Skocz do zawartości

Worek/mata do ważenia szczupaków

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Uzywam maty firmy Chub, zrobionej z czegos zblizonego do pianki. Zamykana z obu stron tak ze robi sie fajny worek przy wazeniu ryby.

Polecam bardzo - jest to podstawowe wymaganie podobnie jak wielki podbierak na wiekszosci wod w UK.

http://www.harrissportsmail.com/Models.aspx?ModelID=16370 ten wiekszy model.

Pozdrawiam,

Bujo

Biorąc pod uwagę,że jest to firma Chub,jest to mata karpiowa:) Mam brata karpiarza-kocha tą firmę :mellow: i jeszcze kilka innych :mellow: :mellow: :mellow: Ma taką matę,służy mu do delikatnego odpinania zdobyczy,póżniej waży w specjalnym woreczku,a później wypuszcza.

Daniel zależy jakie sumy chcesz łapać,ale przy Twoich zdolnościach może być za krótka :lol:

Przypuszczam, że nie obejdzie się dwóch kompletów sprzętu - na szczupaki i sumy.

Pajki o jakich myślę to ryby powyżej 1m, sumy dwa razy większe.

Nie wiem czy będzie jeszcze okazja, żeby mieć co do tego worka wrzucić, ale jak na razie to żałuję kilku ryb, które jedynie zmierzyłem...

Nie wiem czy będzie jeszcze okazja, żeby mieć co do tego worka wrzucić, ale jak na razie to żałuję kilku ryb, które jedynie zmierzyłem...

Nie ma co zalowac ,beda wieksze .

hlehle -dobrym i stosowanym powszechnie rozwiazaniem sa worki syntetyczne IKEA .Po uwczesnym zwilzeniu mozna w nim smialo wazyc metrowki.Z sumem moze byc problem .

Nie ma co zalowac ,beda wieksze .

hlehle -dobrym i stosowanym powszechnie rozwiazaniem sa worki syntetyczne IKEA .Po uwczesnym zwilzeniu mozna w nim smialo wazyc metrowki.Z sumem moze byc problem .

No nie wiem czy taka metrówka lub większa za bardzo się nie zwinie. Niefajnie byłoby ją jakoś uszkodzić ;)

Witam,

@hlehle,

Mata jaka mam spokojnie zmiesci szczuplego 120 cm ( teoretycznie bo takiego nie zlapalem). Na suma bedzie za mala ale rozejrze sie za czyms duzym.

Uchwytow na zdjeciu faktycznie nie widac. Do mojej po prostu je doszylem. Uzywam jej do wazenia jako ze zostawia najmniej sluzu ryby ( w porownaniu do siatkowej).

Maty z wszytymi juz uchwytami robi np. Wychwood.

Pozdrawiam,

Bujo

Slowo zucha ,sprwdzona metoda ktora potwierdza wiekszosc wedkarzy .

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/096837f6982bc3e0.h tml

Torba jest doza i nie ma sie co obawiac ze cos sie nie zmiesci lub cos sie stanie zlowionej rybie .A jako extra ekwipunek stanowi swietan walizkie na podla z jerkami :mellow:

Myślę,że taki worek karpiowy też jest ok,jest wykonany z bardzo delikatnego materiału,prawie jak jedwab:)Prawdziwy karpiarz który by uszkodził w jakiś sposób swoją ukochaną rybkę popełnił by chyba samobójstwo:)

Tyle, że te worki karpiowe, które widziałem były wykonane z materiału, który na bank haczyłby o zęby.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 5 lat później...
  • 1 miesiąc temu...

Zwilżona mata z miarką to chyba najlepszy sposób na bezpieczne zmierzenie dużych okazów ryb, czy to w łodzi, czy też na brzegu.

Zwinięta w rulonik nie zabiera wiele miejsca i niewiele waży. Może zrobilibyśmy sobie coś takiego w ramach jerkbait.pl?

U mnie na Wyspie znalazłem coś takiego:

http://shop.fishinginireland.info/index.php?main_page=product_info&cPath=45&products_id=133

Mata jest sygnowana przez tutejszy związek wędkarski.

• Like 5

Ostatnio coraz bardziej powszechne takie maty, nadodrzańskie kluby na podobnych matach zawody na żywej rozgrywają od jakiegoś czasu.

Może chłopaki z Głogowa coś dopowiedzą w temacie, oni niedawno robili takie maty na swoje zawody.

Od siebie dodam, ze po zrolowaniu mieści się w kieszeni na plecach kamizelki.

Mam foto, ale bolusia 43 nie będę wstawiał ;)

Edytowane przez *Hektor*
  • Like 1