznania.Dla mnie np. st legend ma za krótką rękojeść, a extrem te rękojeść w kształcie wibratora he:) Jak zawsze o gustach się nie dyskutuje.

Edytowane przez wierzba

• 1 rok później...

No wierzba - nie wszystkie koty są takie modne i żrą tylko whiskas . Stare koty wolą mięso .. :)

Hej po roku użytkowania zdecydowanie z pokorą powracam do st.croix pochlebne opinie phenixa tx potwierdzam ale wytrzymałość blanku w st croix jest o niebo lepsze.Nadmieniam 2 połamane tx w sezonie to za dużo jak na mnie a st.croix nic ciagle jak nowy:)))))))))))))))))

Edytowane przez wierzba
  • Like 3