Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:
Honda BF5
Suzuki DF6
Yamaha F6cmhl
Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.
Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.
Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.
Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:
Honda - 572mm
Yamaha - 568mm
Suzuki - 508mm
Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.
Pytanie
ujazd
Witam,
Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:
Honda BF5
Suzuki DF6
Yamaha F6cmhl
Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.
Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.
Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.
Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:
Honda - 572mm
Yamaha - 568mm
Suzuki - 508mm
Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.
Pozdrawiam
Top użytkownicy dla tego pytania
235
189
103
92
Popularne dni
12 Kwi
34
28 Kwi
31
29 Sty
30
10 Sty
30
Top użytkownicy dla tego pytania
sharkfishing 235 odpowiedzi
womaly23 189 odpowiedzi
cabage 103 odpowiedzi
psulek 92 odpowiedzi
Popularne dni
12 Kwi 2021
34 odpowiedzi
28 Kwi 2020
31 odpowiedzi
29 Sty 2021
30 odpowiedzi
10 Sty 2021
30 odpowiedzi
Popularne posty
Gar4field
Silniki do zastosowań wędkarskich są różne. Zazwyczaj zaczyna się od 5HP, poźniej jest 10, 15HP pierwsze ślizgi......... później przychodzi czas na 20, 30HP, a na końcu tej skali są basówki z 250 kon
MarMilo
A mnie ciągle zastanawia 'głupia' dyskusja i szukanie obejść na zrobienie patentu. Dlaczego nikt nie potraktuje patentu sternika jak prawa jazdy ? Nie masz nie pływasz na spalinie i koniec. Ucięłyby s
darek63
Może się komuś kiedyś przyda, może nie. Może kogoś zainspiruje, że jak się chce to można wiele samemu zrobić, poprawić, naprawić i nie ma w tym nic trudnego. Silniki zaburtowe to tylko proste małe sil
Opublikowane grafiki
2694 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi