Skocz do zawartości

Krótki, miękki kij do streamera #7

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Szukam wędki pod streamera i mokra muchę. Czegoś w okolicy #7, moze nawet z szarpnięciem się an lekką #8

Jednak - kilka wymagań:

kij musi być krótki - max 8ft

Med lub med-fast, tak b ładował sie z krótkiej linki

Bez jakichkolwiek wypasów - gniotsa nie łamiotsa, bo będzie w trudnych warunkach pracował.

4 części najchętniej, choć nie jest to konieczne.

Niestety - nic takiego do głowy nie przychodzi. Ktoś ma może jakiś pomysł?

Troszkę nietypowej, krótkiej i mocnej wędki szukasz jak do mokrej muszki. Jeśli chodzi o trwałość i taką użyteczność (dobrze rzuca i trzyma rybę)to mogę polecić nieco dłuższe wędki vision NITE http://hurch.pl/nite-p100.html.Mam taką dziesięciostopową siódemkę i złowiłem nią mnóstwo ryb. Specjalnie jej nie oszczędzam a ta nie chce się zniszczyć. Mimo, że troszkę mija się z Twoimi wytycznymi to do streamera i mokrej z długiej linki mogę tą wędkę śmiało polecić tym bardziej, że dłuższą wędką łatwiej robić wszelkie mendingi, nadrzutki a dodatkowo w holu wybaczają wiele błędów.

Owocnych wyborów.

Witaj

Długich wędek to ja mam do wyboru - pełną rozpiętość - 9', 9;6", 9'8", 10'6", 11', 11'3" i 13'9" na koniec :)

Wędka nietypowa, bo miejsce nietypowe - woda jest bardzo mała, połowę mniejsza niż Twoje rzeki.

Ryby raczej większe, bety raczej grube lub bardzo grube - 0,25-0,30, łowienie w nocy, krzaki, bardzo mało miejsca. Większość lokalersów łowi tam krótkimi kijami, co prawda #5-6 ale klną wniebogłosy, bo co sezon tracą ładne ryby, nie mając jakiejkolwiek kontroli nad tym co ryby robią. Wędek krótkich i mocniejszych tutaj niestety nie ma.

Wędką długą trudno się obrócić i oprowadzić muchy, jest to bardzo niewygodne. Jeśli to możliwe to łowię stojąc 2-3m od rzeki, ale niektóre miejsca sa po prostu bardzo ciasne.

Dodatkowe 2 zastosowania to brodzenie nocą w głębokiej wodzie - plaża. Rzuty nie muszą być dalekie, ale ciężko sobie z rybą poradzić długą wędką, oraz łowienie spod skał - miejsca jest mało, 9ft wędka raczej przeszkadza niż pomaga, a ryby znowu - bardzo blisko. Można odejść góra półtora metra od skał, rzuca się wzdłuż klifu, pod lekkim kątem - w nocy jest to naprawdę trudne.

• Like 1

Widzę, że potrzebujesz dosyć wyjątkowego, nietypowego zestawu. W tym wypadku mending nie będzie Ci do niczego potrzebny. Opowiadał mi kiedyś Piotr Talma o jednym Włochu, który był instruktorem rzutów a jednocześnie opracował taki specjalny cast. Rzecz polegała na tym, ze rzucał linką jakby w tubie, wąskiej przestrzeni właśnie krótką wędką. O szczegółach musiałbyś z nim pogadać. Przypuszczam, ze takie rzuty byłyby pomocne.

Ten Ross flystik "Seven eleven" fajny, tyle pytanie, czy 8wt to nie będzie armata ? No chyba, że ryby to faktycznie smoki po 60+ ;)

Z taką długością muchówek jest ciężko, ale może spróbować coś uzbroić ze spinningu, bo 8' i krótszych to jest masa, ceny blanków albo i gotowych wędek (przezbroić) są atrakcyjne. Tylko to musiałby zrobić jakiś rodbuilder, który zna się na rzeczy. Pamiętam, że Sage miał taką krótką muchówkę też, ale koszt to pewnie jakiś worek złota. 

• Like 1

No własnie dumam cały czas, do wyboru #6 i #8.

W zdecydowanej wiekszości wypadków #6 wystarczy. Problem jednak z nielicznymi sytuacjami gdy nie :D

To jest to co słysze od łowiących tam znajomych - często wspominając o rybach mówia - szkoda ze nie miałem jakiejś dobrej siódemki"

Z tego co piszą w przeróżnych "review" ponoć nie jest to tęga pała.

No nic, zobaczymy co z tego wyjdzie

Ok, chyba znalazłem coś co bedzie robić:

http://www.flyfishohio.com/Ross_FlyStik_Review.htm

Ale, gdybyście mieli inne propozycje - piszcie śmiało. 

8-ka jest dość mocna,ale nie ,pałowata nie jest.

Jest dobrze opisana-to po prostu 8-ka i z taką linką dobrze działa.Używam do połowu szczupaków,nic nie pęka,korek średnio-raczej dobry,kolor oczojebny,złącza trwałe w czasie rzutów nic się nie kreci.Uchwyt poprawny,wykonczenie też.Fajna dzielona tuba.Polecam

Paweł

Dzięki wielkie!

Tak mi chodziło po głowie, ze ktoś używa takiego kija, nie wiedziałem ze tego :)

Od razu dopytam - fast? Med Fast?

Jak się ładuje z krótką linką?

Z tymi korkami to jest jakaś ogólna porażka - większość wędek które ostatnio oglądam ma korek delikatnie pół średni :D

Med,stanowczo med-fast,gnie się od korka przy dużym obciążeniu

,Co ważne ma kropki ułatwiajace proste łączenie 4 części.To takie przydatne a  nie wszystkim się chce.Nawet tym bardzo drogim ;) ;) ;)

.

Myślę,że to nietypowe fajne wędzisko,które "wymyśliłem"sobie parę lat temu,do innych jednak niż Ty celów-szczupaki i nie tylko, z łódki.

Z krótką linką nie powinno być kłopotu,choć przeznaczenie jest troszkę inne-basy ,popper i do przodu :)

Odkopałem go przed chwilą w czeluściach rodzinie niedostępnych,pomachałem,obejrzałem aby przypomnieć sobie szczegóły.i prawdę powiedziawszy nawet korek porównywalny z morskim Scottem który leżał obok.(x2s z wyprzedaży w US)

Dwie wlotowe przelotki względnie duże,ale nie rażąco-całość wizualnie do przyjęcia.

Blank ,a więc i wędzisko idealnie proste,a dodam,że u konkurencji różnie z tym bywało.Guma na końcu rękojeści przydatna

post-46397-0-03691600-1401299457_thumb.jpg   post-46397-0-34454100-1401299527_thumb.jpg  post-46397-0-60481400-1401299799_thumb.jpg

Poniżej kilka już gdzieś zamieszczonych wcześniej zdjęć.Ugięcie wędziska w trakcie holi ok.80 cm szczupaków.

Proponowany Cult fiber jest także ciekawą propozycją(lżejszy model przypadkowo leżał w pobliżu ;) ),wykonanie może z większym sznytem,ale do orki to chyba Ross.

Wątek sprzęciarski,więc trochę popłynąłem... :D

Reasumując-polecam Rossa

• Like 1

• 2 tygodnie później...

http://www.flyhouse.pl/pl/wedki-lista/redington-predator

Ja do podobnych zadań, z wyłączeniem morza ;) , mam uzbrojony szklany blank batsona , spg781 . Niecałe dwa metry, w sam raz na krzaczory , chodzi z linką 7 , ale i 8 daje radę, 6 od biedy też, tylko tutaj juz trzeba więcej głowicy. Idealnie kręci "rolki" , ryby , jak to na szklaku, lekko głupieją . Ma zasadniczą wadę, jest jednoczęściowy :D, ale chyba dorobię mu spigot.

Z kjków , które mogły by się sprawdzić to jeszcze na myśl przychodzi mi stary Whisker Daiwy , 4-6 . Pamcerny kij .... obleci i suchą, i mokrą, strimera też, tylko tu już zalezy jak duża mucha.

Mam, łowię, moja ulubiona wędka, razem z Orvisem HLS allrounder # 7 podstawowy zestaw na pstrągi :D

Albo budżetowo :

http://www.ebay.com/itm/EAGLE-CLAW-70-FEATHERLIGHT-FLY-FISHING-ROD-/371074083737?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5665bd2b99

:D

• Like 1

Dzięki!

Whisker chyba długi - 9ft? Super wędka, kij który miał Mirek wspominam bardzo dobrze, z resztą, czego on na to nie złowil :)

W każdym razie - już miałem palec na "kup teraz" by wciągnąć rossa (i pewnie go na noc i na skały kupię z czasem) jednak jedna rzecz przeważyła - linka #8 ląduje na wodzie z gracją Antonova :D O ile na szybszej wodzie, za dnia - zwykle to "nie rzutuje" to w nocy, gdy ryby wychodzą na zupełnie płytką wodę i sa nerwowe - ponoć może skasować łowienie. Tak przynajmniej twierdzą lokalni koledzy, którzy tak łowią od lat.

Wybór padł na wędkę Snowbee Classic 7' #5/6, nada się na kilka pobliskich siurków do suchara i nimfy również. Plus - kosztuje 2 stówki.

A nocą? Cóż, hamulec na lekko, mocny hak łososiowy i przypon 0,30 oraz nadzieja, ze Buka da i uda się najpierw coś sensownego skłonić do brania, a później wyholować.

Kuba a widziales TFO za grosze: http://www.flyfishingtackleonline.co.uk/127/Special-Offers/70/Temple-Fork-OutfittersTiCr-X-Fly-Fishing-Rod

Sam sie zastanawialem przez moment czy nie wciagnac ze wzgledu na cene, tylko nie bardzo wiem po co by mi ten kij byl. Wtedy mi sie przypomnialo, ze szukales cos krotkiego.

Na rzekach gdzie miałbym dostęp - Nore czy Blackwater - na razie cisza. U mnie na siurku ryby tez jakieś niezbyt skore do ostrej akcji :D

Złośliwie póki co dobrze łowią Suir i Slaney, a tam niezbyt mam dojście z licencją, daleko i ogólnie - zieeew :D

Ale spoko, kiedyś ryby przypłyną, się je złowi bez ciśnienia.