Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

ja bym polecil tohatsu 3.5km 4-suv waga okolo 17kg albo yamahę 4-5km w 4-suv uwazam ze te silniki 2-2.5km sa za slabe aby plywac lodka okolo 4m. swego czasu plywalem na yamaha 4km przez caly dzien plywania w 2 osoby spalil nam półtora zbiornika  wiec mysle ze wynik dobry a przy takiej lodce to i poplynie nawet niezle. albo jak kolega wyzej pisze yamaha malta to tez dobra jednostka tylko ze w 2-suvie. opcji bedziesz mial full.. zalezy co potrzebujesz i na jakim zbiorniku bedziesz plywal.

• 0

Chyba w tej kasie mógłbym Ci zaproponować nówke Merkurego 2014r w pudle o mocy 3.5 km , wody nigdy nie widział, w zestawie zrywka, olej do silnika, zestaw kluczy, instrukcja w jęz ang, Myślę ze cenowo to byśmy się wyrobili do 2.3

Przepraszam pomylka do 2.5 tys,

Edytowane przez womaly23

• 0

Chyba w tej kasie mógłbym Ci zaproponować nówke Merkurego 2014r w pudle o mocy 3.5 km , wody nigdy nie widział, w zestawie zrywka, olej do silnika, zestaw kluczy, instrukcja w jęz ang, Myślę ze cenowo to byśmy się wyrobili do 2.3

Przepraszam pomylka do 2.5 tys,

Bardzo miło wspominam ten silniczek, lekki i wytrzymały, symboliczne spalanie i kultura pracy dużo lepsza w porównaniu do wspomnianej Hondy 2.3, bo chłodzony wodą.

• 0

Witam.Planuje zakup silnika spalinowego o mocy 2-3km do łodzi o długości 3,5-4m,mogę na ten zakup przeznaczyć 2000-2500zł.Co byście polecili w tej cenie? Zastanawiam się czy szukać nowego czy może lepiej coś lepszego ale używanego.Proszę o propozycje nowych silników jak i modeli używanych które mogę kupić w tej cenie.

Mam na sprzedaż Suzuki 5 KM , wypływane 12 h - na dotarciu przed pierwszym serwisem. Nówka sztuka z papierami. 3800 zł i jest Twój.

• 0

Kolega najprawdopodobniej będzie  kupował ode mnie  silnik 20 jutro, a dokładnie taką Yamkę  9.9 - 15 Km v-max 2 T będzie chciał sprzedać, Z tego co pamiętam to krótka stopa do Krugera idzie więc wszytko by grało, rocznik chyba cos ok 2006,7

Edytowane przez womaly23

• 0

Witam wszystkich,

noszę się z zamiarem zakupu małego (w sumie nie ma to znaczenia) silnika spalinowego i właśnie: czy kupować go teraz czy na wiosnę (przed sezonem) ?

W zasadzie wydawałoby się, że nie ma sensu blokowanie pieniędzy w silnik tuż po zakończeniu sezonu, ale może właśnie teraz pojawią się jakieś wyprzedaże/promocje ?

Pytałem o to Sprzedawców, nikt nie puszcza na ten temat "pary z gęby".

Macie może jakieś przemyślenia w tym temacie ?

pozdrawiam

• 0

Witam wszystkich serdecznie.

Przymierzam sie do kupna pontonu 3,6m długości, 1,7m szerokości i wadze okolo 75kg. Mam zamiar używać go głównie do spiningowania. Obciążenie wraz z pasażerami od 150 do 280kg. I tu pojawia sie pytanie. Jaki silnik spalinowy wystarczy aby takim czymś wejść w ślizg? Bardzo ważna jest dla mnie waga bo najczęściej będę pływał sam wiec im silnik lżejszy tym łatwiej będzie mi go zatargać nad wodę.

Pozdrawiam

• 0

Czterosuw. 6 KM tylko w pojedynkę. 8KM  - może być różnie. 9,8/9,9 KM - ślizg.

Dokładnie tak jak napisał kolega , tylko jaki jest sens 360 jeśli najczęściej będziesz pływał sam . Rozważ długość 330 , jeśli sporadycznie trafi się kumpel , dacie radę we dwóch na 330,

• 0

330 tkę sam potrafiłem wtargać na dach, 360 tki raczej nie wrzucisz. Na 5km sam wchodziłem w ślizg. Na 360 tce przy 2 osobach 10km musi być no i wtedy koniecznie z kilem bo będziesz się motał na wodzie.

Jeśli chodzi o wagę silnika to bierz 2 takta. 

A jesli chodzi o kulturę pracy i zużycie paliwa to czterosuwa. Mieszanie paliwa też odpada. I jest generalnie cichszy.