Skocz do zawartości
  • 0

Ilość przewodów w przetworniku

spy

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Producenci na ogół wszystkiego zabraniają i lepiej kupić nowe niż naprawiać, przecież z tego żyją.

Ja bym przeciął mając wtyczkę żeńską i męską z taką samą ilością pinów co kabli, a ilość kabli wydaje mi się że zależy od przetwornika.

Na pewno nie jest ich więcej niż pinów we wtyczce oryginalnej przy przetworniku  :P

• 0

A ja tnę we wszystkich echach jakie posiadam sztukuje na dobrych złączach i to wszystkie kable i wierzcie mi nic się nie dzieje od wielu lat. Do HDSa mam dwa przetworniki jeden na łodzi wklejony drugi na rufę ale główne przeznaczenie to beli boout. Antena kiedyś lms480 i sonar cięte. Antena GPS Raimarine cięty kabel. Problem się zaczyna na morzu kiedy mamy zasolenie , w tym układzie złącza muszą być pozłacane i hermetyczne ale i takie są do zdobycia. Sonar na beli ma długość 90cm jak potrzebuje długi kabel dokładam przedłużacz i po problemie .Nie zawiodłem się na tym ani razu, inaczej bym tego nie robił. Pozdrawiam Tornado odwagi.

• 0

Ja przerwałem niechcący kabel od przetwornika i po naprawieniu nie działało już jak należy. Kabel był 3-żyłowy z oplotem z ekranu. Dokładnie kable polutowałem zaizolowałem i owinąłem ekranem. Mimo wszystko nie działało jak należy, raz pokazywało dobrze, za chwilę źle, przestało też pokazywać temperaturę.
Spy odpuść sobie. Masz prawie nowy przetwornik i w dodatku dość drogi ;)

• 0

Kamil nie obraź się ale herezje opowiadasz gdyby tak było to większa część elektroniki światowej by nie fungowała, najgorszy jest kabel od anteny GPS która pracuje w giga hercach i tam nie ma problemu.

Obawiam się że oprócz urwanego kabla masz jeszcze urwany albo na żyle albo w samym sonarze na wejściu co jest najczęstszą przyczyną nie sprawności.

Nigdy bym nie doradzał kolegom gdybym nie był pewny na 1000% że niczym nie ryzykuje ostatnia moja zabawa to umieszczenie sonaru na elektryku w obudowie laminatowej  zalanego żywicą aby go prze przeszkodą,  chronić kabel przed urwaniem który przechodzi przez środek silnika i jego kolumnę do głowicy tam złączem kom jest połączony i drugi raz w podstawie na pokładzie łodzi dopiero wchodzi do echa i wszystko chodzi. A to tylko dlatego że silnik opuszczany do wody,  podnoszony i kładziony na pokładzie wraz z biegami jest zdalnie sterowany droga radiową

• Like 1

• 0

Za stary jestem by się obrażać ;) 
Natomiast doświadczenie mam takie, a nie inne. Kabel przerwałem sam, niechcący i tylko w jednym miejscu. Starałem się polutować go jak należy, delikatnie, bez nadlewek ( bobów ) itp. wszystko zaizolowane, szczelnie, założony ekran i doooopa. 
Waldku, może podeślę Ci i sam zobaczysz, choć to nie prom kosmiczny :)

• 0

A z ciekawości jakie to echo ??? Sonar na moim silniku to sonar z Huuminbirda MAX 150 bardzo proste, z trzema kablami które jest mi potrzebne tylko do pokazania głębokości pod elektrykiem z przodu łodzi, resztę robi HDS natomiast pozostałe to już konkretne 7 kabli na łączach. Co do obrażania tak myślę bo też nie mam zamiaru w najmniejszym stopniu obrażać kolegów.Władek

• 0

Kamil nie wiem jak możesz to sprawdzić ale przyczyna może tkwić w kablu na samym dole pod osłona gumową. Ja dla tego zalałem to w dodatkowej obudowie aby chronić kabel który w tym miejscu jest bardzo narażony na uszkodzenia. wydaje mi się ze Lowrance celowo wkłada kable jak sznury od lebiotki.

Na pewno zła praca nie jest spowodowana sztukowaniem kabla a tym bardziej jak piszesz że zrobiłeś to solidnie.

Edytowane przez tornado

• 0

Kamil ja bym ciął najniżej jak się da, ale tak aby dało się jeszcze dolutować kable, potem taśmą samo-wulkanizującą, koszulki termokurczliwe jak się da i na koniec zalać jakimś klejem dwuskładnikowym lub żywicą.

Oczywiście zanim to zrobisz przetestuj, zanurzając częściowo przetwornik.

• Like 1

• 0

Jeśli ten kabel jest walnięty to na 100% w samym wejściu do obudowy sonara a tam za bardzo już się nie poszaleje. Miejsce to jest twarde i ma łamiące krawędzie mimo podstawy izolatora gumowego który jest za miękki i tak nie chroni kabla .

Ja bym go spróbował najpierw prześwietlić za pomocą miernika i szpilki cały kabel jak będzie wyżej to ok .Ale jak w samym wejściu, ta zabawa może wyjść lub nie. szpilki można wbić w z dłuż żył, jak za funguje to precyzyjna izolacja i zalanie całego ustrojstwa żywicą w jakieś dopasowanej puszcze aby kabel usztywnić coś w rodzaju gipsu na złamanej nodze. Spód sonaru może być zalany żywicą nawet na kilka mm aby powierza nie miała w sobie z tym że tracimy czujnik tem. Ja zalałem całość w żywicy równo ze spodem tak że czujnik temperatury jest odkryty, ale wykonałem do tego ekstra obudowę którą widać pod silnikiem na jednym ze zdjęć

post-46139-0-72633300-1401373627_thumb.jpg

i wszystko hula idealnie

Edytowane przez tornado
  • Like 1

• 0

Tornado nie masz zakłóceń?

Ja, jak swój zamontowałem do silnika to na ekranie miałem dużo zakłóceń.

Silnik MK Traxxis 55V i przetwornik Lowrance HST-WSBL, echo podłączone do tego samego akumulatora. Po podłączeniu do osobnego akumulatora lepiej, ale bez rewelacji i odpuściłem sobie ten montaż.

• 0

Jak na razie nie,,,, a  jakbym miał to bym coś z tym robił . Po za tym w tym echu potrzebna mi tylko głębokość wody i czasami temperatura, reszta idzie z HDSa. Wydaje mi się a nie miałem do tej pory potrzeby że można kondesatorami załatwić ale to tylko przemyślenia .