Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pływam na tym silniku ale pod marką Marinera. Ponton info-media 320 z kilem. W pojedynkę z całym sprzętem przy niedużej fali prędkość rzędu 52-54 km/h (w/g gps) Silnik na pewno lżejszy od 4T ale trochę głośniejszy. Ma większą siłę niż 4T i jeśli jest w dobrej kondycji to spokojnie w dwie osoby wprowadzi ponton w ślizg, bez dokręcania manetki do końca. Ale doradzam ponton z kilem ze względu na prowadzenie jednostki. Przy Twoim pontonie kolego uważałbym z odkręcaniem manetki na maxa, gdyż można , szczególnie w pojedynkę i nieobciążonym dziobie stracić kontrolę nad pontonem. Osobiście polecam. Pilnuj tylko odpowiedniej proporcji mieszanki, ja np leję 1:75 i nie smrodzi za mocno a nie ma problemu ze smarowaniem przy zmiennych prędkościach od trollingowania 5km/h do pływania dla zabawy 40-50 km/h

• Like 1

• 0

Aaaa, zapomniałem dodać że jesteśmy z koleżką po testach na wodzie. Przypominam że ponton bez kila.

Silnik wprowadza zestaw w ślizg w mgnieniu oka. Pod nurt we 2 osoby idziemy (wg aplikacji gps na iPhone) około 30 km/h i można więcej ponieważ manetka nie jest max odkręcona. Z nurtem Wisły prędkości sięgają 35-37 km/h wg. wspomnianego GPS. Jak dla mnie to bomba i nieporównywalny komfort.

I co najważniejsze: zero myszkowania.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez WojtekCIN
  • Like 2

• 0

Chłopaki, sprawa jest. Stoję na pontonie, twarzą zwrócony w stronę rumpla. W którą stronę obraca się śruba przy biegu "do przodu" czyli tak jak przy normalnym pływaniu? W lewo czy w prawo? Potrzebuję tej informacji bo nie wiem czy mam dobrze ustawiony uchwyt przetwornika od echo. Dzięki [emoji106]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Chodzi Ci o to jaką masz śrubę? Lewo, czy prawoskrętną? To wiąże się z obrotami. 

Ustawiamy śrubę jedną z łopatek do góry i jeśli prawa krawędź tej łopatki jest dalej od nas niż lewa, śruba jest prawoskrętna, gdy jest odwrotnie, śruba jest lewoskrętna. A więc najlepiej patrzeć od tyłu silnika.

• Like 1

• 0

Cześć, potrzebuję rady mądrzejszych. Jako, że za jakiś miesiąc odbiorę moją długo wyczekiwaną łódkę, zacząłem kompletować osprzęt. Łódź to Skylla 440 (zabudowana, waży w okolicach 250kg). Głównym silnikiem będzie czterosuwowy Mercury 30KM. Chcę obok niego powiesić jakiś motorek, który będzie służył tylko do trollingu, ewentualnie jako rezerwowy w przypadku awarii. Pierwotnie miał to być elektryk 55lbs, ale zmieniłem koncepcję (minusy- ładowanie i noszenie akumulatorów, możliwe niedobory mocy- będę pływał głównie po rzece z dosyć silnym nurtem, niemożność całkowitego polegania na elektryku jako rezerwowym napędzie). Chyba pójdę w małą, jednocylindrową spalinę-  2,5 albo 3,5KM w czterosuwie. Plusy jakie ma dla mnie:

-nie muszę się martwić o poziom naładowania akumulatorów ani nosić ich za każdym razem, wystarczy zapas benzyny na łodzi i zawsze wrócę, nawet w razie awarii dużego silnika,

-niewielka waga, mniejsza niż elektryk+ baterie (myślę, że nie będzie zbyt ciężko na pawęży- mój Mercury 30HP waży 80kg, mała spalina do 20kg, razem dają podobną wagę co silnik 50HP, jaki często ludzie montują do tych łodzi),

Minusy małej spaliny jako silnika trollingowego, które widzę:

-relatywnie głośny,

-wibruje,

-nie ma biegu wstecznego (czy to będzie problem?).

Powiedzcie mi, czy w moim rozumowaniu są jakieś dziury? Czy to w ogóle dobry pomysł? Nie miałem do tej pory do czynienia z silnikami w takich mocach, może czegoś nie wiem.

1. Czy mogę liczyć na to, że osiągnę 3km//h na niskich (najniższych?) obrotach?

2. Czy takie silniki na niskich obrotach są mocno nieprzyjemne jeśli chodzi o hałas? Wiem, że na wysokich już mocno hałasują,

3. Co brać: Yamaha 2,5HP, Suzuki 2,5HP, Mercury 2,5HP czy Mercury 3,5HP?

Każda pomoc, sugestia jest bardzo mile widziana, proszę- rozjaśnijcie mi trochę zagadnienie.

Pozdrawiam- Kuba.

• 0

Poszukaj yamaszki 4KM, 4-suw, waga ok 25kg, bieg wsteczny (jasne że się przydaje) Przy tej wadze łodzi na najniższych obrotach osiągniesz 2,5-3,5km/h w zależności od warunków na wodzie. Jest cisza, może nie taka jak przy elektryku ale mruczenie zupełnie nie irytujące, wibracje minimalne. Dość spora różnica w kulturze pracy między np. silnikiem 2,5 a 4 wynika z pojemności skokowej (yamaha 4km - 139 cm3 /  yamaha 2,5km - 72 cm3 / mercury 3,5 - 85 cm3 )

Edytowane przez Sławek.Sobolewski
  • Like 1

• 0

Dzięki Sławek, ta Yamaha F4 to ciekawa opcja- jeszcze lekka, jeśli poziom hałasu rzeczywiście jest wyraźnie niższy niż w 2,5 to chyba warto ją wziąć pod uwagę (czy ta różnica w kulturze pracy jest warta dołożenia 300€ do ceny Yamahy 2,5KM?). Idealnie byłoby gdyby  łódka osiągała właśnie ok 3km/h na najniższych obrotach silnika bo to by dało możliwość trollingowania we względnej ciszy.

Po analizie kilku filmów na youtube, wydawało mi się, że Suzuki 2,5KM pracuje przyjemnie i cicho na niskich obrotach- ale mam spore wątpliwości czy nie będzie trzeba mocniej odkręcać gazu żeby osiągnąć prędkość trollingową, a wtedy już by nie było tak cicho.

Znalazłem artykuł- porównanie praktyczne siedmiu silników 2,5KM, piszą, że Yamaha najcichsza:

http://www.mby.com/general/ultimate-2-5hp-outboard-test-40258/2

• 0

Silniki 2,5KM to są generalnie kosiarki, bez względu na markę chociaż yamaha wygląda najlepiej, zresztą nie tylko przy tej ale przy wyższych mocach, jest najprzyjemniejsza dla ucha. Czy warto dołożyć do 4 konnej? Moim zdaniem tak. W razie czego 4 konny sprzedasz szybciej i z mniejszą stratą. 

• Like 1

• 0

Silniki 2,5KM to są generalnie kosiarki, bez względu na markę chociaż yamaha wygląda najlepiej, zresztą nie tylko przy tej ale przy wyższych mocach, jest najprzyjemniejsza dla ucha. Czy warto dołożyć do 4 konnej? Moim zdaniem tak. W razie czego 4 konny sprzedasz szybciej i z mniejszą stratą. 

2,5 to  dla mnie osobiście Suzuki wypadło trochę lepiej w testach osobistych  :)

Ale 4 kuce od Jamki wspominam całkiem przyjemnie :) Paliło "nic" i nie miało klina na śrubie, tylko wielkolin. I nigdy, ale to nigdy mnie nie zawiodło....