Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mercury najwiekszy producent malych outboards na swiecie cena nizsza jak konkurencji tak samo niezawodny przy nirmalnej eksploatacji wedlug mnie duzo lepiej wykonane jak odpowiednik hondy porownaj 9.9 mercury z 9.9 hondy a zobaczysz o czym mowie

• Like 1

• 0

Mercury 9,9 to tylko w Polsce taki drogi gdzie indziej  prawie 1/2 ceny . Mam Mercurego 9,9  a że w Polsce 22,5 cala nie można było kupić kupiony był w Norwegi .

Mało pływam no to sobie sesje odpalania robię w domu co miesiąc w beczce zawsze pali od pierwszego razu .

Na wodzie bardzo cichy , spalanie  super . Trzeba dodać w razie awarii trzeba trochę poczekać na częsci .

Zanim kupiłem Mercurego długo się  zastanawiałem nad  Tohatsu znajomy ma i sobie chwali kilka lat użytkuje bez awarii  .

• 0

Mercury 9,9 to tylko w Polsce taki drogi gdzie indziej  prawie 1/2 ceny . Mam Mercurego 9,9  a że w Polsce 22,5 cala nie można było kupić kupiony był w Norwegi .

Mało pływam no to sobie sesje odpalania robię w domu co miesiąc w beczce zawsze pali od pierwszego razu .

Na wodzie bardzo cichy , spalanie  super . Trzeba dodać w razie awarii trzeba trochę poczekać na częsci .

Zanim kupiłem Mercurego długo się  zastanawiałem nad  Tohatsu znajomy ma i sobie chwali kilka lat użytkuje bez awarii  .

Mercury i Tohatsu to praktycznie to samo oprócz sterowania.

Ile kosztuje za granicą ?

• 0

Nie znam obecnych cen silników zaburtowych w Norwegi . Mój kontakt na stale wrócił  do Polski .

Zapłaciłem w 2017 za Mercurego 9,9 KM  dokładnie 11373,60 kr tz na dzisiejsze 4806,26 pln .

Nie wiem jak to działa pewnie Norwedzy tracą podczas handlowania  ;)

Jak napisał Womały te czasy się  skończyły .

Za to coraz więcej jest dobrych używanych silników  w dobrych cenach .

.