Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Gar4field spokojnie, na forum jest grono ludzi którzy skorzystają z tego co napisałeś. Znajdą się również tacy co wiedzą sporo w temacie, ale jak to już tu bywa najbardziej uaktywniają się Ci co nie powinni ;)

Kolego Sharkfishing nie obraź się ale przy 16 km/h w ślizgu to może popłynie mały ponton na 4 konnym silniku i nic więcej

Edytowane przez sol321

• 0

Panowie pytanie ile docierać silnik 2T?

Jedni wsiadaja i dają odrazu ogień. Inni np widziałem wywiad z dilera Yamahy mówił ze swoją docierał rok. ( ale jeden w rok robi 30h inny 3000).

Ja na razie 30 min w beczce, 1h na wodzie chwilowo 3000 przelotowa 2100-2200. Kusi odkręcić na maxa ale chcę zrobić wszystko zgodnie ze sztuką. Stąd pytanie.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

I tak przez nastepne okolo 2h potem 3-8h mozesz co 10-20 min na 1-2 na maxa ostatnie 8i9 h 5min na maxa co 20 min, 3h i w gore mozesz caly czas latac ponizej 5000

Bardzo trafna recepta  default_waytogo.gif  

a od siebie dodam aby na zimnym motorku nie latać na max i prawie max obrotach.Rozgrzać i dopiero ogień.

• 0

w nowym rejestrze jednostek pływających można będzie podawać nr silnika, więc polecam o tym pamiętać, niestety przy zmianie silnika trzeba to będzie zgłosić znowu do tego rejestru

dostęp do rejestru ma być nieodpłatny  będzie można sprawdzać nr łodzi i silnika itp, niestety pewnie nie będzie wyszukiwania po samym nr silnika

post-62015-0-51392800-1582098421_thumb.jpg

Edytowane przez wedkarski365

• 0

I teraz  Panie kup na alegro silnik  , dla kolegów którzy są obyci z silnikami takie tabliczki wychwycą  , ale dla tych co pierwszy silnik taki kupią  to nie koniecznie  . Cena atrakcyjna bardziej przemawia   ;)  a w razie naprawy dopiero się dowie  ,,,,,,,,,,,,,,,,,że tabliczka jest  nie taka   jak powinna być   :o

• 0

Koledzy w Ameryce sa legalne strony gdzie kupisz identyczne naklejki znamionowe jak producentow(chyba tak to sie nazywa)praktycznie wszystkich liczacych sie producentow wiec jak beda chcieli zrobic przekret to zrobia jedynym choc nie skuteczna metoda jest zczytanie serial number z komputera

Edytowane przez sharkfishing

• 0

Numeru i tak nie trzeba będzie podawać, a tolerancja dla napędu będzie 10% góra-dół. Więc będzie można sobie wpisać 27,27KM i zmieniać między 25 a 30hp bez zgłaszania zmiany silnika. Sądzę, że wygoda może przesądzić, bo co mi po wpisie numeru silnika w rejestrze?

Edytowane przez psulek
  • Like 1