Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czy nowy? wolałbym nie ,ale powoli zaczynam się przyzwyczajać do tej ewentualności choć wydać 10 klocków na nowy a wykorzystać go kilka razy w roku?

A czy waga jest aż taka istotna? czy te 10kg różnicy robi aż taką różnicę? łódka nowa więc chyba da radę.

Zakładając ,że ja mam 10 kg więcej a silnik mniej..... a tu by było odwrotnie. Nie wiem ale pewnie się dowiem.

Podajcie proszę w/g Waszej wiedzy modele większe ale zdławione .pokręcę się koło tych modeli to może dowiem się czegoś więcej.

Pozdro i dzięki

• 0

waga jest istotna z pkt widzenia doczepiania silnika do łodzi, jeśli masz silnik na stałe zamocowany do łodzi i masz jak zwodować bezpiecznie łódź z silnikiem to masa silnika może być wtórna, jeśli jednak trzymasz łódź na marinie i do każdego pływania musisz nieść silnik do łódki to robi różnicę czy dźwigasz 30 kg czy 50

• Like 1

• 0

Czy nowy? wolałbym nie ,ale powoli zaczynam się przyzwyczajać do tej ewentualności choć wydać 10 klocków na nowy a wykorzystać go kilka razy w roku?

A czy waga jest aż taka istotna? czy te 10kg różnicy robi aż taką różnicę? łódka nowa więc chyba da radę.

Zakładając ,że ja mam 10 kg więcej a silnik mniej..... a tu by było odwrotnie. Nie wiem ale pewnie się dowiem.

Podajcie proszę w/g Waszej wiedzy modele większe ale zdławione .pokręcę się koło tych modeli to może dowiem się czegoś więcej.

Pozdro i dzięki

W przypadku transportu ręcznego :-)to 5 kg jest przepaścią a nosić silnik 40 kg to nie lada wyczyn.

50 kg to można przenieść 1 m.

Edytowane przez brig
  • Like 2

• 0

Najlepiej to podejść do salonu, złapać ósekę(ok.36kg) i zrobić kilkudziesięcio metrową rundę po sklepie,kilka schodów a potem to samo z dziesiątka(ok.50 kg) będziesz miał porównanie na własnej skórze????

Ja długo się zastanawiałem nad silnikiem i doszedłem do wniosku że jak mam dźwigać już te 37 kg to niech to już maksymalnie najmocniejszy silnik i to dała mi Yamaha 2T

• 0

Silnika nie trzeba nosić, można go przewieźć na wózku, takim czy innym. Ale w trudniejszych warunkach można sobie krzywdę zrobić w czasie zapinania go na łódź (albo utopić co mi się prawie udało :-D ).

Niestety smutna prawda jest taka, że silniki 4t ponad 10-15hp to już raczej nadają się do montażu na stałe. IMVHO te ~25-30kg jest górną, rozsądną (dla zdrowia kręgosłupa) masą silnika noszonego.

• 0

Osobiście za każdym razem woduję łódkę więc nie robi na mnie większego wrażenia ciężar motorka ,bardziej martwi mnie jego waga  kiedy wisi na pawęży (łódź pełna klamorów i do tego dwóch/trzech wędkarzy).

Stwierdziłem,że jak mam się męczyć z silnikiem to wolę łódkę zabrać z wody i po kłopocie przynajmniej dla mnie tak jest lepiej.

• 0

Koktwitz ma do sprzedania piękna Honda 20 4T S z linią, papierami itd w Twoim budżecie. Z chinczykami sobie daruj, takie moje zdanie.

Właśnie zastanawiam się nad jego ofertą. A co do Chińczyków to jakieś konkrety? Pytam ponieważ dostałem ofertę od jednego z brytyjskich sklepów,

Parsun 15km z trzyletnią gwarancją za 1299 funtów jakoś mało jestem przekonany do tych wynalazków ale cena jest atrakcyjna.