janusz Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 A to ło , to może wie ktoś jak to się nazywa :http://fishing.shimano.co.jp/cat/detail.asp?k=100418 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 A to ło , to może wie ktoś jak to się nazywa :http://fishing.shimano.co.jp/cat/detail.asp?k=100418 to chyba wcześniej wspomniany shimano engetsu http://www.plat.co.jp/shop/catalog/images/ENGETSU-R.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 I też jeszcze coś nowego SHIMANO, trzeba tylko trochę się naszukać w tym ich katalogu:-chinumatic: http://fishing.shimano.co.jp/cat/detail.asp?k=100305-curado: http://fishing.shimano.co.jp/cat/detail.asp?k=100200-to już gdzieś widziałem ale piszą że nowość: http://fishing.shimano.co.jp/cat/detail.asp?k=100030Tylko te cholerne ceny..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 A to ło , to może wie ktoś jak to się nazywa :http://fishing.shimano.co.jp/cat/detail.asp?k=100418 to chyba wcześniej wspomniany shimano engetsu http://www.plat.co.jp/shop/catalog/images/ENGETSU-R.jpgchyba tak, a kto to przetłumaczył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 to nowe niebieskie curado wyglada cholernie podobnie do shimano baygame o ktorego pytalem tu na forum w zeszlym roku, a jak sie pozniej okazało, był maszynka do jigowania i miał ppltka szpulke bez hamulca rzutowego... tu widac dokonano kilku zmian... nic tyko sie cieszyc... w sam raz taki srebrno niebieski multik dla fanow st croix legend tournament musze przyznac ze super plyciutka szpulka w modelu 200/201 kusi... oj kusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 A to ło , to może wie ktoś jak to się nazywa :http://fishing.shimano.co.jp/cat/detail.asp?k=100418 to chyba wcześniej wspomniany shimano engetsu http://www.plat.co.jp/shop/catalog/images/ENGETSU-R.jpgchyba tak, a kto to przetłumaczył? http://www.plat.co.jp/shop/catalog/default.php?cPath=21_39_4 2_1185 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 i jeszcze jedna nowosc Shimano Conquest DC doczekał się nowej wersji. Niewielki lifting (nieco inny pierścien docisku szpuli, Goldcermet'owe poprzeczki przy wodziku) a przede wszystkim nowy system rzutowy. trzy programy tematyczne po jednym do kazdego z rodzajow stosowanych linek (PE, Nylon, Fluorocarbon)nawet jest juz na japantackle. ale cena ponad 700$ to ciutke sporo no ale takie sa nowosci. jak tylko sie pokaza zawsze slono kosztuja... z innych ciekawostek daiwa ryoga pojawil sie juz w normlanej sprzedazy http://japantackle.com/Daiwa_reels/Daiwa_Ryoga.htm oraz nowy model shimano scorpion XT http://japantackle.com/Shimano/Shimano_ScorpionXT_1500.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Nie chcę gdybać, ale coś mi się zdaje że Japończyki wzieli program z Metanium Mg DC 7- tam też były 3 programy tematyczne, które jak dla mnie to się nie sprawdziły, ale nie miałem w rączkach tego nowego cacka więc mogę mylić się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 januszu jak dobrze pamietam to tam - przynajmniej tam twierdzili - programy tematyczne byly dzielone wzgledem warunkow - wiatr, celnosci. tu jest nieco inny podzial. pewnie wystarczylo tylko przeformatowac programik, ale efektow nie bedziemy znac poki ktos sie nie skusi a ze zielony i yen troche wysoko stoja to ... chyba nie predko ktoś sie skusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Nie chcę gdybać, ale coś mi się zdaje że Japończyki wzieli program z Metanium Mg DC 7- tam też były 3 programy tematyczne, które jak dla mnie to się nie sprawdziły, ale nie miałem w rączkach tego nowego cacka więc mogę mylić się. Janusz w przypadku Conquesta DC jest dokładnie jak napisałeś czyli kopia Metanium Mg DC -> niestety dla doświadczonych wędkarzy to duży krok w tył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Czyli spotkała nas kolejna niespodzianka ze strony prducenta. W tej chwili to już możemy przewidywać czego się po nich można spodziewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 niestety dla doświadczonych wędkarzy to duży krok w tył Bo stara prawda mowi, zmieniajcie swiat tak aby nic nie zmienic. Prawda jest taka, ze doswiadczeni wedkarze kupuja conajwyzej Conquesta 201 a nie 201 DC. I w tej kwestii nic sie nie zmienia, bez wzgledu na kolejne rynkowe cyber-nowinki .. JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 A jeżeli doświadczeni wędkarze mają ochotę kupić cyber-nowinki w postaci CC 201 DC ,to co ?Jureczku nam chodziło o nową CC 200 DC i prawdopodobnie z programem Metanium Mg DC , ale jak to już powiedziałem, to można gdybać co w tej nowej CC 200DC jest w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 hehe no wlasnie o tym pisze. Jako urzutkownicy DC nowych i starych typow dochodzicie do wniosku, ze to krok w tyl dla doswiadczonych wedkarzy to ... chyba mam racje. Zreszta nie pierwszy raz czytam, ze doswiadczeni castingowcy sa zawiedzeni systemem DC ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 hehe no wlasnie o tym pisze. Jako urzutkownicy DC nowych i starych typow dochodzicie do wniosku, ze to krok w tyl dla doswiadczonych wedkarzy to ... chyba mam racje. Zreszta nie pierwszy raz czytam, ze doswiadczeni castingowcy sa zawiedzeni systemem DC ... nigdy nie miałem multi z DC ,ale po kilku rzutach udostępnionym sprzętem wpadłem w małą zadumę nad tym gdzie jest ten wielki postęp... rzutowo (odległość) nie odczułem różnicy . technicznie... może i łatwiej ,ale nie uważam tego za super potrzebny bajer. osobiście gdybym miał kupić multik z DC wybrał bym jego odpowiednik z hamulcem SVS a za oszczędzone zielone banknoty kupił bym drugą szpulkę chyba nie pierwszy stwierdzam że coś naprawdę nowego nie prędko zobaczymy. może wagowo coś się zmieni,ale pamietajmy że to urządzenia mechaniczne i z papieru raczej nie będą. może trochę OT ale moim zdaniem w miarę RZECZYWISTE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 tofik, generalnie masz racje. Wiekszosc znas lowi na casting podobnie w podobnych warunkach i wszyscy juz po latach rewolucji mamy +/- podobne umiejetnosci. To wszytsko powoduje, ze siegamy tez po pewne zestawy castingowe ignorujac inne mnie optymalne w naszym lowieniu. Dlatego multiki z SVS sa bardziej popularne od innych w tym DC. DC nie rzucisz jakos specjalnie dalej niz svs czy MG V-Z. Ale masz znacznie wieksza powtarzalnosc i pewnosc wykonania dobrego rzutu w trudniejszych warunkach. N.p stoisz na rozbujanej lodce i rzucasz pod wiatr, lub z jakis powodow nie mozesz wziac pelnego wymachu wedziskiem przy wyrzucie. Antaresem DC ( odpowiednio ustawionym !!) poprostu lowisz szybciej i latwiej. To wszytsko mozna nadrobic umiejetnosciami. Dlamnie z nowoisci castingowych na rok 2009 cos nowego wniosla jak narazie tylko Daiwa Ryoga JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgadzam się z wypowiedzią Jurka, ale nie do końca. Owszem multiki z SVS są bardziej popularne, ale tu chyba raczej chodzi o cenę a nie o system hamulcowy.Rzucałem Antaresem DC,Calcuttą DC i Metanium Mg DC -mogę z pełną odpowiedzialnością stwierdzić,że najlepszym z nich jest Antares DC. Generalnie multiki z systemem hamulcowym DC zostały stworzone dla wędkarzy poczatkujących i dla wygodnych. Jurek ma rację,że dalej się nimi nie rzuci, ale powtarzalność rzutu o którą nam tak często właśnie chodzi, to akurat one zapewniają.Można nimi rzucać na odległość 90 m z dokładnością do 20 cm.A co do nowości, to chyba musimy jeszcze troszkę poczekać, aby jednoznacznie stwierdzić , czy ten 2009 rok je woogóle przyniósł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 janusz jest jedna sytuacja przy ktorej widze pewna powazna zalete DC w stosunku do klasycznych systemow hamulcowych. Z zycia wziete.. kij 7 20-70g Antares DC7 + pleciona 30 funtow. Na koncu kija 9cm plywajacy wobler o dosc dyskusyjnej lotnosci ( rapala magnum F ) Mimo, kiepsko dobranej przynety do zestawu i wiatru na lowisku mozna calkiem sprawnie lowic i uzyskiwac spore (wedkarsko) odleglosci dzieki perfekcujnie dzialajacemu systemowi DC. Zastosowanie klasycznego multika powoduje, ze albo rzucamy znacznie blizej, albo chcac uzyskac wiekszy dystans ryzykujemy znacznie bardziej niz w DC splataniem. Ale wystarczy zalozyc na koniec lotnego duela 18g albo slidera 7S i roznica miedzy DC a SVS zaciera sie do poziomu nieistotnego z wedkarskiego punktu widzenia JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Ale po to właśnie w Antaresie DC stworzono 4 programy na każde warunki.Ja też dalej rzucałem Antaresem DC w trudnych warunkach, ale w dobrych warunkach tzn. wietrznych (wiatr w plecy) z wielu moich kołowrotków po tuningu uzyskiwałem dalsze odległości niż Antaresem DC. Ale co by nie mówić o Antaresie DC użytkowanie tego kołowrotka jest wygodą dla wędkarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 no Jurku przykład który przedstawiłeś jest dość ekstremalny. z mojego punktu widzenia wędkarstwa głownie rzecznego, powtarzalność rzutu jaką podał @Janusz jest totalnie zbędna. również wieszanie takiego wobka jak rapala 9F do linki 30lb + kij o cw jaki podałeś to już całkowicie nie pojęta sprawa. być może dlatego nie zauważyłem konkretnych plusów systemu DC . kto wie, w końcu uczymy się całe życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Ja natomiast, mam wrażenie, że po rezygnacji z młynka, z systemem DC, coś zyskałem. Swobodę? Może.To dość trudne do sprecyzowania. Odniosę to w ten sposób, jakbym w czasie długiego biegu, złapał tzw. drugi oddech.Naprawdę nie umiem dokładniej powiedzieć o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Ja ciebie swietnie rozumiem popper , zawsze mam takie wrazenie jak po lowieniu DC biore do reki mojego tuningowanego curado 201. Tuning polega na obcieciu pod katem najlzejszego bloczka, co powoduje, ze dzialanie SVS na szpule jest minimalne ! tofik, to byl przyklad skrajny, jednak ukazujacy wyraznie efektywnosc dzialania hamulca w antaresie DC. Paradoksalnie antaresa Dc w warunkach polskich widzialbym wlasnie na dzikich lowiskach rzcznych, gdzie masz statystrycznie siezsze warunki lowienia niz na jeziorze czy w morzu. Burta, zarosniete brzegi, stoisz po pachy w wodzie i jeszcze musisz nieco dalej rzucic. W takich warunkach DC bedzie poprostu bardziej przewidywalny i powtarzalny przy dobrej regulacji programu i sily hamowania. janusz, mnie wkurza, ze na ustawieniu LC-0 nadal DC mocno dziala na szpulke, niemniej wywalenie prawie calej linki na szpuli nie jest jakims wyczynem, szczegolnie jak sie ma dobre i relatywnie sztywne (!!) wedzisko pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Nie wkurzaj się Jurek, ja mam inne zadanie i czego innego oczekuję od multiplikatora. Ja nigdy nie powiedziałem, że przy ustawieniu LC-0 DC mocno działa na szpule, powiedziałem że działa na szpule i brakuje mi dwóch dodatkowych ustawień na skali poniżej zera, ale to tylko do wyczynu.A co do wypowiedzi Poppera, to też rozumiem- ma się takie wrażenie jakby ktoś za Ciebie kontrolował lot przynęty podczas rzutu, czy tak??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Coś takiego Janusz. Coś jakby się zyskiwało więcej swobody. Owszem często okupionej gustowną splątką ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 niestety dla doświadczonych wędkarzy to duży krok w tył Bo stara prawda mowi, zmieniajcie swiat tak aby nic nie zmienic. Prawda jest taka, ze doswiadczeni wedkarze kupuja conajwyzej Conquesta 201 a nie 201 DC. I w tej kwestii nic sie nie zmienia, bez wzgledu na kolejne rynkowe cyber-nowinki .. JW juuuurrrriiii a jak ktos kupil najpierw CC201Dc pozniej go sprzedal i kupil w jego miejsce CC201 i pozniej jeszcze skolowal komplet szpulek ZPI to juz jest doswiadczony czy jeszcze nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi