Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wieniec to ta  część wewnętrzna koła zamachowego .

Dla obniżenia kosztów produkcji w niektórych kołach zamachowych nie ma na frezowanych zębów .

Współpracuje z rozrusznikiem i kosztuje trochę .

Chyba dobrze napisałem 

Jeszcze niedawno nie miałbym problemu z wyfrezowaniem zębów .

Teraz braciszek siedzi na emeryturze żony pilnuje .

Czy ktoś kupował w tym sklepie  części do silników zaburtowych .

https://www.boats.net/

Edytowane przez Tabor

• 0

Być może było, ale wrzucam. Przy próbie zarejestrowania pontonu okazało się, że obecnie nie ma takiego obowiązku, dla jednostek pływających nie przekraczających 7,5m długości.

Art.  3.  [Jachty i jednostki pływające podlegające obowiązkowi rejestracji]

1.  Obowiązkowi rejestracji podlega:
1) jacht oraz jednostka pływająca używana do amatorskiego połowu ryb, o długości większej niż 7,5 m lub napędzie mechanicznym o mocy większej niż 15 kW;
2) jednostka pływająca używana do połowów rybackich,
3) jednostka pływająca uprawiająca żeglugę poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej

• 0

Kolega ostatnio chcial zarejestrować w urzędzie lodke 4m, gos mu powiedzial ze juz nie trzeba rejestrować i dal mu tam podstawę prawną. Zadzwonił do pzw , a tam usłyszał ze ma mieć zarejestrowana i bez dyskusji... ot Polska cala

to nie Polska a okręg mazowiecki który w Szczegółowych Zasadach wędkowania obowiązujących w wodach Okręgu Mazowieckiego PZW w Warszawie   wymaga rejestracji łodzi, do czego jako użytkownik wody ma prawo. Można zarejestrować na nowej ustawie środek pływający, nowe prawo tego nie zakazuje zobacz art 3 ust 3 który brzmi  "Jednostka pływająca o długości do 24m, która nie podlega obowiązkowi rejestracji, może być zarejestrowana na wniosek właściciela."

Jeśli w urzędzie dali mu podstawę prawną to znaczy, że nie znają tejże podstawy prawnej, która nie zakazuje rejestrować tego co nie musi być rejestrowane. http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20180001137

Edytowane przez wedkarski365

• 0

to nie Polska a okręg mazowiecki który w Szczegółowych Zasadach wędkowania obowiązujących w wodach Okręgu Mazowieckiego PZW w Warszawie   wymaga rejestracji łodzi, do czego jako użytkownik wody ma prawo.

To ja jednak popieram słowa siarq "ot Polska cała"... Czyli mamy akt prawny ogólnopolski, który wszedł w oparciu o Ustawę, natomiast Okręg Mazowiecki PZW publikuje Uchwałę, którą znosi przepis ogólnokrajowy ? Czy jest tu jakiś prawnik i jest mi w stanie to wytłumaczyć ?

Oczywiście prawdą jest to co napisał wedkarski365, nie ma zakazu rejestracji jednostek < 7,5m, wciąż jest taka możliwość, tylko teraz nie kosztuje to 17 PLN , a 80 PLN i nie można załatwić tego od ręki, bo zdaje się, "papier" drukowany jest przez PWPW.

Czy od wejścia nowej Ustawy ktoś miał do czynienia z PSR, gdzie przedmiotem interwencji był brak rejestracji jednostki pływającej ? 

• 0

To ja jednak popieram słowa siarq "ot Polska cała"... Czyli mamy akt prawny ogólnopolski, który wszedł w oparciu o Ustawę, natomiast Okręg Mazowiecki PZW publikuje Uchwałę, którą znosi przepis ogólnokrajowy ? Czy jest tu jakiś prawnik i jest mi w stanie to wytłumaczyć ?

(...)

on nie znosi ustawy, nakłada nowy obowiązek który nie jest sprzeczny z powszechnie obowiązującym prawem. Tak samo jak może użytkownik wody. czyli w PZW. czy każdy inny, może rozszerzyć okres ochronny na dany gatunek - tak jak jest to w wielu okręgach , że oprócz dolnego wymiaru ochronnego jest  również górny wymiar ochronny. Np okoń w rozporządzeniu nie ma wymiarów ochronnych a rożne okręgi taki wymiar wprowadzają. Takim samym ograniczeniem, które wielu osobom na tym forum pasuje, jest np wprowadzanie no kill.Nie bronię tu PZW, tylko pokazuje że nie jest to nic nowego ani sprzecznego z prawem, a wędkarze mogą to zmienić przecież ktoś tych ludzi wybiera, a że ponad 90% to tylko opłaca składki i nie chodzi na zebrania to mamy to co mamy. Beton ma swój elektorat, a wystarczy że koło nie zrobi delegatem obecnego członka Zarządu to już w następnej kadencji nie będzie on we władzach, a do tego czasem wystarczy 10-20 osób na zebraniu

• 0

Pisałem już o tym w innym wątku bo ten nie pasuje. Znam chłopaków z SSRow i oni mówią ze brak numerów to strzał w stopę i tylko chwila aż PZW wprowadzi. W skrócie masz numery łatwiej cię odnaleźć jak łamiesz prawo. Jesteś na wodzie nie masz numerów z klucza jesteś podejrzany... Tak było do tej pory.

W moim okręgu mało pływają ale z lornetki spisują nr z plywadeł. Jak by zobaczyli ze ktoś kłusuje łatwiej go odnaleźć. Jak jada z policjantem mają dostęp do rejestru od ręki. Teraz to się skończy.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Panowie proponuję zamknąć rozmowę na temat obowiązku rejestracji łodzi do 7,5 metra i mocy silnika poniżej 15 kw wykorzystywanej do amatorskiego połowu ryb. Ustawa mówi jasno że nie ma takiego obowiązku, a PZW swoją uchwałą nie może nas do tego zmusić. Okręg mazowiecki już zna temat i zmieni swoją uchwałę.

• 0

(...) Ustawa mówi jasno że nie ma takiego obowiązku, a PZW swoją uchwałą nie może nas do tego zmusić. Okręg mazowiecki już zna temat i zmieni swoją uchwałę.

A ustawa lub rozporządzenie mówi że nie wolno łowić i zabierać okoni mniejszych niż 15cm? Nie, a PZW w mazowieckim zabronił.

Czy ustawa lub rozporządzenie zakazuje metody trollingowej? Nie, a PZW w mazowieckim zabronił.

Stąd Twój argument "Ustawa mówi jasno że nie ma takiego obowiązku" jest chybiony .

Nie oceniam czy to dobrze czy to źle, że zabronili, mieli prawo to zrobić i mają prawo to odwołać.

PZW nie może wprowadzać zapisów sprzecznych z ustawą czy rozporządzeniem, np napisać że wolno amatorsko łowić ryb z łodzi poniżej 7 metrów z silnikiem 30KM który nie jest zarejestrowany. Przepisy prawa nakładają na nas prawa i obowiązki, jeśli mamy jakieś prawo zagwarantowane w ustawie lub rozporządzeniu (czy też modnej ostatnio Konstytucji) to PZW tego prawa nie może mi odbierać. Inaczej jest z obowiązkami, jeśli nałożono obowiązek ustawowy np ochrony ryb gatunku sandacz w okresie od 1 stycznia do 31 maja to PZW jako użytkownik wody może ten okres wydłużyć ale nie może go skrócić (co do zasady). Kolejna rzecz to prawo w Polsce jako takie, żeby uchylić jakiś przepis który jest sprzeczny z innym aktem prawnym to już nie tak łatwo, bo do tego są powołane konkretne "ciała" czy to na poziomie PZW czy wyżej np paragraf 19 ustęp 3 statutu PZW

Edytowane przez wedkarski365

• 0

Tak Ustawa mówi w art. 8 że zabrania się połowu ryb o wymiarze ochronnym. Natomiast wymiary ochronne określa Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi z dnia 12 listopada 2001 r.

Natomiast nie rozumiem Twojego przykładu z łodzi poniżej 7 metrów z silnikiem 30 km. Taka łódź musi być zarejestrowana bo ustawa mówi że nie wymaga rejestracji łódź do 7,5 metra i mocy silnika poniżej 15 kw. W przytoczonym przez Ciebie przykładzie mamy większy silnik.

• 0

Mam pytanie do znawców tematu.

Czy jak teraz -w zimę- odpalę silnik to woda do chłodzenie powinna wypływać od razu po włączeniu czy trzeba czekac aż sie silnk nagrzeje?

Mi się zdarzyło, ze woda z układu chłodzenia wylatywała dopiero po jakiejś chwili. Szczególnie wtedy kiedy łódka postała na mrozie.

• 0

U mnie w Mercurym tryska od razu po odpaleniu .

Wszyscy twierdzą  żeby bardzo tego pilnować aby woda 

lała się  strumyczkiem .

Choc duża część wody podobno wychodzi wraz ze spalinami śrubą .

Popatrz czy nie grzeje się silnik za mocno ,

Możesz mieć zepsutą pompę lub tylko zatkany wylot wyżej omawianego strumyczka wylewanego z otworu

kontrolnego .

Nawet jak długo pływam woda jest letnia . Nie wiem czy mam termostat.