Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przecież już do 15 KM trzeba mieć patent ;) (albo nalepkę na czapie ;) )

Oczywiście - tu już oklejony na 9.9 - bez patentu  ;)

...i liczyć że przy kontroli trafimy na idiotę.

Czy kiedykolwiek kontrolujący sprawdzał Ci  ( komukolwiek) tabliczkę znamionową silnika bo powiedzmy że tylko tak można sprawdzić rzeczywistą moc?Ja osobiście się nie spotkałem z taką sytuacją - ale dla najbardziej bojących dorobienie tabliczki znamionowej to koszt 30-50 zl

Tak wogóle  9.9  to zdławione 15 - wszystko to samo  poza podkładkami dławiącymi i dyszami paliwa, także jeśli chodzi o wielkość silnika to 9.9 jak i 15 bynajmniej w tym modelu hondy jest taka sama... 

Mam brata w usa - kraj bardziej przyjazny , tam pływa się na prawojazdy jeśli chodzi o łodki wędkarskie nawet większej mocy. U nas wiecznie nabijanie kasy .  

Odbiegając od tematu :

Łódki w PL  z silnikami powyzej 28 KM rejestracja obowiązkowa w PZMiNW ( Polsi Związek Motorowodny i Narciarstwa Wodnego) koszt z numerami itd  do 100 zl  a nie jak w UM 17 zł, łodzie powyżej 102 KM rejestracja jak powyżej ale potrzebne przeglądy Inspektora Żeglugi śródlądowej - łodzie nowe co 5 lat a pow 10 lat jak dobrze pamiętam co rok - koszt przeglądu najtaniej jak znalazłem 500 zl - najdrożej 1000  zł ....

Ponieważ nie chce nabijać kasy w ukochaną stolice silnik okleiłem na 25 km:P

Jeśli jest 15 to albo trym jest źle ustawiony, albo ta łódka nie lubi ślizgu, albo konie okulały ;-)

Popatrzyłem na foty, wydaje mi się czy Spy ma rację i płyta jest za nisko ?

Właśnie przyglądam się i ja i wydaję mi się że rzeczywiście za nisko - powinno być w granicach 3-5 cm a tu chyba będzie w okolicach 10 jak nic.... 
Edytowane przez womaly23

• 0

Bądźmy poważni, przecież to widać że naklejki są zmieniane.

Czy kiedykolwiek kontrolujący sprawdzał Ci  ( komukolwiek) tabliczkę znamionową silnika bo powiedzmy że tylko tak można sprawdzić rzeczywistą moc?Ja osobiście się nie spotkałem z taką sytuacją - ale dla najbardziej bojących dorobienie tabliczki znamionowej to koszt 30-50 zl

Jest wiele sytuacji gdzie coś takiego może wyjść, np. wypadek na wodzie i bagiety robią dochodzenie.

Edytowane przez spy

• 0

Bądźmy poważni, przecież to widać że naklejki są zmieniane.

jeśli chodzi o naklejki to już dostał oryginał , musi tylko okleić bo rzeczywiście ta 9,9 która ma to przypal dorabiamy bez głowy, ale już tak było...

Jest wiele sytuacji gdzie coś takiego może wyjść, np. wypadek na wodzie i bagiety robią dochodzenie.

Oczywiscie masz racje - ale jeśli wypadek nie będzie z jego winy to co najwyżej może dostać kwita za brak uprawnień a sprawca jest sprawca .... A co by było gdyby wygrał w toto lotka ? :)

• 0

Tak wogóle  9.9  to zdławione 15 - wszystko to samo  poza podkładkami dławiącymi i dyszami paliwa, także jeśli chodzi o wielkość silnika to 9.9 jak i 15 bynajmniej w tym modelu hondy jest taka sama... 

Podstawowe różnice między Hondą 9,9(10) KM- pojemność silnika 222 cm3   ----  a 15 KM -  350 cm3 

Różnice w silnikach Hondy o tej samej pojemności np. 15-20 KM - wałek rozrządu, elektroniczny moduł zapłonowy, gaźnik. Nie opłaca się przerabiać silników Hondy.

• 0

Małe  Hondy pojemność:

-BF 20 (2 HP)- 76 cm3 - 1 cylinder -rok 1985

-BF50(5 HP) -127 cm3- 1 cylinder  -rok 1985

-BF75( 7,5 HP) TWIN -149 cm3- 2 cylindry-rok  1976

-BF100( 9,9 HP) -197 cm3- w tej pojemności występowała tez BF75 (7,5HP)- 2 cylindry - rok1985

-BF 2A (2 HP) - 76 cm3 - 1 cylinder - rok 1989

-BF 5A ( 5HP) -127cm3 - 1 cylinder- rok 1989 - do chwili obecnej

-BF8A  (8 HP) -197 cm3 -2 cylindry rok 1987

-BF 9,9A (9,9 HP) -280cm3 - rok - 2 cylindry1987- 2002

-BF 15A  ( 15HP) - 280 cm3 2 cylindry  - rok -1987- 2002

BF 2D ( 2HP) - 57 cm3 - 1 cylinder - rok 2001

BF 2,3D (2,3HP) -57,2 cm3 - 1 cylinder- rok 2007

-BF 15/20 D ( 15 HP) - 350 cm3 - 2 cylindry rok 2000-

-BF 6 /8 /9,9 (10) D - 222 cm3 -2 cylindry rok 2001

• Like 1

• 0

Ja pływam czwarty sezon na chińczyku Seanovo 9,9 czterosuwie i rewelacja, chyba wszystko zależy jak się trafi. Kolega pływa na 5 yamahy i ciągle jakieś problemy . Więc chyba nie ma żadnych zasad trafisz dobrze jest OK. trafisz źle będziesz częstym gościem serwisu i tyle. Tak z natury to silniki prawie się nie psują są to stare dobre i sprawdzone technologie do tego proste. Ważne by robić serwis oleje wymieniać i będzie pan zadowolony.

• 0

To mnie kolega @piernik  zaskoczył - bo trochę gratów zamawiałem do swojej hondy bf15a i zawsze pan w serwisie mowił że jest to ten sam zdławiony silnik co 9.9, ale jak widać jednak się różnią . Może akurat te graty które  ja zamawiałem były takie same ....  Tobiasz trza się cieszyć - można go odblokować na 20 km ;)

Co do chińczyków to cóż można powiedzieć, kiedyś na widok KIA ( koreańczyk)  człowiek się śmiał dzisiaj trzeba czekać ponad rok na samochód z salonu....

• 0

To mnie kolega @piernik  zaskoczył - bo trochę gratów zamawiałem do swojej hondy bf15a i zawsze pan w serwisie mowił że jest to ten sam zdławiony silnik co 9.9, ale jak widać jednak się różnią . Może akurat te graty które  ja zamawiałem były takie same ....  Tobiasz trza się cieszyć - można go odblokować na 20 km ;)

Co do chińczyków to cóż można powiedzieć, kiedyś na widok KIA ( koreańczyk)  człowiek się śmiał dzisiaj trzeba czekać ponad rok na samochód z salonu....

Na którą kijankę trzeba czekać ponad rok? To chore jest. 

• 0

spy ile masz lat, czego nie rozumiesz? Kupić samochód z października nowy 2015 czy lepiej poczekać trzy miechy mieć 2016 styczeń, chyba przy kupnie każdy szuka po roczniku a nie po miesiacach i cena też się potem różni a przy zakupie cena nowego jest taka sama. Nie wiem czego tu nie rozumiesz....

Newrom chyba dobre samochody te Kia, chyba długi okres gwarancji a w zasadzie najdłuższy jaki daje dealer(oczywiście dużo kruczkow) , mało awaryjne, dobra cena, fajnie wykonane dobrze wyposażone. Ja osobiście mocno się nastawilem na Kia Sorento , wszystkie napędy , cena dobra, części bardzo tanie w przeciwieństwie do suzuki XL. 7 gdzie ceny zabijają ( dwa lata temu łożysko piasty tył brak zamienników 728 zł brutto) w Kia duży wybór silników, poczytaj opinie troszkę można się zdziwić....

Edytowane przez womaly23

• 0

spy ile masz lat, czego nie rozumiesz? Kupić samochód z października nowy 2015 czy lepiej poczekać trzy miechy mieć 2016 styczeń, chyba przy kupnie każdy szuka po roczniku a nie po miesiacach i cena też się potem różni a przy zakupie cena nowego jest taka sama. Nie wiem czego tu nie rozumiesz....

Lat mam na tyle dużo że śmieszy mnie twierdzenie, że można stracić na roczniku kupując nowy samochód.

Edytowane przez spy

• 0

Witam

Na allegro można dostać w dobrej cenie dwusuwy marki Capral, czy ktoś miał z tym do czynienia? Ciekawa myślę propozycja, tylko jak to się będzie sprawować?

Co do tego silnika podchodził bym z osrtroznością;

1. Silniki są wprowadzone do obrotu jako używane - jest to obejście przepisów -dwusuwowe silniki  przyczepne nie mogą być produkowane na terenie EU od 01.01.2008 roku.

Od 01.01.2009 nie wolno ich sprowadzać do krajów EU.

Do 31.12.2009 mogły być sprzedawane tzw. resztki z magazynów.

Od 01.01.2009 nie wolno sprzedawać dwutaktów w ogóle. Wyjątek: nowoczesne dwusuwy z automatycznym wtryskiem.

Kupione już jednak dwusuwy maja prawo być nadal używane na zasadzie ochrony własności. Regulacja ta dotyczy także rynku wtórnego.

2. Można zauważyć ,ze silniki te posiadają oznakowanie CE (Conformité Européenne) umieszczone na wyrobie jest deklaracją producenta, że oznakowany produkt spełnia wymagania dyrektyw tzw. "Nowego Podejścia" UE.  Jest to nieprawda.

Prędzej lub później nie spodoba się komuś powyższe ( np. dealerzy innych silników, niezadowolony klient ,etc.) i i "popłyniesz" z tym silnikiem , czyli zostaniesz z gwarancją ,którą nie będziesz mógł zrealizować. 

Jak chcesz dwusuwa to bierz używanego  ze znanych marek.

Zreszta takich kwiatków jest więcej:http://allegro.pl/silnik-spalinowy-zaburtowy-do-lodki-lodzi-3-5km-i5101179971.html?source=mlt

• 0

Spy gdybym miał do kupienia samochód z 2000 a 2001 w identycznym stanie za te same pieniądzę to ....../zrobił bym na przekór i wybrał 2000 sam sobie bym zrobil na złość:) -Zakończmy temat bo nie o tym tu mowa- nie to miejsce nie to forum itd.

Edytowane przez womaly23