Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Maniolo nie prawda kupujesz slider guard na skeg i mozesz 30 mil przeplynac po kamieniu czy klodzie wrzuce potem link mam to na 2 silnikach do puki nie mialem zamontowane pare srob i walkow poszlo jak misterny plan Siary w pizdu odkad zainstalowalem tylko pare rys i minimalnych wgniecen wszystko cale wytrzymal nawet pare uderzen przy 40 kilometrach o droge przyczepa sie wgiela silnik podskakiwal podpory pogiete a spodzina cala

• 0

Nie chciał bym podważać sensowności używania takiego zabezpieczenia ale do mnie mnie ono nie przemawia, szczególnie jeśli chodzi o kolizje z podwodnymi skałami lub kamieniami. Przy szybkim płynięciu i uderzeniu w kamień rozpada się obudowa przekładni a to zabezpieczenie ma na celu ochronę śruby aby nie zmieliło nam zębów przekładni lub nie pokrzywiło wałków.

Edytowane przez maniolo

• 0

Uwierz mi robi ale nie bede cie przekonywal, ojcu wypiela sie przyczepa silnik uderzyl kilkanascie razy o ziemie zanim sie nie zatrzymalismy przyczepa zgieta podpory sie po zsuwaly do dolu silnik caly i zdrowy ja uderzylem 40kmh u obciete dzrzewo na zbiorniku ktory jest zalana dolina wiec to bylo kilkunasto metrowe drzewo nie kloda ktora plywa spodzina cala silnik hula jedyny minus traci sie z 5-10kmh z top speed ale cos za cos plywajacych konarow tez kilka zaliczylem

Edytowane przez sharkfishing

• 0

Panowie mam silnik suzuki 15km 4suw od nowego, wiadomo elegancko działa, bo nowy, w skrócie, muszę zmienić na mocniejszy, ale 25km 4suw waży prawie 70kg, a widziałem, 2suwy 20-30km ważące 50-62kg, nigdy nie miałem 2suwa. Jakie macie opinie o starych konstrukcjach, mam do kupienia yamahę sprzed 2000 roku autolube , niby stan igła, 3 cylindry, pali max za 2 razem, czy szukać coś ~2010 rok, ? Są mniej awaryjne niż 4 suwy ? Martwi mnie tylko ten dźwięk, zazwyczaj silnik służy mi do płynięcia na miejscówki, ale czasem, czasem coś tam potrolluje

Edytowane przez mickeN

• 0

Koledzy podszebuje opinii na temat Yamahy F25GMH

Słyszałem że ludzie uciekają z tymi silnikami ponieważ strasznie nimi telepie. Czy jest ktoś kto ma lub miał ten motorek i mógłby się wypowiedzieć?

Edytowane przez ralfik

• 0

Słyszałem że ludzie uciekają z tymi silnikami ponieważ strasznie nimi telepie. Czy jest ktoś kto ma lub miał ten motorek i mógłby się wypowiedzieć?

Mam ten silnik. Mogę potwierdzić że na najniższych obrotach rzeczywiście są duże wibracje na rumplu. Według mnie druga wada to zakres podnoszenia silnika. Może jeszcze z wad to dźwignia do regulacji oporu przy skręcaniu silnikiem. U mnie to nie działa, po około 80 moto godzinach, a muszę dodać że to mój drugi silnik z tej lini i pierwszy też ma tą przypadłość.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• 0

Dzięki. Możesz kolego jac72 napisać o co chodzi z tym zakresem podnoszenia silnika?Ciekawe czy w F20G też są drgania ?Jest to bliźniaczy silnik z tą samą pojemnością 432cm3.

Chodzi o to że według mnie za wysoko wychodzi śruba przy podniesieniu w tryb pływania na płytkiej wodzie, no i może trochę niefortunnie umieszczony przycisk zwalniania silnika z tego trybu. Chociaż można się do tego przyzwyczaić. Mam też Yamahę z 2014 roku i według mnie kultura pracy silnika zdecydowanie przyjemniejsza dla ucha. Sam silnik nigdy mnie nie zawiódł pali zawsze od pierwszego strzała. W pierwszym miałem jakąś usterkę z modułem somputera i po 2 tyg został wymieniony na nowy. Plus dla Yamachy że oleje i filtry można wymieniać we własnym zakresie. 1 autoryzowany serwis na 100 moto godzin

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• 0

Jeśli większa waga nie jest przeszkodą kup Tohatsu MFS 30C , od przyszłego roku będą niższe ceny na wersję z Big Rumplem - na te z trymem i bez.

Za około 20k zł będziesz miał 526ccm, 3 cylindy, bardzo wysoką kulturę pracy, konkretny multirumpel,ładowanie aku, el.rozruch + szarpankę, regulację obrotów trolingowych w 2 zakresach (o ile dobrze pamiętam 950 - 850 i chyba 750 obr/min), dodatkowo to produkt Made in Japan. Jako kolejny argument przemawiający za Tohatsu to to, że możesz go serwisować w dowolnym autoryzowanym serwisie silników zaburtowych.

Sam jestem w posiadaniu MFS50 KM i tak jak to cichutko chodzi to miłe zaskoczenie dla ucha.

Edytowane przez cabage
  • Like 1

• 0

Panowie mam silnik suzuki 15km 4suw od nowego, wiadomo elegancko działa, bo nowy, w skrócie, muszę zmienić na mocniejszy, ale 25km 4suw waży prawie 70kg, a widziałem, 2suwy 20-30km ważące 50-62kg, nigdy nie miałem 2suwa. Jakie macie opinie o starych konstrukcjach, mam do kupienia yamahę sprzed 2000 roku autolube , niby stan igła, 3 cylindry, pali max za 2 razem, czy szukać coś ~2010 rok, ? Są mniej awaryjne niż 4 suwy ? Martwi mnie tylko ten dźwięk, zazwyczaj silnik służy mi do płynięcia na miejscówki, ale czasem, czasem coś tam potrolluje

Autolube od Yamahy to w mojej ocenie jedne z najlepszych silników 2t jakie były produkowane, były jeszcze wersje enduro. Nie bez powodu nadal spotyka się je na łodziach przewodników łowiących w "dżungli" gdzie głównym priorytetem jest niezawodność. Dla św spokoju można ominąć dozownik i samemu robić mieszankę, poza tym nie ma się co popsuć. Jak stan jest bdb to brać, a silnik odwdzięczy się znacznie lepszymi osiągami, o kulturę pracy nie ma się co martwić, owszem jest głośniejszy ale jak gaźniki są dobrze ustawione to chodzi na prawdę bardzo równo. Trzeba mieć też na uwadze, że spali 2x więcej niż 4t

• Like 2

• 0

Mam ten silnik od nowości w wersji L na manetke , przepływałem 200 godzin , nic nie telepie , chodzi jak normalny twin , to wszystko . 

• 0

Mam pytanie do użytkowników silnikow spalinowych , istnieje jakaś tabelka/rozpiska odnosnie doboru akumulatora rozruchowego do silnikow z elektrycznym startem ? Chodzi mi o prady rozruchowe tych silnikow. Napewno będzie to uzależnione od wielkości HP , nie wie mmoze tez od tego czy 2T czy 4t. Interesuje mnie zakres od od 20-150hp