Skocz do zawartości

Castingowe newsy na rok 2009

jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sporo w mijajacym roku sie działo na castingowym rynku, pojawiło się kilka młynków, które jednak były emanacją modeli juz znanych z lat poprzednich. Mam tu na myśli nowe Curado E i Citikę E oraz okolicznosciowe wersje Daiwy Zillion z szybkimi przełożeniami i opisywaną przezemnie Daiwą Zillion PE special. W kategorii lekkiej Daiwa zaproponowała kolejne wcielenie Alphasa z tuningowaną szpulą i cicho działającym hamulcem magnetycznym.

Zniknęły z rynku też znane i urzywane przez polskich wędkarzy takie multiplikatory jak daiwa presso i pixy, oraz cała rodzina shomano Chronarch B .... :D

czy ktoś z was słyszał albo ma jakieś informacje na temat tego co ma się pojawić w nastepnym sezonie?

pozd JW :D

• Odpowiedzi 148
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mam podobne zdanie do Thymallusa. Tak jest - księgowy rok zamykają ... w okolicach targów w Osace. Może wcześniej będą jakieś przecieki ale ... ostatnio dużo ich nie było.

Swoją drogą ciekawe jest wycofanie UL multików. Albo będzie coś nowego albo ... ???

Pozdrawiam

Remek

hej

a ja liczę, ze w ZPI myślą racjonalnie i odpuszczą sobie tuningowanie czegokolwiek do multików ABU. :mellow:

Zamiast wypuszczać jakieś kosmiczne bajery do sprzętów z wczesnej epoki brązu, niech zrobią coś lekkiego i magnezowego do Alphasa R edition ...

Ale pewnie tak nie będzie i znowu będziemy mogli ogladać super szpulki do kolejnych wcieleń Revo

Na stronie shimano US nie widzę też curado 101D, może powstaje cos w to miejsce ??

jw

• 4 tygodnie później...

Kołowrotek jest szczególnie ładny. Jego uroda jest jeszcze podkreślpna przez ten ohydny kij do którego go przymocowano.

Ciekawe jest jaki typ hamulca magnetycznego w nim zastosowano bo z tych krzaczków trudno coś wywnioskować.

Trzeba będzie poczekać na pierwsze testy tego nowego kołowrotka w Polsce.

Poza tym cena jest wysoka i będzie pewną zaporą przed kupnem.

pozdrawiam :D

Kołowrotek jest szczególnie ładny. Jego uroda jest jeszcze podkreślpna przez ten ohydny kij do którego go przymocowano.

Ciekawe jest jaki typ hamulca magnetycznego w nim zastosowano bo z tych krzaczków trudno coś wywnioskować.

Trzeba będzie poczekać na pierwsze testy tego nowego kołowrotka w Polsce.

Poza tym cena jest wysoka i będzie pewną zaporą przed kupnem.

ale mówisz teraz o AIRD czy Ryoga ?

Jeśli Red Tune AIRD to cena 40000Yenów, mniej niż Steez ale i taj sporo a megnetyk, no właśnie, pokrętło dostosowujemy do grubości linki PE ( 0,6-2,0 ), nie wiem czy będzie miała zastosowanie ta Dawia na lądzie :lol: chyba do jakiś metod morskich.

Witam serdecznie wszystkich użytkowników j.pl!

Podpiąłem się pod ten wątek w dziale baitcastingu, który to jest mi najbliższy (dział oczywiście, a nie wątek).Jestem zalogowany od wczoraj, ale czytam j.pl dość długi czas. Nie zacznę od standardowych pytań typu: Co jest lepsze, lub co kupić, po prostu wyrażę nadzieję na wspólne spotkanie na Targach w Warszawie, bo nie ma to jak spotkania w realu, a wątek bądź co bądź traktuje o nowościach. B)

Marku nie za bardzo rozumię twoją wypowiedz. Pisałem o czerwonej daiwie Aird z podanej strony internetowej o masie 170 gram.

Cena 39000 jenów to dla mnie jest wysoka cena czy jak wolisz dużo pieniędzy. Być może dla ciebie to niedużo.

Dalej nie rozumię tych metod morskich. Nie wiem o jakich metodach piszesz? Pojemność szpuli 3 w/g oznaczeń japońskiech to jest w przybliżeniu 0,29mm średnicy żyłki. Idealna średnica do średnio ciężkiego wędkowania castingowego kijem o mocy 17-20 lbs. W morzu może i można ale to trzeba by spytać kol red. Jerzego bo on tak wędkuje na codzień.

A jeżeli model bazowy miał hamulec odśrodkowy , to nowy AIRD prawdopodobnie ma taki sam, a jedynie oznakowanie pokrętła tego hamulca zostało zmienione.Ponadto wprowadzono trochę lżejszych materiałów przez co zmniejszono jego wagę z 210 gram na 170 gram , dołożono nową dłuższą korbę , nową szpulkę i powstał news z nową ceną.

• 2 tygodnie później...

czyli mam zastępce na Daiwe Steez :D choć szpulka wydaje mi się głębsza niż w nim i np. w Metanium. More details please :D

Kurcze Shimano ma obsesje na nazywanie swoich wynalazków nazwami astronomicznymi, tym razem Aldebaran to też jakieś ogormne ciało niebieskie. jeszcze Scorpion, Antares :(