Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam:)

Ostatnio z tatą zakupiliśmy ponto długości 360 z kilem i zastanawiamy się jaki silnik jakiej mocy i jaka stopa krótka czy długa pawęż ma około 39cm.A ze względu na moje takie obliczenia że krótka stopy mają około 48cm więc czy nie będzia za krótka.

• 0

Witam:)

Ostatnio z tatą zakupiliśmy ponto długości 360 z kilem i zastanawiamy się jaki silnik jakiej mocy i jaka stopa krótka czy długa pawęż ma około 39cm.A ze względu na moje takie obliczenia że krótka stopy mają około 48cm więc czy nie będzia za krótka.

Krótka. Aby się ślizgać we dwóch to min. 8-10 KM. Przy 6 KM będziecie pchać wodę 12-13 KM/h.

• 0

Dobrze dziękuje za przeżucenie tu tematu a no i nie wspomniałem mamy przeznaczone jakieś dwa tysiące czyli jest myśl nad jakimś używanym no i z tego co panowie napisaliście to wychodzi na to że tak jak troszkę pomyślałem i będzie trzeba kupić jakiś 9.9km a co myślicie o silnikach evindure.

• 0

mam 15km evinrude lodka 430 stara romana waga okolo 200kg samej lodzi sam lece okolo 30-33 km/h we 2 okolo 27-30 km/h kupilem silnik z lat 80 wlozylem w maly remont i silnik bardzo dobrze sie sprawuje nie jest glosny i nie pali strasznie. 10km to ta sama konstrukcja co 15 rozni sie gaznikiem. mozna kupic 9.9 zmienic gaznik i plywac legalnie na 15km silnik za rozsadne pieniadze. 

• 0
.......

Sam jestem na etapie rozważania, który silnik wybrać tylko w moim przypadku chodzi o jednostkę 25 KM.

Na chwilę obecną na mojej liście są: Suzuki, Yamaha i w rezerwie Mercury (którego zasugerował Krzysztof Kacprzaka w innym wątku) ale ostatnią pozycję zweryfikuję jutro z punktu widzenia kosztów serwisów i wymogów gwarancyjnych.

.......

Nie chcę zakładać nowego wątku ale może dla kogoś będzie to przydatne.

Weryfikując u dealerów i w serwisach, informacje na temat silników dowiedziałem się, że w miesiącach maj i czerwiec 2016r.  ma być możliwość zakupu nowych silników marki Mercury w systemie sprzedaży ratalnej 0%.

No a jeśli chodzi o przeglądy na terenie i w okolicach Warszawy to przy 3 cylindrowych silnikach rozmowa rozpoczyna się od 450 zł brutto z olejami i filtrami w nieautoryzowanych zakładach.

Natomiast kupując silnik u dealera, który ma własny serwis w pakiecie można dostać znaczący rabat na robociznę związaną z przyszłymi przeglądami gwarancyjnymi.

Edytowane przez Dzynek

• 0

Podepnę się pod temat...

Czy jes duża i odczuwalna różnica przy silniku 8KM vs 9.8KM przy oponie 320? Chodzi mi o łatwość wejścia w ślizg w 1-2 osoby oraz średnią prędkość...

Pytanie drugie - jak zmienia się ta zależność (łatwość we wślizg/prędkość) przy pontonie 360-380 dla w/w mocy?

• 0

Ponton Kolibri 360D New (ma niesymetryczne ołówki, na wzór mawerica)

Silnik Suzuki DT5Y 2t z 2000 roku (10 bar)

Jedna osoba z pełnym szpejem na dziobie.

Ślizg zaczyna się przy 15 km/h przy pełnym otwarciu przepustnicy.

Jak dziób opadnie przymykam gaz i sunę 23 - 25 km/h.

Jedyny mankament to że przy bocznym wietrze dostaje węża.

• Like 1

• 0

Jasna sprawa.ciekawi mnie jaki procent bardziej obstawia tohatsu a ile jest za suzki. Ktoś mnie nastraszyl ze w tych nowych silnikach po 2010r kupa plastiku...duzO elementów sYbko nisCzy się..jakieś elementy od przelacNikow biegów..elementy gaźnika.jakieś ciegna...nie znam się .ile w tym prawdy ,najlepiej jak uYtkownicy opisza

Edytowane przez Czoper

• 0

Na 6 KM wejdziesz sam w ślizg. We dwóch zapomnij. Minimum 8 ale lepiej 9,8/9,9. Ta sama waga i cena podobna.

Mogę się założyć, że 9 na 10 wypraw wędkarskich (w tym za sumem po Wiśle) będę pływał sam. Z jednej strony chciałbym mieć zapas mocy na wypadek jak bym pływał we dwie osoby. Z drugiej strony, tachać ciągle silnik który waży 40 kg a nie 28 kg, do tego zewn. linia paliwowa która też miejsce zabiera, no i cena zakupu (różnica 1000-1500 zł na korzyść mniejszego). Sporo tych argumentów za mniejszym.

Edytowane przez pablo

• 0

6-8km wystarczy do ślizgu,prędkość z 25 km/h spalanie ekonomiczne i niska waga. 10 km +- to już wodolot, prędkość nawet 40km /h ale spalanie większe, wiekszy zbiornik i ta waga. Miałem 8 teraz wisi 10 i tak zostanie. Ja nie muszę na szczęście dźwigać.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Odkopie temat, zeby nie tworzyc nowego.

Mamy z kolega ponyonik kolibri 330d, wersja z dmuchanym kilem. Plus silniczek osapian 55, i bateryjka 100ah zelowa.

Na wiekszym jeziorku i wietrze jest problem, stad pomysl zakupu jakiejs spaliny. Niektore zbiorniki maja ograniczenia mocy silbikow, zdaje sie do 4km.poza tym, ponton wozimy zlozulony, i kazdorazowo rozkladamy nad woda (brak miejsca gdzie by mozna bylo go trzymac napompowany, przyczepki itp).

Na silnikach sie nie znam, wiec prosil bym o podpowiedź czego szukac, na co zwrocic uwage?

W tej mocy to chyba tylko 2sów, i raczej o krótkiej stopie (to ponton, gdzie często nas znosi na kamienisty brzeg, i latwo cos urwać..)

• 0

Czy łatwo znosi czy nie to i tak krótka stopa bo takowa jest dedykowana do pontonow:) Na co zwracać uwagę, u mnie nr 1 czy nie plywal po morzu co widać po utlenionym aluminium na stopie itd, można spr kompresję - na ciepłym silniku pow 10 bar jak ma to jest jeszcze ok, patrz na śruby pod czapa silnika czy nie są pozdzierane itd co by świadczyło o kombinacjach, przy odpaleniu sprawdź chłodzenie czy dobrze "sika", zwróć uwagę na śrubę czy nie jest pochechlana, wyszczerzona itd, zobacz czy trzyma silnik wolne obroty to że go tam będzie trzeslo to nic taki urok jednocylindrowcow, możesz odkręcić świece i luknac czy nie ma wody na świecy (kropelek) co by wskazywało na uszczelke pod głowica lub przy wlocie wody i po krotce to tyle:)

Oczywiście ja bym celowal w 2T...

Edytowane przez womaly23

• 0

po morzu ? 4 km ? mało prawdopodobne . 5/6 już bardziej i tylko jak manewrowe przy jachtach i oczywiście stopa długa ,bo raczej inaczej nie ma szans . a co do 4 suwów to większość silników przewozisz na leżąco bez problemów , są już tak konstruowane że na 1 stronie można kłaść . z tymi kropelkami też ciekawa teoria ???

jedno jest pewne  :D  mocy nigdy za wiele , i im więcej tym lepiej . (4hp jamaha jakby co leży u mnie idealna coś koło 99r.-priv)

a najlepiej sprawdzić na wodzie i tyle , lub kupować z możliwością zwrotu . i uważać na okazje .

• 0

Kolego z kropelkami to nie teoria a praktyka, troche przeżucilem silników i co za tym idzie przypadków :)
Ja nawet i 15 km bym nie wypłynął w morze a wskazówki napisałem ogólnie po co spina:)

Bardzo zgadzam się z Tobą "mocy nigdy za wiele" mam takie samo podejście, w zasadzie to zawsze mi mało ;)

Edytowane przez womaly23

• 0

Witam.Planuje zakup silnika spalinowego o mocy 2-3km do łodzi o długości 3,5-4m,mogę na ten zakup przeznaczyć 2000-2500zł.Co byście polecili w tej cenie? Zastanawiam się czy szukać nowego czy może lepiej coś lepszego ale używanego.Proszę o propozycje nowych silników jak i modeli używanych które mogę kupić w tej cenie.

• 0

Mam, używam Hondę 2,3 krótka stopa, używana, rok produkcji 2007, z czystym sumieniem polecam. W tej kasie na pewno kupisz - tylko sprawdź pochodzenie.

Spalanie śmieszne - wg mnie 1l/1h. Nigdy nie pływam na full, tylko na około 60-70% obrotów (tak na ucho). Mam łódkę BL-2 prędkość z jaką się przemieszczam (sam + sprzęt) to 7-9 km/h.

jeszcze raz go polecam