Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Suzuki na wtrysku 9.9;15;20 to ten sam silnik blokowany ,, sitkiem'' na dolocie powietrza.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mówisz o tych:

1) http://www.marine.suzuki.pl/DF9_9B.html

2) http://www.marine.suzuki.pl/DF15A/15AR.html

3) http://www.marine.suzuki.pl/DF20A/20AR.html

Waga i pojemość ta sama. Kwestia jak wygląda z kosztem przerobienia ? Jeżeli trzeba wymontować same sitko to pikuś... 

• 0

Tak oczywiście tak sitkiem, i są sprzedawane w cenie 9.9 he he he, panowie chyba w to nie wierzycie że tak jest. Są wersje 9.9 o pojemności 360+ cm3, waga w wersji gołej 50kg+. Przeróbka na 15 jedna śrubka, 20 km wymiana kompletnego gaźnika 1 tys.

Suzuki made in Kazachstan :/

Edytowane przez womaly23

• 0

Tak oczywiście tak sitkiem, i są sprzedawane w cenie 9.9 he he he, panowie chyba w to nie wierzycie że tak jest. Są wersje 9.9 o pojemności 360+ cm3, waga w wersji gołej 50kg+. Przeróbka na 15 jedna śrubka, 20 km wymiana kompletnego gaźnika 1 tys.

Suzuki made in Kazachstan :/

Ten silnik nie ma gaźnika. To jest wtrysk, po usunięciu dławika automatycznie dostosuje się do nowych możliwości(z 9.9 na 20km).

• 0

Mówisz o tych:

1) http://www.marine.suzuki.pl/DF9_9B.html

2) http://www.marine.suzuki.pl/DF15A/15AR.html

3) http://www.marine.suzuki.pl/DF20A/20AR.html

Waga i pojemość ta sama. Kwestia jak wygląda z kosztem przerobienia ? Jeżeli trzeba wymontować same sitko to pikuś...

To dokładnie ten model. 9.9 ma dławik, 15 ma dławik (inne średnice otworów ,, sitka''),20 brak dławika.

• 0

Nie miałem tego silnika ale ceny znam i co za tym idzie....O ile na 15 km blokada przeważnie jest prosta jak włos mongoła to na 20 lekko już nie będzie
( tak jest w przypadku Mercury Yamaha Tohatsu - wymiana kompletnego gaźnika)  i za bardzo wierzyć mi się nie chce żeby Suzuki na wtrysku  i tak niskiej cenie sprzedaży pogrążyć się chciała i dała możliwość odblokowania na 20 km za pomocą dławika - nie te czasy.

Oczywiście mogę się mylić...

• 0

To nie jest takie proste - w katalogach są tylko nr części a nie ma podanych żadnych wymiarów , itd itp. wg numeru mogą być inne cześci a w rzeczywistości są takie same i na odwrót. Mi się wierzyć nie chce że wyjmujemy dławik w postaci siatki i mamy 20 km . Wydaje mi się żeby odblkować na 20 kucy w serwisie trzeba by zapłacić ok 1.5 - 2 tys a ze swoich kontaktów do 1 tys....

• 0

Najprościej sprawdzić numer katalogowy komputera.
Jak dla mnie przeskok mocy o 50% i 100% w górę musi wiązać się z większą dawką paliwa. 

Nie wiem ale wydaje mi się, że ów dławik jest w kolektorze ssącym i zmniejsza dopływ powietrza więc wyjmując go powinno się również zadbać o większy dopływ paliwa.
Powinny być zachowane proporcje bo prosty tunning to nie jednemu już bokiem wyszedł. 

• 0

Najprościej sprawdzić numer katalogowy komputera.

Jak dla mnie przeskok mocy o 50% i 100% w górę musi wiązać się z większą dawką paliwa. 

Nie wiem ale wydaje mi się, że ów dławik jest w kolektorze ssącym i zmniejsza dopływ powietrza więc wyjmując go powinno się również zadbać o większy dopływ paliwa.

Powinny być zachowane proporcje bo prosty tunning to nie jednemu już bokiem wyszedł. 

Może i wspomniane sitko też się wymienia ale i może do tego moduł sterujący / komputer , też mi ciężko uwierzyć że SUZUKI poszło by na taką łatwiznę strzelając sobie tym samym w kolano - ale cuda się zdarzają ... :)

• 0

Czyli bardzo podobnie jak w Mercurym. To podpowiedzcie który silnik kupić SUZUKI, MERCURY, Yamahę (tu nie wiem jakie bebechy trzeba wymieniać aby zrobić 20 Koni) czy może coś innego ?

Kurcze rozmawialiśmy o tym na priv ale napiszę jeszcze raz - Yamaha Mercury Tohatsu na 15 KM jedna śrubka, na 20 wymiana kompletnego gaźnika.

Suzuki są dość papierowymi - delikatnymi silnikami jeśli chodzi o nowe kontrukcje, jeśli chodzi o silniki jak wyżej to moim zdaniem Mercury jest najsolidniej wykonany.

Edytowane przez womaly23

• 0

Kurcze rozmawialiśmy o tym na priv ale napiszę jeszcze raz - Yamaha Mercury Tohatsu na 15 KM jedna śrubka, na 20 wymiana kompletnego gaźnika.

Suzuki są dość papierowymi - delikatnymi silnikami jeśli chodzi o nowe kontrukcje, jeśli chodzi o silniki jak wyżej to moim zdaniem Mercury jest najsolidniej wykonany.

Mercurego 9.9 mozna odblokowac na 15? Jaki dokladnie model bo na pewno nie wszystkie , rożnica wagi jest miedy nimi