Skocz do zawartości

Castingowe newsy na rok 2009

jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

panowie, przede wszystkim zmienia sie materialy na ... no wlasnie ... na tansze! bo profit musi sie zgadzac ... do tego plastiku dodaje sie kilka farbowanych akcentow z aluminium, ze dwa lozyska, przelozenie 7:1 (ktorego nikt w zasadzie nie potrzebuje, ale jest co sie psuc) i kolejny numer w specyfikacji ew. kolejna literke alfabetu ...

wow! ale postep ;)

w zasadzie topowe kolowrotki, bez roznicy z jaka szpula, wychodza raz na kilka lat i znikaja w blyskawicznym tempie z polek aby ponownie zniknac w witrynach koneserow sprzetu, rzadko w szafach wedkarzy hardcorowych ... po cenach z reguly kosmicznych, w zasadzie kolekcjonerskich ...

oczywiscie jest kilka wyjatkow od reguly, np.: curado, steez, alphas, conquest, zillion, certate, stella czy TP ...

ale jak to z wyjatkami bywa, sa tak powszechne jak poziomki w lutym B)

• Odpowiedzi 148
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Entuzjazmu to , Panowie , u nas nie brak . Ale ubóstwienie samego multiplikatora , jako obiektu kultu , zbyt daleko już nas nie poniesie ..

Ciekawy i mało opisany , a więc rozwojowy jest tylko casting jako całość . Samo technologiczne zaawansowanie kołowrotka to tylko skromny wycinek . Ale efektowny i pociągający . Ja wolę trwałość . Nie z powodów ekonomicznych , raczej uwielbiam się przyzwyczajać , jak do wygodnych butów , albo kapelusza . Nie muszę na codzień uprawiać nieustannego mistrzostwa świata , ani top trendy . Bo ilu z nas naprawdę tego potrzebuje ?

Myślę że ułamek .

Mnie bliższy jest casting bezstresowy , unikam laboratoryjnego ..

Entuzjazmu to , Panowie , u nas nie brak . Ale ubóstwienie samego multiplikatora , jako obiektu kultu , zbyt daleko już nas nie poniesie ..

Ciekawy i mało opisany , a więc rozwojowy jest tylko casting jako całość . Samo technologiczne zaawansowanie kołowrotka to tylko skromny wycinek . Ale efektowny i pociągający . Ja wolę trwałość . Nie z powodów ekonomicznych , raczej uwielbiam się przyzwyczajać , jak do wygodnych butów , albo kapelusza . Nie muszę na codzień uprawiać nieustannego mistrzostwa świata , ani top trendy . Bo ilu z nas naprawdę tego potrzebuje ?

Myślę że ułamek .

Mnie bliższy jest casting bezstresowy , unikam laboratoryjnego ..

@Sławek Oppeln Bronikowski,

Ale po bandzie czasami warto polecieć. Dla samej przyjemności bandy :mellow:

Panowie nie jest tak żle jak piszecie, wbrew pozorą pod jakims względem casting idzie do przodu, chociażby masa nowego shimano Aldebarana jest pewnym postepem w stosuku do jego poprzedników, nie wiadomo takze jakie są jego bebechy. Napewno nowe modele zawierają jakies elementy których na pierwszy rzut oka nie można zbadać ale zapewne można je odczuć po użyciu. Scorpion Curado czy też CH51mg to też wizualnie niby te same multiki , a jest przecież dużo elementów które je rózni.

Diabeł tkwi w szczegółach i shimano zapewne doskonale zdaje sobie sprawe z tej własciwość i sumiennie realizuje postęp polepszając swoje modele ;)

Ja osobiście ubolewam tylko nad tym że na rynku nie ma modeli podobnych do CC51 czy tez Presso, rynek jest zbyt ubogi w modele UL, spodziewałem sie 2-3 lata temu że shimano lub też dawia będa dązyć do tego aby stworzyć cos lepszego niż Conquest albo presso, coś na miare EXUL, widać na rynku światowym jest zbyt małe zapotrzbowanie na takie modele :(

btw: wiadomo już jaka jest masa szpulki aldebarana?

W pełni zgadzam się z Matasem. Rewolucyjnych zmian nie ma, ale drobne usprawnienia są zawsze. Co do plastiku to nie demonizowałbym, że jest gorszy od metalu. Jego jakość na pewno wzrasta, dla mnie to żadna zaleta jak coś jest całe żelazne i waży dużo. Metal jest tam gdzie powinien , plastik również. osobiści mi się wydaje , że nawet zmiany designerskie są ważne, przynajmniej dla mnie :D to tak jak ze wszystkim, samochodami,itp. Nie ma co przesadzać. Japończycy robią tak jak uważają za słuszne, nasze chęci do casting UL ich nie bardzo interesują :mellow:, ale mimo, że jest tylko presso i 51S to pewnikiem i to się zmieni ( ubędzie któregoś a przybedzie nowy :mellow: ). Zobaczymy. Osobiście nie wydaje mi się, aby na targach w yokohamie czy Osace były jakieś fajerwerki. Obydwa japońskei giganty wprowadzają nowości sukcesywnie, nie na zasadzie końca roku, itp. tylko w ciągu całego roku kalendarzowego.

Może to i prawda. Ta sytuacja z multiplikatorami przypomina mi troszkę postęp w budowie komputerów. Co roku jest nowy model. Każdy szybszy od swojego poprzednika. Istna rakieta. Natomiast jak ktoś pamięta trochę większy plik tekstowy powiedzmy w Wordzie jak szybko sią otwierał i przewijał 10 lat temu to dziś na tych nowoczesnych komputerach otwiera się i przewija w tym samym czasie lub wolniej. Nasuwa się refleksja. Dokąd to wszystko zmierza? :wacko:

Zmierza to wszystko do tego aby ogłupic klienta i aby skusił się on na nowy kołowrotek,a który wcale nie musi by lepszy od swojego poprzednika (tak to było z Metanium Mg i Mg DC)-

mamy na to wiele przykładów. To coś , gna nas aby kupowac- a może w końcu to coś, to będzie to czego szukaliśmy przez długie lata. Przeważnie jest to kolejne rozczarowanie. Więc wydaje mi się, że lepiej doskonalic swoją technikę, a nie szukac sprzętu który zrobi to za nas.

• 2 tygodnie później...

a mnie już to revo zaczynać śmieszyć i zastanawiam się kiedy skończą im się słowa na nową nazwe właściwie tego samego. nie ukrywam że jestem odrobine zaskoczony brakiem nowości w dziedzinie multików, a odgrzewanych kotletów nie lubię w żadnej dziedzinie,począwszy od tej kulinarnej poprzez sprzęt a skończywszy na muzyce. i żałuję tego iż pozbyłem się starych zabawek,bo właśnie z nadziei na coś nowego i fajnego je sprzedałem. a tu lipa na całej linii i sezon za pasem. do tego kurs walut obcych jest na takim poziomie że ręce opadają. dziękuję wszystkim japońskim inżynierom za super niespodziankę :angry:

poczekaj tofik jeszcze z 2 miesiace. po targach w osace cos bedzie napewno. pozatym wiele udanych produktow z ubieglych lat nadal jest w produkcji.

w watku obok opisalem krotko co pojawilo sie ostatnio na rynku. Pozatym dla ciebie multik jest juz w sprzedarzy. Nowy Chronarch D z przelozeniem 7:0 i z porzadna mosiezna przekladnia HEG, a nie z lekkich stopow jak w Metanium MG. Rzutowo to najprawdopodobniej to samo co steez 103, AR, MG7 ... a sporo tanszy od wymienionych..

pozd JW :D

hmmmmmmmmm a jakoś go przeoczyłem :huh: trafne sformułowanie multik dla ciebie :lol:

przeoczyles? :huh: :o

o chronarchu D tez pisalem niedawno na forum.

czy ktos jeszcze czyta wogole dzial baitcasting B) :wacko:

ps. tu link do oficjalnej strony o chronarchu D

http://fish.shimano.com/publish/content/global_fish/en/us/in dex/products/reels/low_profile_baitcasting/chronarch.html

czytam czytam,tylko czasem zapominam coś wpisać we wyszukiwarkę ebay. tak sobie myślę że mi nawet starczyła by ta wolniejsza wersja :mellow: sprawa do rozważenia,choć kalkulując cenę razy kurs dolara to mi wychodzi jakiś kosmos :angry: a nic dziś nie piłem więc raczej to nie wina wzroku :lol: ale jaja z tymi cenami się porobiły. no chyba że wybiorę ten:http://www.firmadragon.pl/strony/oferta/kolowrotkiOkuma/ kolowrotki-tycirbait.html B) :huh: :lol: :unsure:

To czekamy Remku aż minie kryzys, złotówka wzmocni się w stousku do dolara, a potem tylko kupować.

Janusz,

Revo to już był w tylu wersjach, że aż strach myśleć w ilu jeszcze może być :D W sumie to nadmiar chyba szkodzi bo ja już straciłem percepcję do czego który.

Pozdrawiam

Remek

Janusz,

Revo to już był w tylu wersjach, że aż strach myśleć w ilu jeszcze może być :D W sumie to nadmiar chyba szkodzi bo ja już straciłem percepcję do czego który.

Pozdrawiam

Remek

Pepe ostatnio mi napisal, ze jest zachwycony Revo Inshore. Jak ktos macha ciezkimi wabikami to przy obecnym kursie $$$ inshore moze byc calkiem przyzwoita propozycja :D

wersja wolna jak narazie tylko na prawa reke.

gdyby byla juz dostepna obecnie dawno bym ja moczyl w soli. multiki z przekladniami 7:0 w warunkach morskich to kicha! Szybko zaczynaja szumiec i zgrzytac.

JW :D

zauważyłem,ale zanim dolar zejdzie poniżej 3zł to zdążą już takiego wyprodukować mam nadzieję :unsure: