Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mercury 10 Viking 50+ kg

Miałem tego Vikinga moc zmieniasz na 15 poprzez wyłąmanie  ogranicznika na gardzieli a 20 przez  zmiane gaznika który masz w zestawie . jest to tak czy inaczej zdławiona 15 . jest duzo filmów z tym silnkiem na YT ma jedną wade na gazniku 20 km niesamowiicie trzesie silnikiem na biegu jałowym. 

Podobna sytuacja jest w 8/9,8 mercurego tez jest ogranicznik na gardzieli . 

• 0

A to ciekawe:)

9.9 Viking i 15 to zdlawione 20 km a nie 15, gaźnika w zestawie nie ma.

Żadnych objawów o których piszesz nie zarejestrowałem, oczywiście pisze tu o nowych konstrukcjach

9.9 ma poj ok. 210 cm3

15 ma poj ok 350cm3

20 to samo co 15

25-30 ma poj 528cm3

Jak silnik 20 zdlawiony do 9.9 po wrzuceniu gaźnika od swojej konstrukcji może źle pracować skoro cała gama Mercury pracuje perfekcyjnie?

Edytowane przez womaly23
  • Like 1

• 0

Viking to wersja na Skandynawie , norweskich YT musisz szukać .

Jak ktos jest zaineresowany tym silnikiem Elblag znana firma szkutnicza i serwis silników obok fabryki kotłow tel  bezposrednio o własciciela 505-592-523 rozmawialismy niedawno i miał scigac kilka sztuk ceny  nie podaje ale jest bardzo atrakcyjna .

Bardzo duzo ludzi z Pomorza kupuje włąsnie tam silniki.

• Like 1

• 0

Trebon a ja Ci pisze ze w zestawie nie ma gaźnika od 20, no pomysl jaka musiała by być cena za taki silnik.

Cena silnika 20 + cena gaźnika 9.9 skoro w zapasie gaźnik oryginał od 20= cena prawie za 25 km

No i tym bardziej atrakcyjna cena he he no proszę Cię

Numeru nie potrzebuje, w tamtym roku sprzedałem bardzo dużo nowych silnikow w tym Viking i wiem co pisze.

Cena gaźnika w Norge 4000 koron czyli prawie 2 tys zl

Edytowane przez womaly23

• 0

He he he, nie dzwonie bo nie mam po co. Ja ci mowie ze w pudelku nie ma dodatkowego gaźnika i koniec.

Przecież te silniki są tańsze od 20 a w pudełku więcej niż w 20? Gratis w pudełku różnica pojemności silnika czyli ok 150 cm3, tłoki, gaźnik od 9.9 nie no proszę Cię.

Od samego początku jeśli chodzi o Viking nie masz racji zaczynając od pojemności po zapasowy gaźnik.

Edytowane przez womaly23

• 0

Witam

Zakupilem nowego mercurego 9,9 4 takt jeszcze nie odpalany. Tak czytam Wasze wypowiedzi to jezeli dobrze widze to 9,9 to jest zdławiina 15 co trzeba zrobic by ja odblokowac?

Przed zakupem takie pytania się zadaje. Przynajmniej ja tak robiłem.

• 0

Panowie opłaca się brać coś takiego czy lepiej upracie 15ki szukac jakiejś ?  https://www.olx.pl/oferta/silnik-zaburtowy-suzuki-dt20-20km-krotka-stopa-CID767-IDj9tYH.html#dbc2b83478             nie wiem czy wolno wklejać link :P    łódka abc 385  jednak może kiedyć na coś 420 bedzie zmieniona . Do wędkowania raczej na odrę pilichowce , może okolice szczecina dąbie itp.     reszta elektryk jest    

• 0

Nie chce 10ki mialem 8ke 2t do bani. Minimum 15ka wchodzi w gre. Nie chce sie bawic w zmine. 20Ka to taki przyszlosciowy pomysl na wyscigi sie nie wybieram :) mial ktos 4t tutaj ale nim sie dogadalismy poszedl :( jeszcze mysle o nowym jednak az tak czesto nie bede uzywal i troche szkoda mi kasy. Wolal bym do lepszej krypy dolozyc :)