Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jak już oglądasz ten silnik i nie jesteś pedantyczny co do lakieru ( to można zamalować). To odpalić zobaczyć jak pracuje , a najlepiej się przepłynąć wtedy wszystko wyjdzie co z nim, później sprawdzić luzy na na śrubie i koniecznie olej w spodzinie jak jest czysty to nie ma obaw

Lub podjechać do najbliższego serwisu - jeśli mają komputer to podepną i sprawdzą czy wszystko gra. Lepiej zapłacić kilka złotych za sprawdzenie niżeli żałować że wdepnęło się w przysłowiowe g...

• 0

Lub podjechać do najbliższego serwisu - jeśli mają komputer to podepną i sprawdzą czy wszystko gra. Lepiej zapłacić kilka złotych za sprawdzenie niżeli żałować że wdepnęło się w przysłowiowe g...

Czyli do silnika 20 KM na wtrysku można kompa podłączyć?  Znajdę cos taniego na Ali tak jak to bywa w przypadku samochodów ?

• 0

Przepłyń się kilka razy po Wiśle i będziesz miał to samo

To musiałem pływać po innej Wiśle. A rzeczony sprzedawca twierdzi , że pływał po jeziorku

Panowie. Ja zakup odpuściłem jak komuś pasuje , to ogłoszenie dalej wisi z obniżoną ceną za zestaw. (Wczoraj 13500 dziś jest 12900 - a niby zestaw był już rozsprzedany i zadatkowany. Dla mnie ściema.

Edytowane przez binio1111

• 0

Przepłyń się kilka razy po Wiśle i będziesz miał to samo

To musiałem pływać po innej Wiśle.

Panowie. Ja zakup odpuściłem jak komuś pasuje , to ogłoszenie dalej wisi z obniżoną ceną za zestaw. (Wczoraj 13500 dziś jest 12900 - a niby zestaw był już rozsprzedany i zadatkowany. Dla mnie ściema.

Daj linka

• 0

Czyli do silnika 20 KM na wtrysku można kompa podłączyć?  Znajdę cos taniego na Ali tak jak to bywa w przypadku samochodów ?

Oryginał w PL do Tohatsu to koszt około 1800 zł (cena zależna od modelu silnika) - w zależności od modelu silnika MFS9,9-20 KM mają inny, MFS25-30 KM a MFS40-60 , więc średnio to się opłaca. Chyba że masz własną wypożyczalnię sprzętu i własny serwis.

Edytowane przez cabage

• 0

Będzie ciężko sprzedać Tohatsu w cenie Yamahy

Zobaczymy ile Yamaha podniesie ceny :) Z tego co słyszałem to procentowo podobnie jak Tohatsu 7-15% ,ale co i jak to okaże się koło marca / kwietnia. Pożyjemy - zobaczymy.

• 0

Możliwe, że w ofercie Tohatsu na 2021 nie ma silników od 20 KM w górę sterowanych rumplem z el rozruchem?

W 20 KM  jest oznaczenie MFS20E EF ( S lub L ) - zależności od długości stopy. Czyli rumpel na FULL opcji. - np coś takiego https://allegro.pl/oferta/tohatsu-mfs20e-efs-silnik-zaburtowy-47kg-nowosc-8910974785

W przypadku 25 - 30 KM silników masz opcje wzięcia golasa bez ładowania lub zakup opcji o oznaczeniu np. MFS30C EPL ( manetka, długa,  rozruch el. + ładowanie - bez trymu) do tego dokupujesz multi rumpel + 2 k zł . W multirumplu masz poprzez stacyjkę jeszcze regulację obrotów trolingowych - możesz zwolnić silnik do 750 obr/min np. coś takiego https://allegro.pl/oferta/tohatsu-mfs30c-efs-multi-rumpel-ladowanie-rozrusz-9267340788

Jeżeli szukasz na bogato musisz szukać wersji MFS30C EPT( S lub L ) z multi rumplem. https://allegro.pl/oferta/tohatsu-mfs30c-eftl-multi-rumpel-trym-ladow-rozru-8910977262

Generalnie silniki powyżej 25 KM na rumpel z full opcją nie występują w katalogu - trzeba go zamówić indywidualnie.

Edytowane przez cabage

• 0

Bug rzeka płytka, z niezliczoną ilością łach, zatopionych drzew i głazów. Wiem że wybór silników jest duży ale na razie chcę się skupić na dwóch:

Yamaha 50 hp z power trymem ( w 50 hp zawsze jest power trym)

Yamaha 40 hp bez power trymu (podwodna przeszkoda silnik się bujnie itp)

Tu przemawia do mnie 40 hp wszak zawrotne prędkości łódką na rzece nie są potrzebne.

Będę bywał na Mazurach i mam w planach pływać na nartach wodnych czy 40 hp podoła takiemu zadaniu ?

Łódź aluminiowa ok 4,5 m waga 230 kg

Edytowane przez Radbraw

• 0

Bug rzeka płytka, z niezliczoną ilością łach, zatopionych drzew i głazów. Wiem że wybór silników jest duży ale na razie chcę się skupić na dwóch:

Yamaha 50 hp z power trymem ( w 50 hp zawsze jest power trym)

Yamaha 40 hp bez power trymu (podwodna przeszkoda silnik się bujnie itp)

Tu przemawia do mnie 40 hp wszak zawrotne prędkości łódką na rzece nie są potrzebne.

Będę bywał na Mazurach i mam w planach pływać na nartach wodnych czy 40 hp podoła takiemu zadaniu ?

Łódź aluminiowa ok 4,5 m waga 230 kg

Przy masie silnika kilkadziesiąt kg żadne spotkanie z przeszkodą nie będzie dobre - czy to w wersji z trymem lub nie . Jak nie oberwie mocniej śruba , to dostanie uszczelniacz na wałku i będzie łykać wodę lub poczują to zębatki na przekładni ( wałku) tak źle i tak nie dobrze. A jeśli mówisz o przytarciu bardzo lekkim podczas prędkości trollingowych to lepiej mieć trym i pływać wolniej z podniesionym lub szybciej z opuszczonym. 

Przy małych prędkościach silnik nie podskoczy - chyba że będziesz walił płetwą po kamieniach i planujesz to robić nagminnie :) - to bierz 40 KM :) 

• Like 1

• 0

Dużo osób na forum jest w posiadaniu białego silnika zaburtowego ( jasnego ) nie mówię tu o popieli / szarym z Hondy - tylko białym kolorze ?

Zastanawiam się czy zakup białego to dobry pomysł, ewentualnie problemy z późniejszym doczyszczeniem lub cokolwiek innego na nie ?

Dla przykładu :

https://imgs.yachthub.com/2/5/2/4/0/9/0_4.jpg

Edytowane przez cabage

• 0

Ja pływam białą Suzuki 30, nie ma problemu z czyszczeniem a wręcz bym powiedział, że drobne zabrudzenia czy też zakurzenia są mniej widoczne niż na czarnym. Białych silników w małych mocach pływa bardzo mało, ja w minionym sezonie nie spotkałem żadnego. Na koniec powtórzę to co powiedziano mi w salonie sprzedaży- małe silniki w białym kolorze są dużo mniej atrakcyjne dla złodzieja z racji ich szczątkowego występowania na runku.

• Like 3

• 0

Pierwszy raz więc witam Wszystkich  :)

Możecie nie wierzyć, ale przed napisaniem tego posta, przeczytałem 100 stron tego wątku. Bardzo ciekawa lektura, na kilka wieczorów, zwłaszcza dla osoby, która nie miała bladego pojęcia o silnikach zaburtowych. Oczywiście nie mogę powiedzieć, że teraz wiem wszystko, ale jakieś podstawy zdobyłem ;)  Do rzeczy jednak.

Kompletuje pływadełko wędkarsko-rekreacyjne.

Wykorzystywane będzie na rzece Bug, starorzeczach oraz kilka razy w roku na jeziorach mazurskich.

Z racji mobilności wybór padł na ponton Kolibri, model KM-280 lub KM-300 seria Standard (podłoga sztywna, tzw. „książkowa”, bez pompowanego kila).

Po przeczytaniu wątku oceniłem, że na moje potrzeby w zupełności wystarczy silnik o mocy 6 KM. Wiem, wiem… im więcej tym lepiej, ale zasadniczo nie muszę popylać jak szalony, a i dystansów nie planuję robić ogromnych.

Ma być w miarę oszczędnie i względnie lekko (silnik będzie demontowany każdorazowo). Zakupu silnika używanego nie biorę pod uwagę, ponieważ nie będę w stanie sam ocenić, czy nie kupuję „szrota”.

Przed zapoznaniem się z wątkiem, wybór koncentrował się na dwóch markach, czyli Honda lub Yamaha. Wiadomo, takie kojarzyłem z produkcją silników zaburtowych. Po lekturze oraz po zapoznaniu się z cennikami producentów, wybór padł jednak na Mercury F6 MH (z krótką stopą). Otrzymałem ofertę na ten silnik (rocznik 2020 r.), w kwocie 5 690 PLN, zatem w zaokrągleniu tysiak taniej niż konkurencja na H i Y, dodatkowo 2 kg lżejszy.

I moje poszukiwania na tym pewnie by się skończyły, gdyby nie Tohatsu MFS 6.

Wiadomo, Tohatsu i Mercury to jedno i to samo, ale czy na pewno ?

Wyczytałem, że Tohatsu to jednak nowsza konstrukcja niż Mercury, świadczy o tym między innymi możliwość transportowania w 3ech pozycjach (Mercury nie ma takiej opcji). Dodatkowo zmienione górne i dolne osłony, zredukowany hałas i wibracje (tak przynajmniej  stoi na stronie producenta).

Który model wg Was wybrać ?

Czy faktycznie możliwość transportu w 3ech pozycjach jest dużym udogodnieniem ?

Czy redukcja hałasu/wibracji w Tohatsu jest zauważalna, czy to jedynie marketingowy bełkot ?

Czy Tohatsu jest na tyle rozpoznawalną marką, że ewentualna sprzedaż silnika w przyszłości nie stanowi problemu ?

Dodam, że na Tohatsu MFS 6 dostałem ofertę w kwocie 5 800 PLN, a miało być taniej niż Mercury  ;)

Z góry dzięki za pomoc.