Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witajcie

Przymierzam się do kupna silnika 30hp. Aktualnie posiadam 15hp suzuki. Silnik nie sprawia problemów itd. Jestem w miarę zadowolony. Ale przychodzi czas na zwiększenie mocy. Ograniczenia finansowego nie ma, w którą markę warto przygotować? W większości tutaj polecana jest marka Tohatsu. Dlaczego nie akurat suzuki ? Że względu na cenę?

Miałem podobny dylemat - suzuki bardzo mi się podobała, ale po doświadczeniu z 20KM (to samo co 15KM tylko zmienione CPU), spawdziłem, że 30KM to jest dokładnie 25KM z innym sterownikiem. Stąd darowałem sobie, żeby nie wkurzać się na 'słabe' 30KM.

Wziąłem Mercurego (cena, dostępność, wyposażenie, gwarancja)- za 30KM full opcję zapłaciłem poniżej 20k.

Ładowanie jest, ale czy takie potrzebne ? Płynę raptem 5km potem postój, elektronikę pokładową i tak zasilam z LiFePo 160Ah więc nie do zamordowania przez miesiąc.

Na Yamahę trzeba było długo czekać i była znacząco droższa niż suzi czy mercury. Sprzedawca tohatsu polecał brać mercurego (niby mniej plastiku w środku i lepsze wykonanie).

• 0

Robiąc serwis Toski w suzuki normalnie gwarancja będzie?

Z racji że importer liczy się z tym że mało jest Tohatsu w PL dopuszcza taką sytuację... Te silniki się nie psuję, a jeśli się zepsuje to nie przez wymianę oleju czy wirnika pompy wody w serwisie Suzuki a nie w Tohatsu :)

Takie coś mi powiedzieli, polecam zadzwonić samemu i dopytać .

• 0

Z racji że importer liczy się z tym że mało jest Tohatsu w PL dopuszcza taką sytuację... Te silniki się nie psuję, a jeśli się zepsuje to nie przez wymianę oleju czy wirnika pompy wody w serwisie Suzuki a nie w Tohatsu :)

Takie coś mi powiedzieli, polecam zadzwonić samemu i dopytać .

Ja serwisuje swojego jednocylindrowego Tohatsu 6 w serwisie Yamahy od 3 lat

• 0

Leszek, koledze chodziło o zachowanie gwarancji... Jeżeli serwisujemy w Aso na Gwarancji , lub samemu po gwarancji ( dokładnie i sumiennie) to nie ma bata że się coś zepsuje. Jak wymienimy, oleje, filtry wirnik pompy, uszczelniacze na ośce od śruby i kilka innych pierdół silnik będzie śmigał długie lata. Biorąc pod uwagę ceny serwisu przy małych silnikach nie zawsze się to opłaca...

• Like 1

• 0

Kupował ktoś może z was na Litwie silniki zaburtowe?

Znalazłem ofertę Tohatsu MFS30C L w cenie 14500. Czyli taniej o ponad 1500zl niż w PL .

Gwarancja jest ogólnie EU ? Więc serwis jak wczneksje pisaliscie mogę robić np w yamaha i gwarancja będzie bez problemu kontynuowana?

• 0

Znalazłem ofertę Tohatsu MFS30C L w cenie 14500. Czyli taniej o ponad 1500zl niż w PL .

Gwarancja jest ogólnie EU ? Więc serwis jak wczneksje pisaliscie mogę robić np w yamaha i gwarancja będzie bez problemu kontynuowana?

Dolicz transport, ew. problemy gwarancyjne i chyba przestanie być to atrakcyjne ? Lepiej zadzwonić do sprzedającego w PL i stargować cenę - 5-10% spokojnie się zbija przy cenie około 15tys (suzuki 20KM z 14.5 kupiłem za 13.2 + dostałem pokrowiec i pierwszy przegląd za free).

• 0

Ten serwis "obojętnie gdzie" to tylko dla silników kupionych z Polskiej dystrybucji. W przypadku zakupu z zagranicy wymagany pewnie tylko i wyłącznie w Aso Tohatsu rodzimej dystrybucji.