Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

I właśnie dla tego, trochę się obawiam kupywać używany silnik... Różne pomysły ludziom do głowy przychodzą, a potem przy sprzedaży, że 10 godzin przepływane, laleczka, cukiereczek i inne cuda. 

Kolego Godski powiedz mi w jakim celu chcesz wogule odpalić silnik na 5-10sec? (tak, wiem ciekawski jestem)

Edytowane przez fred88

• 0

I właśnie dla tego, trochę się obawiam kupywać używany silnik... Różne pomysły ludziom do głowy przychodzą, a potem przy sprzedaży, że 10 godzin przepływane, laleczka, cukiereczek i inne cuda. 

Kolego Godski powiedz mi w jakim celu chcesz wogule odpalić silnik na 5-10sec? (tak, wiem ciekawski jestem)

Napisz mi gdzie napisałem że chcę go odpalić ???

Ciekawski jestem... . 

Nawiasem mówiąc , kupiłem używany z 2010 roku i jest cukiereczek. Po przeglądzie w Tohatsu tak mechanior rzekł.

• 0

Zgłębiając tajniki internetu pomyślałem o dwusuwie, nowym dwusuwie. Dzwonię do Tohatsu Polska i czego się dowiaduję, że kupić nie mogę bo jest jakaś dyrektywa unijna.

Idąc tym torem podobno w 2018r ma być całkowity ich zakaz używania w UE. 

Przyznam że nowe konstrukcje Suzuki i Tohatsu to naprawdę super zabawki do celów wędkarskich.

http://www.globalsuzuki.com/marine/2st.html

http://tohatsu.com.au/outboardengines/2stroke

zatem wiecie na ile jest w tym prawdy że 2 takty zostaną zakazane do użytkowania w UE?

Edytowane przez -PYTOON-

• 0

Zamawiałem do firmy łodkę z silnikiem i przyczepą i na ten rok nie ma możliwości zakupu nowego silnika 2T, ale w przyszłym już tak - taką informacje dostałem od producenta łodzi, że Honda i Yamaha ma wypuścić ok. lutego 2T....

Gdyby ktoś był zainteresowany to będę sprzedawał swojego 2T Marinera 2001 r 30 konny 2t, rozrusznik  ładowanie, power trim, dozownik oleju z wszystkimi alarmami itd - stanu tego silnika nie chce mi się opisywać bo nie ma sensu, pierwsza osoba któa przyjedzie poprostu go kupi i jeszcze długo długo będzie dzięckować ;)

Edytowane przez womaly23
  • Like 1

• 0

Zgłębiając tajniki internetu pomyślałem o dwusuwie, nowym dwusuwie. Dzwonię do Tohatsu Polska i czego się dowiaduję, że kupić nie mogę bo jest jakaś dyrektywa unijna.

Idąc tym torem podobno w 2018r ma być całkowity ich zakaz używania w UE. 

Przyznam że nowe konstrukcje Suzuki i Tohatsu to naprawdę super zabawki do celów wędkarskich.

http://www.globalsuzuki.com/marine/2st.html

http://tohatsu.com.au/outboardengines/2stroke

zatem wiecie na ile jest w tym prawdy że 2 takty zostaną zakazane do użytkowania w UE?

2T możesz kupić obok na Ukrainie. Ale ceny takie sobie.

• 0

Zamawiałem do firmy łodkę z silnikiem i przyczepą i na ten rok nie ma możliwości zakupu nowego silnika 2T, ale w przyszłym już tak - taką informacje dostałem od producenta łodzi, że Honda i Yamaha ma wypuścić ok. lutego 2T....

Gdyby ktoś był zainteresowany to będę sprzedawał swojego 2T Marinera 2001 r 30 konny 2t, rozrusznik  ładowanie, power trim, dozownik oleju z wszystkimi alarmami itd - stanu tego silnika nie chce mi się opisywać bo nie ma sensu, pierwsza osoba któa przyjedzie poprostu go kupi i jeszcze długo długo będzie dzięckować ;)

Ciekawe to co piszesz. Pewnie będzie to coś w rodzaju E-TEC.

• 0

Wiem, wiem. Ale teoretycznie 5-10 sekund nie powinno zaszkodzić? W zimie w garażu ciężko o szlauch... .

Przecież są silniki z chłodzeniem powietrzem i chodzą bez problemu wiele lat.

Problem może tyczyć pompy wody. A dokładniej wirnika.

@Evin. Tam czas jest minimum 60 sekund. Nigdy w życiu na tyle bym nie uruchomił.

Poza tym tylko bieg jałowy.

Kolego godski, teoretycznie nie zaszkodzi silnikowi i 30 sekund, praktycznie jeśli gumowa turbinka od chłodzenia jest sucha i nie ma poślizgu możesz ją zniszczyć w 10 sekund.

• 0

Pytanie jeszcze czy będzie pasować do mojej łodzi z wysokością pawęży 520mm gdzie długość kolumny do płyty antykawitacyjnej w tym modelu to 508mm? Ze schematu na stronie Parsuna wynika że jest ok ale wyczytałem na forum, że płyta powinna być poniżej kila.

post-46467-0-49107100-1444923658_thumb.gif

• 0

Płyta powinna być od 3 cm do max 5cm .

5 to już za dużo. 0-3cm pod dnem. Im wyżej, tym lepiej jak chcesz pływać w ślizgu.

Tak naprawdę, jak jest chłodzenie i śruba nie wentyluje to może być i nad kilem.

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Witam!

Mam krótkie pytanko, jakiej mocy dobrać silnik do łódki typu BL-2, znanego ratownika.

Długość łódki - 3,95 m, szer. 1,4 m, waga samej łodzi - ok. 95 kg, z osprzętem i szyprem ;) ok. 200-220 kg.

Wiem, że mogę kupić zestaw prom. np. Osapiana 55 Max i pływać na ćwierć gwizdka.

Chodzi mi o faktyczny uciąg do takiej łódki.

Dziękuję

post-55827-0-74514600-1455865204_thumb.jpg

• 0

a na jakim zbiorniku? wieje tam często? duży zbiornik? trolingować można?

są przecież i silniki 30lbs i też dają rade, pływałem takim we 3 osoby na łódkach po 4 metry i dawał radę, ale zbiornik był mały, osłonięty od wiatru i prędkość maksymalna wynosiła do 5km/h czyli tempo piechura

• 0

Moje jeziorko to Bukowo koło Darłowa - takie tam 1700 ha :) .

Generalnie podczas wiatru się po nim nie pływa bo buja jak na morzu. Podczas wiatru to tylko skejty latają :D .

Dodam, że zazwyczaj od przystani odpływam na około max 1,5 km, a wracam na pagaju spiningując, zazwyczaj w okolicy trzcin.

Edytowane przez bayrt

• 0

Miałem Pimę,  używałem z Traxxis 55/85 lbs.

Nie było pogody abym nie dał rady, gdzie inni "dwa do przodu, trzy do tyłu" ja dzielnie do przodu.

Po podpięciu szwagra 40lbs, też płynęła, z naciskiem na też.

Mówię tu o dwóch osobach i pełno gratów. 

Sam to śmigałem.

Ogólnie mile wspominam konstrukcję. Brakuje jej jednak stabilności przy połowach na stojąco we dwóch.

Dodam jeszcze że bardzo łanie trzyma się kursu, poprzez duży i długi kil. Nie trzeba było wciąż go korygować, jak mam teraz przy V. Coś za coś.

Edytowane przez Pietruk
  • Like 1