Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jasli chcesz ztym plywac po akwenie uczęszczanym przez statki to szacun za odwage

Aż takim ryzykantem nie jestem :) Po torze wodnym nie mam zamiaru pływać na tym silniczku, mam na oku nieco bardziej kameralną miejscówkę, w bliskiej odległości od miejsca wodowania.

• 0

Rozglądam się za nowym silnikiem spalinowym, max 6 KM ze względu na wagę .Biorę pod uwagę Yamaha, Mercury, Tohatsu ,Honda w takiej kolejności jak napisałem  ;) Latam od lat na motocyklach i silniki Yamahy , Hondy znam z autopsji  i mam bardzo dobre zdanie ;)  .Wszyscy producenci deklarują 6 KM , ale silniki maja rożne pojemności i tak Tohatsu i Mercury 123 cm3 , Honda 127cm3 a Yamaha 139 cm3 . Wszystkie te modele z krotka stopa S, maja tez inne długości i tak zalecana wysokość  pawęzy do Hondy, Yamahy i Tohatsu  to 434 mm  , ale już do Mercury 381mm .Mam  Maveric 330 m .Wysokość pawęży 395 mm .O ile niewielkie różnice w pojemności nie maja znaczenia to już 4 cm w wysokości pawęży chyba ma .Przeczytałem rożne watki o silnikach i pawęży i nadal słabo , wiec może mnie ktoś oświeci, z góry dziękuje. 

• 0

Rozglądam się za nowym silnikiem spalinowym, max 6 KM ze względu na wagę .Biorę pod uwagę Yamaha, Mercury, Tohatsu ,Honda w takiej kolejności jak napisałem ;) Latam od lat na motocyklach i silniki Yamahy , Hondy znam z autopsji i mam bardzo dobre zdanie ;) .Wszyscy producenci deklarują 6 KM , ale silniki maja rożne pojemności i tak Tohatsu i Mercury 123 cm3 , Honda 127cm3 a Yamaha 139 cm3 . Wszystkie te modele z krotka stopa S, maja tez inne długości i tak zalecana wysokość pawęzy do Hondy, Yamahy i Tohatsu to 434 mm , ale już do Mercury 381mm .Mam Maveric 330 m .Wysokość pawęży 395 mm .O ile niewielkie różnice w pojemności nie maja znaczenia to już 4 cm w wysokości pawęży chyba ma .Przeczytałem rożne watki o silnikach i pawęży i nadal słabo , wiec może mnie ktoś oświeci, z góry dziękuje.

Mercury to Tohatsu z innymi naklejkami więc jest tak samo. Po prostu niektórzy podają odległość zaczep-płyta antywentylacyjna (415-430mm), a inni wysokość pawęży do jakiej pasuje (15"=381mm). Przy tej mocy to patrzyłbym bardziej na masę niż pojemność. To i tak kosiarki, nie ma się co rozczulać. A nosić będziesz pewnie za każdym razem.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

z premedytacją pominąłeś firmę, która oferuje NAJLŻEJSZY silnik ?

Faktycznie Suzuki   :) brałem go pod uwagę, ale gdzieś w moich rozważaniach sie zapodział .23,5 kg Suzuki DF6 AS najlżejszy w swojej klasie .Teraz jakaś promocja jest i 6KM można kupić za 5400 zl .Yamaha ma nad reszta przewagę tym, ze można położyć silnik bez ryzyka wylania płynów  (przynajmniej tak sie reklamują ) , nie wiem jak jest z innymi  .No ale cena za nowy to min. 6400 zl  za 6KM .

• 0

Suzuki też można kłaść jak się chce (aby nie "do góry nogami")

I znowu masz racje , a kto ma racje ten stawia :)

Bliżej sie przyjrzałem temu silnikowi .Najlżejszy i chyba najcichszy w swojej klasie .Najwięcej jest wiadomości na ruskich stronach .Zamówiłem, nowe silniki z 2018 r będą na początku marca, wiec jeszcze chwile poczekam .