Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Lepiej chyba brać silnik, który jest " zdławiony" i pracuje sobie na "lekko" niż silnik , który pracuje na max i jest "wysilony" w kontekście ich żywotności. Efektem ubocznym jest jedynie to że ten dławiony może być parę kg cięższy.

Miałem kiedyś samochód  z silnikiem 2,2 z malutką mocą 106 HP - jak na benzynę. Na trzecim biegu można było ruszyć i jechać do 100km/h. Był tak elastyczny że można było wyprzedzać od 2tyś. do 6tyś. obr/min.

Może to jest przyczyna że wzrasta pojemność nowych silników, silnik powinien mieć dużą moc by wypchnąć łódkę na powierzchnię przy niskich obrotach, ale też przy wysokich by osiągnąć prędkość.

Druga sprawa to emisja tlenków azotu, im bardziej wysilony silnik tym wyższa temperatura w komorze spalania i więcej tlenków azotu.

• 0

Jeżeli nie w tym temacie to proszę o przeniesienie.

Koledzy ile może kosztować przerobienie silnika suzuki 20KM(na wtrysku) z manetką i trymem elektrycznym na sterowanie rumplem? Ile może kosztowć rumpel i niezbędne akcesoria?

Edytowane przez binio1111

• 0

Mam takie pytanie co do zależności mocy silnika od jego pojemności.

Konkretnie chodzi mi o to jak opisują moc silników różni producenci. Byłem dziś w salonie yamahy bo rozglądam się za silnikiem ok 20km. I tak , silnik yamaha 20km = 432ccm

Tohatsu 20km= 333ccm

Mercury 20km= 333ccm

Suzuki 20km= 327ccm

Oczywiście wszystkie w/w silniki to najnowsze modele na wtrysku.

Serwisant yamahy z uśmiechem na ustach spytał się, czy już wiem dlaczego inne są tańsze od yamahy?

Tylko zapomniał dodać, że do niedawna Yamahy 20hp miały około 350cm i wsio było dobrze. Standardowo w zaburtowych wychodzi około 60km z litra pojemności. Co ponizej, to zazwyczaj zdławione silniki. Np 15hp z 330cm.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Oczywiście, ale faktem jest, że podawana moc silnika to moc generowana na wale a nie na śrubie ( chyba , że się mylę)

Mylisz się. Wiodacy producenci podaja moc na walku śruby, po uwzględnieniu strat przekładni. Mniej więcej od połowy lat '80 ubiegłego wieku.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 2

• 0

Mam takie pytanie co do zależności mocy silnika od jego pojemności.

Konkretnie chodzi mi o to jak opisują moc silników różni producenci. Byłem dziś w salonie yamahy bo rozglądam się za silnikiem ok 20km. I tak , silnik yamaha 20km = 432ccm

Tohatsu 20km= 333ccm

Mercury 20km= 333ccm

Suzuki 20km= 327ccm

Oczywiście wszystkie w/w silniki to najnowsze modele na wtrysku.

Serwisant yamahy z uśmiechem na ustach spytał się, czy już wiem dlaczego inne są tańsze od yamahy?

Twierdził też że gdybym do tej samej łodzi zakładał po kolei wszystlie te silniki to na pewno bym poznał który to yamka po prędkości jaką łódka osiągnie. Że niby te o mniejszej pojemności nie mają tej mocy i że to "marketing".

Na chłopski rozum może coś w tym jest. No chyba ,że yamaha jest w tyle co do technologii ( w co szczerze wątpię). Skoro można wycisnąć 20km z pojemności ok. 330ccm. To po co yamaha tak przewymiarowuje ? Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy to trwałość silnika. Jakie jest Wasze zdanie w tej kwestji? Yamaha ma "prawdziwe" 20KM czy po prostu będzie trwalsza bo silnik nie jest tak " wysilony"?

no to popatrz na 25KM

yamaha 25km = 432ccm

Tohatsu 25km= 526ccm

Mercury 25km= 526ccm

Suzuki 25km= 490ccm

Storm 25KM = 387 KM

i jakie wnioski, biedna słabiutka yamaha i jej klon STORM, do tego na dwóch garnkach gdy większość już na trzech cylindrach. Patrz szerzej, nie daj sobie wmawiać marketingu od jednego sprzedawcy. Patrz na ceny, gwarancję, dostępność serwisu. Co Ci po tanim Stormie jak przeglądy musisz robić co 20mth, w Yamasze 25KM ludzie narzekają na drgania silnika ale z drugiej strony yamaha waży 60kg a pozostałe koło 80kg. W każdym z modeli są "plusy dodatnie i plusy ujemne", musisz wiedzieć co ma dla Ciebie wartość i jakie są Twoje potrzeby, jeśli cena to Storm, jak długość gwarancji to np Yamaha

• Like 1

• 0

Dokładnie jak napisał kolega powyżej - silnki praktycznie wszystkich producentów trzymają poziom jakościowy, reszta to zgniłe kompromisy między masą a kulturą pracy. Spalanie przy tej samej mocy będzie podobne, w końcu istotne jest ile paliwa przegonisz przez garki w jednostce czasu a nie czy to ma 430 czy 530cm.

• 0

Spalanie przy tej samej mocy będzie podobne, w końcu istotne jest ile paliwa przegonisz przez garki w jednostce czasu a nie czy to ma 430 czy 530cm.

Ja myślę że jakieś znaczenie to ma i jeśli miałbym obstawiać w ciemno, to z większej pojemności łatwiej jest uzyskać wymagane parametry.

Ciekaw jestem czy któryś z producentów nie stosuje pułapek w stylu brak zamków na panewkach korb w celu ograniczenia żywota silnika.

• 0

Stolczanin mysle ze zaden szanujacy sie producent nie stosuje pulapek po pierwsze ze daje 5-6 letnie gwarancje (nie w Polsce)po drugie wiekszosc markowych silnikow urzywanych komercyjnie robi 2000-2500h potem wracaja do producenta a guide bierze nowe taka ilosc godzin to dla normanego urzytkownika to 10-20 lat a u niektorych lifetime

• 0

Panowie nie dopisujcie Storma 25 do grupy silników markowych o mocy 25hp. Storm 25 to kopia Yamahy F20. Pojemność silnika podana przez importera Storma jest fejkiem. Poniżej importer podaje średnicę i skok tłoka 64/58,1, użyjcie choćby kalkulatora obliczania pojemności silnika. Druga sprawa to tylko w Polsce występuje silnik z pojemnością którą podaje importer Storm.

https://m.alibaba.com/product/60729538414/product.html?spm=a2706.7835515.0.0.5a2349a6biiWId&__detailProductImg=//s.alicdn.com/@sc01/kf/HTB1CBl3aaagSKJjy0Fgq6ARqFXaI.jpg_220x220.jpg

Edytowane przez GrzesM

• 0

Stolczanin mysle ze zaden szanujacy sie producent nie stosuje pulapek po pierwsze ze daje 5-6 letnie gwarancje (nie w Polsce)po drugie wiekszosc markowych silnikow urzywanych komercyjnie robi 2000-2500h potem wracaja do producenta a guide bierze nowe taka ilosc godzin to dla normanego urzytkownika to 10-20 lat a u niektorych lifetime

Mam właśnie kilkunastoletnią Yamahę F13.5 A czyli 15A i jest 100% sprawna, ale czy tak będzie w nowym sprzęcie? W europejskich samochodach jest sporo elementów niskiej jakości celowo montowanych. W moim aucie na panewkach są zamki, silnik ma coś koło  400tyś i bez problemu - a nowsza wersja nie ma zamków i te nie wytrzymują takiego przebiegu, padają jak muchy. W  profesjonalnej elektronice po kilkanaście tysięcy za sztukę, montuje się kondensatory po 20gr za sztukę, wymieniam je garściami. Wszystko w celu wymuszenia rotacji sprzętu.