Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

piły spalinowe Husgvarna maja wtrzymałe cylindry z niklasilu. Po  zatarciu tłoka od sadzy zazwyczaj wymiana tłoka i delikatne honowanie przywraca piłe do życia.

ale nie rozumiem dlaczego Yamaha w 2T ( modele 4, 5 , 6 i 8 km ) zrobiła zamkniete cylindry i dalej  bez  mozliwosci doboru tłoka na rozszlifowanie

• 0

miałem doczynienia z 5 bf, 6/8 , 10, 15 km, 20 km

te produkowane przed 2000r były solidnie skercane. nowsze sa delikatne.

Tak sobie pobiegałem po salunach w 3city ;)

Inglot po kosztach chciał mi wcisnąc Berna 20 podejrzewam ze jakbym  10 patyków połozył to ...

Mercury lekko zaporowy sie zrobił , podobna cena  w Yamie KMJ  prawie nic Gdynia Yama do ugadania .

Hondy prawie niema . Permatech wbrew pozorom najtaniej wychodzi ;)

i taka mnie nasuneła sie sugestia ogladajac macajac 

Ewinrud - Suzuki prawie to samo 

Yamaha   Mercury Tohatsu to klony 

Honda BF5 nowa czy warta tej kasy ?

• 0

Każdy ma jakieś mankamnty.

Ja miałem  7 lat nową honde bf5. Jak zaczepiłem 1 maja do łódki to zabierałem jak spadł pierwszy śnieg . Nigdy nie plandekowałem łódki.Na rybach byłem 2 razy w tygodniu latem więcej po 6 do 10 godzin na wyprawę.

Nigdy mnie nie zawiódł ☺

Sprzedałem dla znajomego który jest bardzo zadowolony.

• 0

mysle ze z małych silników honda nie jest warta tej kasy.

linia Tohatsu, nissan, mercury, mariner 4-6 km jest lepszym rozwiązaniem

Evin jeteś szpeniem znasz się na tym ...... Mistrz  ok .

Honda jest konstrukcją stara sprawdzoną ma pompe olejowa wąska czapa  ot taki silnik do kosiarki jest trudna do zajechanie powiedzmy jak sobie dobrze podeplatam znajde BF 5 za 5.ooo .

Co oferuje konkurencja?  wielkia czapa  nie wiadomo czy szersza czy wyższa masa plastyku i  w srodku Tohatsu rózniacą sie doposażeniem , za 5.000  będzie trudno  znależć  ,  też nie mam zamiaru uczestniczyć w eksperymencie producentów idą za bardzo duże niewiadome od uzytkowników i serwisów tych nowych silnikow z jednymi bebechami pod logiem wielu producentów w  to tyczy silników własnie 6 km 

Jezeli mówisz o starszych silnikach to tylko Mariner Viking pływłem polecam silniki najlepiej wykonane ale mam serdeczne dosyć fuszerek serwisów przy poważnejszych przeglądach.

Pływam w solance strefy przybrzeznej i kilka lat zweryfikowało uzytecznosc małych silników pewnych marek ;)

Edytowane przez Trebron

• 0

O ile Tohatsu i Mercury to może to samo, ale Suzuki ? A Yamaha ze swoim plastikowym rozrządem ?

Przecież te silniki mają RÓZNĄ pojemność!

Może i bloki, tłoki i inne rzeczy robi sie w fafryce Tohatsu, ale to nie oznacza, że to ten sam silnik ...

Edytowane przez bankroot

• 0

O ile Tohatsu i Mercury to może to samo, ale Suzuki ? A Yamaha ze swoim plastikowym rozrządem ?

Przecież te silniki mają RÓZNĄ pojemność!

Może i bloki, tłoki i inne rzeczy robi sie w fafryce Tohatsu, ale to nie oznacza, że to ten sam silnik ...

Sprzedawcy i serwisanci nie wyssali sobie tego z palca , zasiegając tez infotmacji  mozna sie dowiedzieć ze Tohatsu i Evindure nawet Selva stało sie głownym kooperantem  czołówki swiatowej , ot taka globalizacja i przejecia celem obnizenia kosztów w połaczeniu z nowoczesnymi technologiami  jednak jakosc materiałow........   .

Rózna pojemnosc zgadzaja się co do joty jeden robi dla drugiego , przejdz sie po salonach i poogladaj dokładnie konstrukcje 

• 0

Czy lepiej? Nie, bo brakuje przecinka albo kropki po słowie joty.

To może Ty poczytaj zwykłe foldery i zauważysz, że np. 6 konny silnik Yamahy ma pojemność 139 ccm , silnik Suzuki 138 ccm a silnik Tohatsu/Mercury 123 ccm. Porównaj też średnice i skok tłoka.

Jeśli to dla Ciebie zgodność co do joty to sorry, ja nie dyskutuję .....

Edytowane przez bankroot

• 0

Żeby nie robic dalej OT

Wskazałem powiążania producenckie na podstawie rozmów z serwisami i sprzedawcami , bazowania na jednej konstrukcji wykorzystywanej przez kilka marek .

Z tego wszystkiego najlepiej wypada Honda bazujaca na sprawdzionych konstrukcjach moze wiekowych ale zapewniajacych prawie bezawaryjna obsługe przez wiele lat ;)

Edytowane przez Trebron

• 0

Wskazałem powiążania producenckie na podstawie rozmów z serwisami i sprzedawcami , bazowania na jednej konstrukcji wykorzystywanej przez kilka marek .

Ja z kolei wskazałem, że to o czym piszesz to delikatnie mówiąc nieprawda. Silnik jak silnik, budowę ma taką samą bez względu na producenta. Róznią się jednak nie tylko osprzętem, tak jak starałeś się dowieść (nie dotyczy Tohatsu i Mercury).

Jeśli tak Ci mówiono  w serwisach i sklepach, to nie wiem kto tam pracuje - na pewno jednak nie do końca wie co serwisuje i co sprzedaje. :blink: 

Z tego wszystkiego najlepiej wypada Honda bazujaca na sprawdzionych konstrukcjach moze wiekowych ale zapewniajacych prawie bezawaryjna obsługe przez wiele lat  ;)

To można byłoby przyjąć do wiadomości, gdybyś dodał magiczne dwa słowa MOIM ZDANIEM.  ;) 

• 0

Czytajac to co piszesz wynika ze masz wiedze i doswiadczenie.

Może w tym przypadku zasugerujesz wybór silnika lub odwiedzenie mnie od Hondy 5 .

Kierowanie się kryteriami co ma w srodku  skierujmy na drugi plan .

Za 5 tys mam nowa Honde BF 5 i  serwis za plotem  silnik ktory w tej mocy ma pompe olejowa niską wage w porównaniu z 6 

Tohatsu i evindure pomimo mozliwosci zakupu w bardzo atrakcyjnej cenie nie rozważałem  po doswiadczeniach  moich kolegów którzy zainwestowali w te silniki,  czas oczekiwania na częsci  :wacko:

Yamacha 6 za dużo było problemów z tym silnikiem teoretycznie jest on made  Selva ? ale ponoć poprawili cioś tam 

Pozostaje w tym momencie jeszcze Suzuki lub Mercury .

Zalozenie wykorzystania tego silnika to wielogodzinny troling