Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A ja mam takie głupie pytanie, w yamaszce mam po środku taką dźwigienkę od blokady podnoszenia silnika. Kiedy jest ustawiona do góry trym mam zablokowany.

I w takiej pozycji ma być do odpalania i cofania. Do płynięcia do przodu mam tą dźwignie dać do dołu, w razie bym uderzył w przeszkodę żeby mi trym podniosło? 

W poprzednim silniku nie miałem blokady trymu i się klocka używało ;) 

• 0

A ja mam takie głupie pytanie, w yamaszce mam po środku taką dźwigienkę od blokady podnoszenia silnika. Kiedy jest ustawiona do góry trym mam zablokowany.

I w takiej pozycji ma być do odpalania i cofania. Do płynięcia do przodu mam tą dźwignie dać do dołu, w razie bym uderzył w przeszkodę żeby mi trym podniosło?

W poprzednim silniku nie miałem blokady trymu i się klocka używało ;)

Tak dokładnie do dołu

• 0

Masz racje kup nowke jak mozesz stare to jest dobre wino skrzypce i tesciowa bo szybciej umrze, choc kolega ma racje 2 cylindry pracuja lepiej, jezeli tohatsu jest tansze a warunki serwisu te same biez tohatsu dokladnie te same silniki nie roznia sie niczym procz detail robione w tej samej fabryce

Mercury to Tohatsu oklejone brandem Mercurego. Dodatkowo kupując Tośkę z Polskiej dystrybucji można ją serwisować w dowolnym serwisie Marine bez utraty gwarancji ( oczywiście jeśli warunki które trzeba spełnić przy przeglądzie zostaną spełnione) ale to standardowa procedura i filozofii nie ma. Za zaoszczędzone 400 kilka złotych na serwisie można kupić przyzwoity kijaszek na ryby lub mieć na kolejny przegląd lub dwa naszego silnika.

• Like 1

• 0

Witam, mam mały problem, posiadam Yamaszke 4hp. Problem jest taki, przy użytkowaniu zbiornika wewnętrznego czasami coś się wyleje/obleje (życie) i benzyna reaguje z farbą na czapie, są widoczne ślady reakcji ale bardziej przeszkadza mi to że jak się źle złapie to brudzi. Mam zamiar ją oczyścić, zmatowić, pytanie:

Jaki lakier, farbę użyć? Myślałem nad Motip'em

Na co zwrócić uwagę?

Pozdrowiam Michał

• 0

Tohatsu pokazało nowy cennik, zmiany głównie w silnikach 3,5KM - 6KM. Podwyżka spowodowana zmianami wprowadzonymi w tegorocznym modelu.

6KM Stopa S z linią paliwową 12l - kosztuje teraz cennikowo 5800 zł. Nie ma tragedii :)

• 0

Witam Panowie. Może naiwnie, ale zawsze warto zapytać????. Przymierzam się do kupna nowego silnika spalinowego do łódki Semper 410 i celuję najlepiej w 20 km. Może podpowie ktoś gdzie można szukać najlepszej oferty cenowej, a może jakieś typy?????. Jakoś najbardziej skłaniam się na Mercury, ale decyzja nie zapadła????. Z góry dzięki za wszelkie sugestie. Pozdrawiam i życzę zdrówka ????????

• 0

Mercury Do 30HP to to samo co Tohatsu. Trochę inny rumpel, malowanie i kilka stówek więcej do wydania. Nie ma co przepłacać bo sam silnik to produkcja Tohatsu. Dodatkowo podejrzewam że tańszy serwis i możesz serwisować Tohatsu z polskiej dystrybucji w dowolnym serwisie Marine, a to duży Plus.

• 0

Mercury Do 30HP to to samo co Tohatsu. Trochę inny rumpel, malowanie i kilka stówek więcej do wydania. Nie ma co przepłacać bo sam silnik to produkcja Tohatsu. Dodatkowo podejrzewam że tańszy serwis i możesz serwisować Tohatsu z polskiej dystrybucji w dowolnym serwisie Marine, a to duży Plus.

W sumie racja, dzięki za info.

Z tego co się dowiedziałem ogólnie Tohatsu robi podzespoły do kilku marek, także faktycznie z częściami powinno być najłatwiej.

• 0

Prosiłbym użytkowników o opinię na temat silników Yamahy, Suzuki, Mercurego (oraz innych) i o przedstawienie wad/zalet  w.w. zakresie 25-30KM mocy, które zauważyliście podczas użytkowania. Stopa L, rumpel.

Chcę dołożyć trochę mocy, ale jednocześnie jak najmniej ciężaru w stosunku do wcześniejszego silnika 20KM.

Chciałbym też, żeby był rozrusznik i power trim &tilt  :)

Cena modelu nie jest aż tak ważna jak wymienione przeze mnie udogodnienia  :)  B)

• 0

Ja standardowo polecam mercury 30hp four stroke series ,jezeli 25lb czyli ok 12 kg wiecej Cie nie wystraszy i mozesz miec wiecej nocy polecam 3 cylindrowa 40 hp(w przypadku kiedy wybierzesz gas assists zamiast power trim co w przypadku rumpla nie ma za wielkiego znaczeni,waga oscyluje po rowno czyli 30 z trim=40 z gas assists)

30 526cm3 40 748 cm3 obydwa 3 cylindry ,nie mylic a 4 cylindrowa 40hp 1L3

30hp 78kg 40hp 93kg oba na gas assists ale 30hp z power trim bedzie wazyc co 40hp z gass assists

Edytowane przez sharkfishing
  • Like 1

• 0

Przede wszystkim będzie ważył dużo więcej niż 20km , w przypadku Yamahy na gaźniku 25km to będzie +- 20kg , z trymem tiltem jeszcze więcej. Na wtrysku dużo lepiej to wygląda

Yamaha 25 waży ok 60kg czyli nie dużo więcej.

Myślę że jak waga będzie do 70kg to Skylla 370 to ogarnie... chyba , że się mylę

• 0

Nowe yamaha 25-30 na 3-ech garkach ważą ponad 90 kg zastanów się nad tohatsu będzie sporo lżejsze

Ta waga o której mowa to silnik 30/40 km. Do tej łódki wybrał bym yamaha f25g wroga Ok 60 kg. Najlepszy stosunek mocy do masy. Silnik ważący 70 kg w tej łódce utopi rufę będziesz musiał trymem dociskać dziób do tafli by jakoś płynąć. Spalanie w stosunku do 20 km wzrośnie a osiągi nie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

• 0

Ta waga o której mowa to silnik 30/40 km. Do tej łódki wybrał bym yamaha f25g wroga Ok 60 kg. Najlepszy stosunek mocy do masy. Silnik ważący 70 kg w tej łódce utopi rufę będziesz musiał trymem dociskać dziób do tafli by jakoś płynąć. Spalanie w stosunku do 20 km wzrośnie a osiągi nie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

25 w 3-ech garkach oglądałem u dealera ale waga mnie zabiła

• 0

Waga wagą ale niejako odniesieniem mocy do masy będzie przede wszystkim inna pojemność - stąd głównie inne kg :

- Mercury to Tohatsu ( jak i do pewnych mocy w 4T Johnsons,Mariner i czterosuwowe Evinrude) : 25/30KM ma 526ccm i 74kg - za niecałe 24 tyś kupisz Tośkę 30 KM z big tillerem + zegary obrotomierza + zegary poziomu trymu (zostanie Ci jeszcze manetka do odsprzedaży lub późniejszego wykorzystania)

- Yamaha F25G : 432 ccm i 64 kg

- Suzuki DF30 : 490 ccm i 74 kg

• 0

Zaraz usłyszę, że to "relikt przeszłości słusznie minionej" ale dwusuwowy Johnson 35 koni ważył o ile pamiętam 46 kg i to w wersji z rozrusznikiem. Wiem bo miałem. Zapewne nie był to najlepszy pod względem stosunku mocy do masy silnik. Pewnie były jeszcze lepsze.

Ważne jest jeszcze to, że nie był to silnik wysokoobrotowy, nie potrzebował jakiejś gigantycznej przekładni (wielkość spodziny też ma spore znaczenie)

Czyż to nie jest dziwne, że ta dzisiejsza "nowoczesność" do tego poziomu jeszcze nie doszlusowała?

A jeśli nawet ta nowoczesność doszlusuje, to czy tak wysilony 4t przetrwa kilkadziesiąt lat?

Nie namawiam do zakupu używanego przez dziesięciolecia złomu, ale nową yamahę 2T chętnie bym przygarnął, nawet gdybym chwilę później miał zginąć z ręki ekologów.

• Like 1

• 0

Przy zwykłym rumplu dziwgnia zmiany biegów zamontowana jest przy jarzmie od strony rumpla. Przy big tillerze zmiana biegów przy manetce w rumplu. Swoją drogą TOHATSU ma chyba najtańszy multirumpel wśród konkurencji na polskim rynku.

• 0

Witam.

Po latach wydeptanych nad rzeką przyszedł czas na zmianę idei i podejścia do wędkowania ...-nabyłem ponton.

Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o dobór sprzętu motorowodnego i potrzebuję rady.

Szukam silniczka do 2,5kw do pontonu 3m. Jako że będzie to raczej takie szuwarowe pływadełko niż wodolot, chciałbym żeby silniczek był, przede wszystkim lekki i cichy.

Polećcie proszę, jakieś kierunki, może konkretne modele, ...-na co zwracać uwagę przy zakupie?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Edytowane przez Remicki