Skocz do zawartości

Worek/mata do ważenia szczupaków

Rekomendowane odpowiedzi

Tomasz, poszło.

Może Marcin, abo Karol będą mogli coś więcej w temacie podpowiedzieć.

Sami w klubie myślimy czy nie zrobić czegoś podobnego na własny użytek. Najszybszy sposób udokumentowania pomiaru, ale chyba sprawdzi się tylko przy małej ilości ryb, przy dziesiątkach okoni "sędzia informatyk" może nie ogarnąć wszystkiego...

Tomasz, poszło.

Sami w klubie myślimy czy nie zrobić czegoś podobnego na własny użytek. Najszybszy sposób udokumentowania pomiaru, ale chyba sprawdzi się tylko przy małej ilości ryb, przy dziesiątkach okoni "sędzia informatyk" może nie ogarnąć wszystkiego...

Dzięki Piotr. Mnie zawodnicze łowienie okonków dawno przeszło ;) Przy 20-30 szt. sędzia faktycznie może mieć problem ;)

post-50013-0-24935400-1402827820_thumb.jpg

Taką matę polecam do większych ryb drapieżnych , szczupakowatych i sandaczowatych . Jest długa na 130cm szeroka na 70cm . Ciężka , zajmuje duzo miejsca . Przy czym solidna , gruba , wygodna ;)  Zajechałem jedną matę budżetową , taką która była niewielka po złożeniu i wogóle była niewielka (ok1mx0.5m) , która nie była wygodna  i na pewno nie nadawała się do większych ryb .

Do mniejszych ryb mata mniejsza , zwykła , prosta ale z grubszą pianką . Te najtańsze , które mieszczą się w "kieszeni kamizelki" można sobie darować . Szkoda wydanych pieniędzy , po sezonie robi się z tego zwykła szmatka .

Mi osobiście , już , nie przeszkadza targanie maty . Przyzwyczaiłem się do tego . Mam styl łowienia taki , że raczej dokładnie obławiam miejscówkę przez dłuższy czas ale też w uk mam mocno ograniczone te miejscówki , niestety :rolleyes:

Tomasz, poszło.

Zaraz zrobię fotkę jak wygląda ta mata. A z tymi dziesiątkami ryb to chyba przesada w tych czasach.W ciągu kilku lat nie pamiętam żeby na Odrze ktoś na zawodach przyniósł komplet okoni. Teraz jest to wynik ciężki do osiągnięcia.

Potwierdzam słowa Krzyśka. :)

Mata wykonana jest z miękkiego elastycznego  tworzywa łatwo zmywalnego a po zrolowaniu mieści się w kieszeni kamizelki.  :)

Można spokojnie zwilżyć powierzchnie maty przed położeniem na niej ryby.

Maty te wykorzystujemy podczas zawodów wedkarskich w formule ''na żywej rybie''

Koszt wyprodukowania niewielki a zalet jest sporo  ;)

Przepraszam za wielkość ryby ( nie spełnia forumowego wymiaru) a zdjęcia załączam dla zobrazowania jak wygląda mata.

post-49627-0-10917000-1402854923_thumb.jpg

• Like 3

Zwykła cerata ze skalą do wygodnego pomiaru ryb :)  Ale toto mało ma wspólnego z matą do bezpiecznego , że tak powiem , obchodzenia się z rybą . Mam taką zawodniczą ceratkę o szerokości kilku cm z wyraźną podziałką , którą to powinno kłaść się na odpowiedniej macie .

W tej ceracie co koledzy zamieścili na fotkach jest i pozytyw taki , że lepsza cerata niż panierka w piachu , błocie czy inna tam :)

Edytowane przez matt
  • Like 1

Fajne to!

Pomysł jest, projekty również. Teraz tylko zebrać wszystkie nasze złote myśli, uwagi i sugestie. Wyciągnąć jak najwięcej i.....biorę to! :)

Zawsze można taką podziałkę podbić czymś grubszym, bardziej miękkim, coby nie była to tylko cienka cerata. Zajmie może nieco więcej miejsca, ale na nierównym, ostrym kamienistym podłożu będzie pewniejsze w użyciu, żeby rybę położyć gdzie się chce, a nie latać z matą i rybą, gdzie by tu ją ułożyć. Albo wzorem karpiowych mat obszyć jakiś syntetyczny materacyk/piankę(dowolnie) właśnie taką ceratą z podziałką...

Pozdrówka

Kamil

• Like 5

To i ja dorzucę swoją fotkę z zawodów. Dodrze, że organizatorzy LŚO posłuchali rad zarządu naszego koła, choć na początku byli bardzo przeciwni. Jednak uważam to za świetny pomysł. Kto lubi startować w zawodach może to robić z czystym sumieniem, a plusem dla zawodnika jest to, że nie trzeba ograniczać zawodników sektorami.

post-51178-0-17769500-1402943086_thumb.jpg

• Like 2

Zwykła cerata ze skalą do wygodnego pomiaru ryb :)  Ale toto mało ma wspólnego z matą do bezpiecznego , że tak powiem , obchodzenia się z rybą . Mam taką zawodniczą ceratkę o szerokości kilku cm z wyraźną podziałką , którą to powinno kłaść się na odpowiedniej macie .

W tej ceracie co koledzy zamieścili na fotkach jest i pozytyw taki , że lepsza cerata niż panierka w piachu , błocie czy inna tam :)

Mateusz nie ma co krytykować  ;) to i tak krok na przód i lepsza taka ''ceratka'' niż rozgrywanie zawodów na bitej rybie.

Nie od razu zbudowali Rzym  ;)

Dobrze że coraz więcej osób chce coś zmienić w mentalności wędkarzy.

Wszelkie pomysły ,które dążą do zmiany zachowań i promowanie idei C&R powinny być uwidocznione  i wspierane.

Co do samej ''maty'' pomysłów jest wiele z jakiego materiału można to wykonać  ;) i każdy z tych materiałów bedzie 100% lepszy niz kamienie i panierka.

• Like 2

Mateusz nie ma co krytykować  ;) to i tak krok na przód i lepsza taka ''ceratka'' niż rozgrywanie zawodów na bitej rybie.

Karol, @matt ma tu po części rację, na pewno lepiej jak ryba leży na takiej ceracie niż panieruje się w piasku.

Z drugiej strony weź to połóż na kamienistym podłożu, gdzie kamole są stosunkowo duże i na to rybę ? - pomiar i tak niedokładny.

Taka mata na pewno rozwiązała by wszelkie dysputy w wieściach znad wody, na temat czy ten boleń miał 72cm czy nie miał, bo widoczna podziałka ucina wszelkie gdybanie delikwentów w temacie wymiaru.

Jak dla mnie jakby ta cerata była podklejona choćby czymś w rodzaju pianki z jakiej wykonuje się karimaty to biorę od ręki :).

A sama cerata z podziałką, jakoś średnio do mnie przemawia <_<.

Edytowane przez Zwierzu
  • Like 1

Dlatego napisałem ze kwestia zastosowania innego materiału na ''podbitke''- to żaden problem , kwestia ceny i ilości zamówionych mat

Mata z fotki służy jedynie w czasie zawodów.

Osobiscie uważam że dużo bardziej bezpieczniejsze dla ryby jest jej odhaczanie bezposrednio w wodzie , bez koniecznosci jej przenoszenia itp.

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 1

Nie mówcie że Chłopaki z "rejonieu LŚO" robią te maty "z ceraty". To sztywny i dość gruby materiał, bardziej jak przy banerach.

Naklejanie tego na piankę raczej traci sens, tak przez matę pianka będzie niewyczuwalna. Jak już to drukować na piance jak maty dla niemowląt, albo coś w rodzaju podkładki pod mysz.

Udoskonalanie i szersze promowanie podobnych mat to duży krok do przodu, z korzyścią dla ryb, łowców i zawodników.

Dobra Panowie, trzeba to zebrać do kupy i ew. coś zamówić. Liczyłem na większy odzew. No cóż...Zawsze też możemy zaopatrzyć się w "pseudo" matę z miarką indywidualnie.

1. Zamawiamy wypasioną wersję, podklejoną pianką, ale też sztywniejszą i zabierającą więcej miejsca.

2. Zamawiamy taką, jak na fotkach kolegów.

Tu pytanie do administracji, czy możemy użyć loga jerkbait.pl ? Troszkę zawiedziony jestem brakiem zainteresowania tym pomysłem ze strony Redakcji...

• Like 4

Tu pytanie do administracji, czy możemy użyć loga jerkbait.pl ?

Kiedyś prosiłem o zgodę loga na koszulkę i nie udało się :rolleyes:  Mam nadzieje , że w tym większym projekcie nie będzie problemu bo mata jerkbaitowa byłaby przecież dla dobra i bezpieczeństwa rybek naszych , a to jest priorytet tego działu i portalu B)  Cholera

Edytowane przez matt