Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Niestety fundusze nie pozwalają :(

Przecież te silniki grosze kosztują. Gdybyś nie kupował elektryka, to po zimie dołożyłbyś kilka stówek więcej i miał normalny silnik, a nie wiatraczek do chłodzenia na lato ;-)

Swoją 4 kiedyś za 850 zł sprzedałem...

Edytowane przez count_martin3z

• 0

Przecież te silniki grosze kosztują. Gdybyś nie kupował elektryka, to po zimie dołożyłbyś kilka stówek więcej i miał normalny silnik, a nie wiatraczek do chłodzenia na lato ;-)

Swoją 4 kiedyś za 850 zł sprzedałem...

A na akumulator fundusze pozwalają?

To nie jest giełda <<...>>

Budżet przewidziany na silnik spalinowy bądź elektryczny z aku to 1000zł. Zapatrywałem się na tego ortina również ze względu na wagę gdyż mój ponton to generalnie jednostka wiosłowa bez kila i tu pojawiają się pewne ograniczenia. Tak jak pisałem wcześniej silnik nie jest mi potrzeby by pokonywać duże odległości czy też pokonywać dystanse w zawrotnych prędkościach, tylko by wygodniej pływać w 2 osoby, gdyż wiosłując w dwie osoby na pokładzie jest ciasno/nie wygodnie.

• 0

Panowie rozglądam się za silnikiem 20 KM oczywiście krótka stopa jako że z używkami w mojej okolicy lipa zastanawiam się nad nowym silnikiem Tohatsu ,honda,Mercury . Suzuki , Yamahę i Evinruda odrzuciłem ze względu na cenę .

Najtaniej wychodzi tohatsu poźniej honda tylko własnie co z tą stopą w hondzie 43cm w pozostałych 38 .Czy odrzucić myśl o hondzie przez tą krótką ale nie za bardzo stopę ?

• 0

Panowie rozglądam się za silnikiem 20 KM oczywiście krótka stopa jako że z używkami w mojej okolicy lipa zastanawiam się nad nowym silnikiem Tohatsu ,honda,Mercury . Suzuki , Yamahę i Evinruda odrzuciłem ze względu na cenę .

Najtaniej wychodzi tohatsu poźniej honda tylko własnie co z tą stopą w hondzie 43cm w pozostałych 38 .Czy odrzucić myśl o hondzie przez tą krótką ale nie za bardzo stopę ?

Ja osobiście brałbym tohatsu zresztą na wiosnę sam będę kupował.

• 0

pytania czy są w sprzedaży obecnie nowe silniki o mocy 20-30KM posiadające dwie linie ładowania? Jeśli są to jakie lub ewentualnie lekko mocniejsze (do 50KM choć wystarczy mi 25KM)

Pytanie jaki dystans będziesz pokonywał na spalinie, bo jeśli ma to być przemieszczanie z punktu A do punktu B ( czytaj miejscówki kilkaset metrów )  to sobie dupy nie zawracaj ładowaniem bo i tak na większą skalę nic nie da. Jedyne co to stale pracująca spalina na wolnych obrotach czyli bezsens. 

Jeśli masz mieć nowe akumulatory Lipo4 to chyba nie ma się co przejmować o brak prądu, tak przynajmniej mi się wydaje.

Rozumiem jednak twoje obawy jeśli wybywasz na kilka dni w dzicz, bez możliwości ładowania...

• 0

Moim zdaniem Honda.

Jako jedyna jeszcze na gaźniku bez nadmiaru elektroniki, produkowana lata praktycznie bez zmian. A długość stopy trzeba sprawdzać do konkretnej Łodzi, zawsze można wyregulować podkładką niż mieć o 2 cm za wysoko.

https://youtu.be/g8APFou8r8A

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Chodzi o dwie osobne linie zasilania do dwoch różnych instalacji na łodzi. Wiem że na 100 metrach nie naładuje aku ale już płynąć kilka kilometrów cos tam uda się uzyskać

Ale nadal to nie wiele, uwierz mi. Mały silnik - a taki Ciebie interesuje - oddaje mało prądu, lekko tylko wzbudzisz aku i tyle. Ja mam u siebie alternator 50A, aku około 90ah i muszę na prawdę kilka kilometrów przepłynąć żeby coś podbiło aku, które w sumie po krótkim czasie traci to korzystając z echa, radia czy ładowarki do telefonu. Dodam, że aku jest sprawny.

Według mnie lepiej zainwestować w porządne źródła prądu co już zrobiłeś bądź zamierzasz. To będzie lepsza inwestycja niż dodatkowy bajzel z kablami i inne urządzenia na łódce, które nie mało pewnie kosztują.

• 0

Moim zdaniem Honda.

Jako jedyna jeszcze na gaźniku bez nadmiaru elektroniki, produkowana lata praktycznie bez zmian. A długość stopy trzeba sprawdzać do konkretnej Łodzi, zawsze można wyregulować podkładką niż mieć o 2 cm za wysoko.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Yamaszka zdecydowanie najcichsza, Honda najoszczędniejsza.

• 0

Dziwne dane w tym tescie spojrzałem na ogłoszenia i jedni podają pojemność mercury/tohatsu 333 w innych ogłoszeniach i na stronie tohatsu 351 cm3 które są prawdziwe ?

Tohatsu i mercury to ten sam silnik a ktora pojemnosc jest prawdziwa to juz za nimi nie dojdzie bez zmierzenia tloka i skoku ale sklanial bym sie do 351cm3 ,Amerykanie maja sklonnosc do zanizania silnikow

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

• 0

No właśnie na rosyjskojęzycznych testach i w ich serwisach na pierwszym miejscu w silnikach o mocy 9.9-20 numer 1 to yamaha później mercury tohatsu i dopiero cała reszta narzekają na dostępność czesci i czas oczekiwania do hondy i suzuki .

• 0

No właśnie na rosyjskojęzycznych testach i w ich serwisach na pierwszym miejscu w silnikach o mocy 9.9-20 numer 1 to yamaha później mercury tohatsu i dopiero cała reszta narzekają na dostępność czesci i czas oczekiwania do hondy i suzuki .

Wg mnie Mercury jest najmocniejszy w mniejszych jak i większych przedziałach mocowych:)

• 0

Witam jeżeli chodzi o pojemności silników firmy Mercury i Tohatsu. 20 km z pojemnością 351 cm posiada gażnik,a nowe modele od 2017r produkcji z pojemnością 333 cm pojemność to wtrysk paliwa efi i to cała tajemnica.

Nie tak zupelnie gaznikowy mercury 15/20 na gazniku to ten sam silnik jak tohatsu (man obydwa)mozesz przekladac czesci z 15 mercury do 20 tohatsu I spowrotem inny jest tylko gaznik ja bym dopatrywal sie czegos innego np marketingowy trik jezeli tohatsu na rynku amerykanskim jest doslownie 200 tansze od mercury to zeby z nim konkurowac musieli miec jeszcze cos wiec najprawdopodobniej pojemnosc silnika jest nizsza jak zeczywista a mercury ale za tym juz nie dojdzie