spy Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Chciałbym skrzynke zabierać do domu ale bez fajki z przetwornikiem. Chciałbym przeciąć kabel od przetwornika i założyć złączkę. Robił ktoś z Was taki patent? Ile będzie kabli w przetworniku? 3 sztuki czy więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Po pierwsze każdy producent zabrania przecinania kabla przetwornika, po drugie ilość żył w kablu jest uzależniona od typu przetwornika, po trzecie jak zostawisz to w jakimś nie pilnowanym miejscu to, to co zostanie wyrwą razem z pawężą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 27 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 łe, i po planach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rózgaś Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Będziesz chodził z fajką na wierzchu..... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Producenci na ogół wszystkiego zabraniają i lepiej kupić nowe niż naprawiać, przecież z tego żyją. Ja bym przeciął mając wtyczkę żeńską i męską z taką samą ilością pinów co kabli, a ilość kabli wydaje mi się że zależy od przetwornika. Na pewno nie jest ich więcej niż pinów we wtyczce oryginalnej przy przetworniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 A ja tnę we wszystkich echach jakie posiadam sztukuje na dobrych złączach i to wszystkie kable i wierzcie mi nic się nie dzieje od wielu lat. Do HDSa mam dwa przetworniki jeden na łodzi wklejony drugi na rufę ale główne przeznaczenie to beli boout. Antena kiedyś lms480 i sonar cięte. Antena GPS Raimarine cięty kabel. Problem się zaczyna na morzu kiedy mamy zasolenie , w tym układzie złącza muszą być pozłacane i hermetyczne ale i takie są do zdobycia. Sonar na beli ma długość 90cm jak potrzebuje długi kabel dokładam przedłużacz i po problemie .Nie zawiodłem się na tym ani razu, inaczej bym tego nie robił. Pozdrawiam Tornado odwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Ja przerwałem niechcący kabel od przetwornika i po naprawieniu nie działało już jak należy. Kabel był 3-żyłowy z oplotem z ekranu. Dokładnie kable polutowałem zaizolowałem i owinąłem ekranem. Mimo wszystko nie działało jak należy, raz pokazywało dobrze, za chwilę źle, przestało też pokazywać temperaturę.Spy odpuść sobie. Masz prawie nowy przetwornik i w dodatku dość drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Kamil nie obraź się ale herezje opowiadasz gdyby tak było to większa część elektroniki światowej by nie fungowała, najgorszy jest kabel od anteny GPS która pracuje w giga hercach i tam nie ma problemu. Obawiam się że oprócz urwanego kabla masz jeszcze urwany albo na żyle albo w samym sonarze na wejściu co jest najczęstszą przyczyną nie sprawności. Nigdy bym nie doradzał kolegom gdybym nie był pewny na 1000% że niczym nie ryzykuje ostatnia moja zabawa to umieszczenie sonaru na elektryku w obudowie laminatowej zalanego żywicą aby go prze przeszkodą, chronić kabel przed urwaniem który przechodzi przez środek silnika i jego kolumnę do głowicy tam złączem kom jest połączony i drugi raz w podstawie na pokładzie łodzi dopiero wchodzi do echa i wszystko chodzi. A to tylko dlatego że silnik opuszczany do wody, podnoszony i kładziony na pokładzie wraz z biegami jest zdalnie sterowany droga radiową 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 A tutaj parę zdjęć poglądowych, te co to łącze sonaru w dolnej głowicy drugie doszło w górnej głowicy silnika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Za stary jestem by się obrażać Natomiast doświadczenie mam takie, a nie inne. Kabel przerwałem sam, niechcący i tylko w jednym miejscu. Starałem się polutować go jak należy, delikatnie, bez nadlewek ( bobów ) itp. wszystko zaizolowane, szczelnie, założony ekran i doooopa. Waldku, może podeślę Ci i sam zobaczysz, choć to nie prom kosmiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 musiałeś uszkodzić coś jeszcze.podobne objawy miałem gdy przewód puścił wewnątrz przetwornika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 A z ciekawości jakie to echo ??? Sonar na moim silniku to sonar z Huuminbirda MAX 150 bardzo proste, z trzema kablami które jest mi potrzebne tylko do pokazania głębokości pod elektrykiem z przodu łodzi, resztę robi HDS natomiast pozostałe to już konkretne 7 kabli na łączach. Co do obrażania tak myślę bo też nie mam zamiaru w najmniejszym stopniu obrażać kolegów.Władek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 (edytowane) Kiedyś koledze spadł sonar na glebę i trzeba było Cezarego angażować w wysyłkę nowego. A ja go rozebrałem i już wiem co jest w środku sekcja wykazała. Edytowane 27 Maja 2014 przez tornado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Humminbird z serii 700. Przetwornik to zwykly dual beam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Kamil Ty mi z nazwami nie wyjeżdżaj bo to dla mnie czarna magia ja wzrokowiec jak nie widzę to nie zabieram głosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Takie coś http://www.humminbird.com/Products/XNT-9-20-T/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) Kamil nie wiem jak możesz to sprawdzić ale przyczyna może tkwić w kablu na samym dole pod osłona gumową. Ja dla tego zalałem to w dodatkowej obudowie aby chronić kabel który w tym miejscu jest bardzo narażony na uszkodzenia. wydaje mi się ze Lowrance celowo wkłada kable jak sznury od lebiotki. Na pewno zła praca nie jest spowodowana sztukowaniem kabla a tym bardziej jak piszesz że zrobiłeś to solidnie. Edytowane 28 Maja 2014 przez tornado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Dzięki za rady i sugestie. Niestety nie wiem jak stwierdzić czy wewnątrz się coś skopało. Spróbuję jeszcze raz polutować ale jak nic z tego nie będzie to pies go... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Kamil ja bym ciął najniżej jak się da, ale tak aby dało się jeszcze dolutować kable, potem taśmą samo-wulkanizującą, koszulki termokurczliwe jak się da i na koniec zalać jakimś klejem dwuskładnikowym lub żywicą.Oczywiście zanim to zrobisz przetestuj, zanurzając częściowo przetwornik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) Jeśli ten kabel jest walnięty to na 100% w samym wejściu do obudowy sonara a tam za bardzo już się nie poszaleje. Miejsce to jest twarde i ma łamiące krawędzie mimo podstawy izolatora gumowego który jest za miękki i tak nie chroni kabla . Ja bym go spróbował najpierw prześwietlić za pomocą miernika i szpilki cały kabel jak będzie wyżej to ok .Ale jak w samym wejściu, ta zabawa może wyjść lub nie. szpilki można wbić w z dłuż żył, jak za funguje to precyzyjna izolacja i zalanie całego ustrojstwa żywicą w jakieś dopasowanej puszcze aby kabel usztywnić coś w rodzaju gipsu na złamanej nodze. Spód sonaru może być zalany żywicą nawet na kilka mm aby powierza nie miała w sobie z tym że tracimy czujnik tem. Ja zalałem całość w żywicy równo ze spodem tak że czujnik temperatury jest odkryty, ale wykonałem do tego ekstra obudowę którą widać pod silnikiem na jednym ze zdjęć i wszystko hula idealnie Edytowane 29 Maja 2014 przez tornado 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Tornado nie masz zakłóceń?Ja, jak swój zamontowałem do silnika to na ekranie miałem dużo zakłóceń.Silnik MK Traxxis 55V i przetwornik Lowrance HST-WSBL, echo podłączone do tego samego akumulatora. Po podłączeniu do osobnego akumulatora lepiej, ale bez rewelacji i odpuściłem sobie ten montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Jak na razie nie,,,, a jakbym miał to bym coś z tym robił . Po za tym w tym echu potrzebna mi tylko głębokość wody i czasami temperatura, reszta idzie z HDSa. Wydaje mi się a nie miałem do tej pory potrzeby że można kondesatorami załatwić ale to tylko przemyślenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Też tak kombinowałem sobie na początku żeby jakieś filtry czy cóś, ale grom wie czy to oddziaływanie od kabli zasilających silnik na kabel od przetwornika, czy pole silnika działające już bezpośrednio na przetwornik.Może kiedyś .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
spy
Chciałbym skrzynke zabierać do domu ale bez fajki z przetwornikiem. Chciałbym przeciąć kabel od przetwornika i założyć złączkę. Robił ktoś z Was taki patent? Ile będzie kabli w przetworniku? 3 sztuki czy więcej?
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi