Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

tomchaf11,ja przy swojej łodzi mam pawęż 40cm i powieszoną hondę bf 20kM SHSU ale najlepszy wynik mam jak ją  podniosłem jakeś 2 cm . najlepiej jak byś miał kogoś kto ma taki silnik po prostu zawieść i popływać przed zakupem, jeszcze ważna rzecz jak dla mnie to masa łodzi z załogą i ekwipunkiem do mocy silnika u mnie wychodzi  ,całość 350kg: 20 kM =17,5kg/kM  przy flaucie prędkość max 44kh. 

Edytowane przez perch22
  • Like 1

• 0

Do regulacji wysokosci montażu silnika pomocny jest np jack plate. Nie musi byc hydrauliczny, wystatczy zwykly manulany gdzie mozna regulować wysokość zawieszenie silnika. Dla silnikow 20-30hp juz warto sie zastanowić czy zamiast elektrycznego trymu nie kupic jack plate. W większych silnikach elekteycznych trym to standard ale jak ma sie dopłacić 3-5kzl za trym np w 30konnym to warto to rozważyć hudrauliczny.

Edytowane przez wuran

• 0

Panowie nie dramatyzujmy, jak silnik ma kolumnę S i łódka ma pawęż pod silnik z kolumna S to nie będzie za długa czy za krotka.Różnica pomiędzy S a L to 11 cm. Silniki nie maja tak naprawdę kolumny o długości 381 mm, na ogół jest to nieco ponad 400 mm

(Tohatsu 9.8 ma np. 435 mm). Kolega nie musi kupować Jack plate [emoji16][emoji106][emoji6].

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 2

• 0

Do regulacji wysokosci montażu silnika pomocny jest np jack plate. Nie musi byc hydrauliczny, wystatczy zwykly manulany gdzie mozna regulować wysokość zawieszenie silnika. Dla silnikow 20-30hp juz warto sie zastanowić czy zamiast elektrycznego trymu nie kupic jack plate. W większych silnikach elekteycznych trym to standard ale jak ma sie dopłacić 3-5kzl za trym np w 30konnym to warto to rozważyć hudrauliczny.

Miałem, nie warto do 30 km lepiej power trym.

Edytowane przez gumowy

• 0

Ponton ma stopę S, a i tak musiałem silnik podnosić 4cm ;)

Ja jak podniosłem u siebie w pontonie silnik żeby był książkowo, to miałem gejzer wody i śruba non stop wentylowała, oczywiście kombinowałem z trymem - nic nie dało.

Wróciłem do ustawień pierwotnych czyli płyta ok 6-7 cm pod dnem, i jest ok.

Edytowane przez drChlubicz

• 0

Dziękuję za krótką i sensowną odpowiedź. Po to jest forum aby bardziej zorientowani byli w stanie doradzić i pomóc. Nie rozumiem docinek na zasadzie kup kalkulator albo idź na korki. Nic to nie wnosi sensownego do wątku chyba że ulży frustracjom. Jeżeli ktoś o coś pyta to najprawdopodobniej chciałby zasięgnąć informacji na dany temat, mimo że dla innych może to być oczywiste.

• 0

Tomachaf Ty nie pytales tylko wstawiles tabele z rysunkiem zaprzeczajaca Twojej odpowiedzi,nie mam zadnych frustracji dotyczacych jakiegokolwiek forum ale kategorycznie stwierdziles blednie komus kto potrzebowal kakretnej odpowiedzi a nie gdybania,blednych odpowiedzi przeczacych sobie wzajemnie. Dodam jeszcze ze i 18" bedzie gralo z short wszystko zalezy od ksztaltu dna co najwyzej bedzie wolniej wchodzic w slizg ale predkosc max sie zwiekszy kwestia trymu i rozlozenia ciezaru

• 0

dodajmy że wiele zależ od producenta silnika, przecież oni nie robią identycznych długości kolumn choć są nazywane S, L czy XL. Dodajmy do tego że każdy producent łodzi robi po swojemu pawęż i też opisuje tylko S, L lub XL. czyli maja ponton z pawężą S powieszony na nim silnik, który jest dobrze ustawiony, po przeniesieniu na łódkę o pawęzy S może być za nisko lub za wysoko, i tak samo zmieniając silnik na inny okaże się, że nie jest tak dopasowany jak poprzedni. Miałem lódź, gdzie na długiej stopie trzeba było podnieść silnik o 2 cm, poprzez podwyższenie pawęży aby silnik opierał się o pawęż a nie tylko wisiał na śrubach.

• Like 1

• 0

Witam ,pawęż S a stopa S to mogą być dwa różne wymiary nie wiele ale różniące się ,pierwsza łódź miała pawęż S i honda bd 2,3 kM płyta kawitacyjna była o koło 5cm poniżej dna łodzi ,na drugiej łodzi ten sam silnik ,płyta na 0,na tej samej łodzi powieszona Honda bf 10kM płyta płyta około 5cm po niżej dna łodzi,powieszona Honda bf 20kM 4cm po niżej dna łodzi,ale po podniesieniu silnika o jakiś 2cm prędkość wzrosła o 4kh z 40kh do 44kh. Przy trymie elektrycznym te 2 cm nie mają znaczenia ,ale przy ręczny jak widać ma,to tyle co ja zauważyłem.

• Like 2

• 0

Tyle, że trym (nawet elektryczny) nie działa w pionie a po łuku, tym samym zmienia się kąt położenia śruby względem łodzi i co z tego że podniesiemy lekko śrubę jak jednocześnie ma to wpływ na to, iż zacznie nam podrywać dziob?

post-59765-0-97446200-1612271608_thumb.jpg

Edytowane przez wuran

• 0

dodajmy że wiele zależ od producenta silnika, przecież oni nie robią identycznych długości kolumn choć są nazywane S, L czy XL. Dodajmy do tego że każdy producent łodzi robi po swojemu pawęż i też opisuje tylko S, L lub XL. czyli maja ponton z pawężą S powieszony na nim silnik, który jest dobrze ustawiony, po przeniesieniu na łódkę o pawęzy S może być za nisko lub za wysoko, i tak samo zmieniając silnik na inny okaże się, że nie jest tak dopasowany jak poprzedni. Miałem lódź, gdzie na długiej stopie trzeba było podnieść silnik o 2 cm, poprzez podwyższenie pawęży aby silnik opierał się o pawęż a nie tylko wisiał na śrubach.

Nie musi się opierać przecież regulacja wysokości zawieszenia właśnie jest na śrubach, chyba że mówimy o silniku przenośnym czyli 6-25 km tam jest przeważnie tylko dwa otwory montażowe na śruby i motylki ale też silnik nie musi wisieć na pawęży. Wydaje mi się że z stąd te ciągłe zapytania i rozmyślania właśnie na temat wysokości pawęzy że użytkownicy myślą że silnik musi wisieć na mocowaniu silnika.

Edytowane przez Szumi

• 0

Tyle, że trym (nawet elektryczny) nie działa w pionie a po łuku, tym samym zmienia się kąt położenia śruby względem łodzi i co z tego że podniesiemy lekko śrubę jak jednocześnie ma to wpływ na to, iż zacznie nam podrywać dziob?

attachicon.gif tryn.jpg

Spójrz na ten szkic i jeszcze raz zastanów się co tam się zmienia. Kąt przyłożenia - napewno, co jeszcze?