Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeśli wybierzesz 100 kilo więcej to i mocy raczej trzeba dołożyć

Ten Finval pływa właśnie na 70 KM Suzuki i wydaje mi się, że daje radę. Chociaż jak się policzy, że z całym dołożonym sprzętem i dwójką dorosłych ludzi łódź będzie ważyła pewnie koło tony to nie wiem czy 90 KM nie będzie odpowiedniejsze

Łódź - 470 kg

Silnik - 160 kg

Dwóch chłopa - 200 kg

Baterie x 3 - 70 kg

Silnik dziobowy - 30 kg

Paliwo - 60 kg przy pełnym zbiorniku

Cały wędkarski szpej - 30 kg

i się robi 1020 kg

Do Alumy maksymalnie można założyć 60 KM a do finvala 100

Edytowane przez kruz

• 0

Sam sobie odpowiedziałeś :)

Jestem fanem trwałych rozwiązań i osobiście wybrał bym Finvala

Zapytaj psulka o silnik bo 90 hp w rumplu jest raczej bez wspomagania...

Edyta: właśnie pytałem kolegi; tylko merc przy takiej mocy ma wspomaganie, reszta od 115 chyba(było kiedyś na forum o tym)

Edytowane przez Radbraw

• 0

S-klasa to synonim komfortu i gdzie by się nie latało ma go nam dawać :)

Tak jak 5 m aluminiowa łódź wędkarska w/w producentów ;)

Rozumiem, że każdy ma swoje "wizje" ale ostatnio zdarzyło mi się kilka razy siedzieć za rumplem i nie chciał bym do niego wracać :)

Edytowane przez kotwitz

• 0

S-klasa to synonim komfortu i gdzie by się nie latało ma go nam dawać :)

Tak jak 5 m aluminiowa łódź wędkarska w/w producentów ;)

Rozumiem, że każdy ma swoje "wizje" ale ostatnio zdarzyło mi się kilka razy siedzieć za rumplem i nie chciał bym do niego wracać :)

Kamil na długie przeloty kierownica na pewno jest fajniejsza - tu nie mam żadnych wątpliwości. Ale ja nie mam zamiaru tą łodzią pływać po 40 km z miejsca na miejsce.

Chcę żeby na łodzi było maksymalnie dużo miejsca a jednak każda sterówka, wszelkiego rodzaju owiewki, szczególnie te stosowane w łodziach walk-thru tego miejsca sporo zabierają.

Rumplem też łatwiej się manewruje zdecydowanie.

Natomiast mam tez świadomość, że trzymanie 100 czy nawet 70 KM w ręku jest ryzykowne, że pływanie w temperaturach poniżej 10 stopni z większymi prędkościami bez owiewki jest mało przyjemne - najdelikatniej mówiąc. 

• Like 1

• 0

Kamil na długie przeloty kierownica na pewno jest fajniejsza - tu nie mam żadnych wątpliwości. Ale ja nie mam zamiaru tą łodzią pływać po 40 km z miejsca na miejsce.

Chcę żeby na łodzi było maksymalnie dużo miejsca a jednak każda sterówka, wszelkiego rodzaju owiewki, szczególnie te stosowane w łodziach walk-thru tego miejsca sporo zabierają.

Rumplem też łatwiej się manewruje zdecydowanie.

Natomiast mam tez świadomość, że trzymanie 100 czy nawet 70 KM w ręku jest ryzykowne, że pływanie w temperaturach poniżej 10 stopni z większymi prędkościami bez owiewki jest mało przyjemne - najdelikatniej mówiąc. 

Z punktu widzenia posiadacza ponad 5m łódki z kierownicą mogę jedynie powiedzieć, że według mnie nie mają znaczenia odległości jakie się pokonuje, zdecydowanie wygodniej jest z kierownicą, a jak jeszcze z hydrauliką to już w ogóle super. Komfortowo łowi się nawet we 3 osoby choć przyznam, że moja łódka jest dość szeroka i nie ma zbędnej zabudowy na burtach wewnątrz pokładu. Do tego owiewka bardzo pomaga kiedy jest chłodniej. Nie odczuwam też kłopotów przy manewrowaniu. 

Jedynie do verta rumpel może bardziej przydatny, poza tym nie dostrzegam plusów, a kilkanaście lat na wodzie, na różnych łódkach spędziłem.

Ale rozumiem i szanuję inny punkt widzenia :) 

Powodzenia w zakupie :)

Edytowane przez kotwitz

• 0

Kamil ja przyjmuje kazde argumenty. Tym bardziej, ze motam sie z tym zakupem juz od pol roku.

Jak „blondyna” w sklepie z butami ....

Jak to nie tajemnica to jaką masz lodz ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez kruz

• 0

Wy tu gadu gadu a od kwietnia Yamaha planuje 10-15% podwyżki (takie info dostał znajomy u dystrybutora),a jak kolega chce kupić to lepiej się spieszyć bo będzie bolało po kieszeni.

Że tak zapytam nie myślał kolega o Tośce z multi rumplem ? Cenowo podobnie jak Yamaha lub ciut taniej, fajny bardzo duży multi rumpel, równe 2L pojemności, 4 cylindry,technologicznie najświeższe, śmiem twierdzić że zauważalnie ekonomiczniejsze, cichsze i 100% made in Japan. Jedynie waga parę kilo więcej.

• Like 1

• 0

Tak, od kwietnia.

Kolega kupował mniejszy silnik w Yamaha, 40/50 KM i dostał informację że podwyżki będą nawet do 15%...

Widziałem nowy cennik Tohatsu, silniki do 30KM 6-10% do góry, od 40 KM około 18% do góry. Niestety coroczne podwyżki na silniki + wyższy kurs waluty względem poprzednich lat ( Dolar, Yen , euro) i się zrobiło.

Dlatego poradziłem Tohatsu, cena detal na ten rok za 100KM to 49960 zł + dopłata do Big rumpla ( ale to akurat koszt mały bo około 1000 zł) i sumarycznie cena pewnie do dogadania ze sprzedającym.

Patrząc na detal Yamahy ( mniejsza pojemność niż w Tohatsu i stąd po trochu mniejsza cena) to przed podwyżką 100 KM kosztuje 47000, jeśli rzeczywiście mają podrożeć 10-15% będzie drogo i średnio opłacalnie.

• 0

Kamil ja przyjmuje kazde argumenty. Tym bardziej, ze motam sie z tym zakupem juz od pol roku.

Jak „blondyna” w sklepie z butami ....

Jak to nie tajemnica to jaką masz lodz ?

Nie dziwię się, to spory wydatek, a przede wszystkim dobrze było by trafić "raz, a dobrze" :)

Moja łódka to prawie pełnoletni Odyssey V17 SC Fish On. Firma niestety już nie produkuje tego typu łodzi, a szkoda :)

Mogę kilka zdjęć i uwag podesłać jak chcesz na priv

• 0

Wy tu gadu gadu a od kwietnia Yamaha planuje 10-15% podwyżki (takie info dostał znajomy u dystrybutora),a jak kolega chce kupić to lepiej się spieszyć bo będzie bolało po kieszeni.

Że tak zapytam nie myślał kolega o Tośce z multi rumplem ? Cenowo podobnie jak Yamaha lub ciut taniej, fajny bardzo duży multi rumpel, równe 2L pojemności, 4 cylindry,technologicznie najświeższe, śmiem twierdzić że zauważalnie ekonomiczniejsze, cichsze i 100% made in Japan. Jedynie waga parę kilo więcej.

Nie bralem w ogole Tohatsu pod uwage. W tym japonskim zestawieniu na pewno najkorzystniej cenowo i to zdecydowanie najkorzystniej wychodzi Suzuki. 90KM mozna kupic za 39 tys.

A najlepsze jest to, ze jeszcze chwile temu mialem nowy silnik 100 km i sie go pozbylem ...

Tak samo jak bylem zdecydowany na Finvala 475 sle kolega pokazal mi alume 165, ktora jest wyraznie wieksza w srodku. Ale boje sie tego nitowania.

A teraz znowu zaczalem zastanawiac sie czy nie lepiej z kierownicą .....

• 0

Nie dziwię się, to spory wydatek, a przede wszystkim dobrze było by trafić "raz, a dobrze" :)

Moja łódka to prawie pełnoletni Odyssey V17 SC Fish On. Firma niestety już nie produkuje tego typu łodzi, a szkoda :)

Mogę kilka zdjęć i uwag podesłać jak chcesz na priv

To poprosze ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Oglądałem dzisiaj używaną Tohatsu20.(ogłoszenie z olx)

Proszę o komentaż odnośnie spodziny. Czy tak może wyglądać spodzina w dwu letnim silniku , który pływał tylko (niby) po jeziorze i ma (niby) 80mth? Śruba była w jeszcze gorszym stanie (łopatki wypiaskowane w ponad połowie płaszczyzny.

post-70241-0-31157900-1610224621_thumb.jpg

Edytowane przez binio1111

• 0

Proszę o komentaż odnośnie spodziny. Czy tak może wyglądać spodzina w dwu letnim silniku , który pływał tylko (niby) po jeziorze i ma (niby) 80mth? Śruba była w jeszcze gorszym stanie (łopatki wypiaskowane w ponad połowie płaszczyzny.

Jak na wykopkach pracował to tak ????????

• 0

O tym właśnie napisałem . Okazji będzie mało i dużo ludzi się nadzieje na prawdziwe dziady i szroty .