Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cena 20AL a to nie długa stopa czasami ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tak to oznaczenie od stopy "L", do Mercurego dorzucają do końca roku Lowrance Hook 4... Jak by nie liczyć najtańszy warty będzie 600 zł. Pewnie do odsprzedania za coś koło 400-450 zł.

Pływałem na Suzuki i Mercurym i jakoś mimo że Mercury (gaźnikowe) jest ciut głośniejsze to wolę Mercury. Te nowe Mercury są tak samo na wtrysku jak Suzuki. Wagowo też identycznie. Ja kupując silnik patrzyłem trochę na polecenie i cenę - wygrało Mercury a drugie było Yamaha, ale tutaj cena była sporo większa.

• 0

Tohatsu ciut tansze a dla wiekszosci cena decyduje o wyborze.

Poza tym ile bedziesz korzystal z multifunkcyjnosci rumpla?. Raz ustawisz i fajrant

Paweł mylisz się do werta to rozwiązanie jest rewelacyjne, jedną ręką tył,przód i stop bez puszczania rumpla.
  • Like 1

• 0

Silniki 20-30 wychodzily z big tillerem[emoji848]?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

15-20HP z rocznika 2019 - tak - nie tyle big tiller, co taki jak ze zdjęcia z dźwignią do włączania biegów. 30HP z 2019 na pewno nie a dopłata jest na poziomie 1,5k EUR (byłem w Parkerze i rozmawiałem z handlowcem) - podobno do czasu pozbycia się wszystkich 30HP z magazynów z kiepskim obracanym rumplem R - N - F nie wprowadzą takiego rumpla jak ma 15-20HP.

• 0

Mam Mercurego 9,9 KM z 2017 r jak do tej pory nic sie nie zepsuło .

Piszecie o cenie głośności a jak jest z częściami zapasowymi do 

Suzuki i Mercurego Tohadsu .

Nie mam zamiaru go sprzedać bo mi pasuje jego praca i jak ktoś napisał fajny rumpel z biegami .

Nie mam ładowania w swoim Mercurym chciałem dokupić

i założyć cena części ,, zawał '' .

Zna ktoś w okolicy W-wy firmę która dorabiał by mi ładowania do w/w Mercurego .

• 0

To tak jak w serwisie Sthila/Husqvarna itp. Nie chcą nawet łańcucha naostrzyć od chinczyka. Podejrzewam że tu jest podobne i nie chcą sobie psuć rynku. Zależy im na sprzedaży własnej marki i na serwisie tych sprzętów.

Za przegląd i wymianę kilku drobnostek mogą skasować cie 1000zł. Inaczej to wygląda jak silnik kosztował 12000 a inaczej jak 2500 :).

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

Witajcie

Przymierzam się do kupna silnika 30hp. Aktualnie posiadam 15hp suzuki. Silnik nie sprawia problemów itd. Jestem w miarę zadowolony. Ale przychodzi czas na zwiększenie mocy. Ograniczenia finansowego nie ma, w którą markę warto przygotować? W większości tutaj polecana jest marka Tohatsu. Dlaczego nie akurat suzuki ? Że względu na cenę?

• 0

Bierz silnik, która ma wtrysk paliwa i jak najwięcej cylindrów (czyli 3) oraz jak największą pojemność.

Drugim kryterium powinno być wyposażenie jakie potrzebujesz (rumpel, manetka, rozruch, trym etc...)

Jeśli jesteś "nowoczesnym" wędkarzem i masz dużo elektroniki a do tego silnik dziobowy to ważna też jest moc alternatora. Są silniki co mają 12A a są co mają 18A