Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

Zamówiłem ponton Maweric 300D. Mam możliwość kupienie dobrego silnika 5 KM Czy jest sens czy to za mało. Waga całego zestawu ponton, silnikiem, sprzęt i moja około 180 kg. nie jestem demonem szybkości ale nie chcę się też toczyć.

Możesz liczyć na 18km/h. Możesz popływać trochę z tą piątką, a na następny sezon zmienić silnik na 10HP.

Przy tak krótkich wypadach moc silnika ma niewielkie znaczenie. Ważne by zawsze działał.

• 0

Nie mam pojecia nigdy nie widzialem romany na oczy ale to ok 14' ja ma 13'(80kg) i 16' lund nawet nie wiem ile wazy napewno daje mozliwosc zalozenia jeden wiencej skok lub 3 na 4 blades sruby nie tracac osiagow wychodze z zalozenia ze lepiej miec wiecej jak mniej mam tez wiekszy silnik 25hp i tu juz czuc roznice ale tu juz wchodzi w gre wieksza pojemnosc a to inna bajka

• 0

Pytam bo słyszałem opinie że sporą różnice widać dopiero jak się przeskoczy z 15 na 25km.

Pływałem na niej z podpiętą Hondą 15km w pojedynkę płynęła 33km/h w dwie osoby 28km/h dlatego zastanawiam się czy 20km w tym samym silniku zrobi różnice.

Wysłane z mojego JNY-LX1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez pikeft

• 0

Pytam bo słyszałem opinie że sporą różnice widać dopiero jak się przeskoczy z 15 na 25km.

Pływałem na niej z podpiętą Hondą 15km w pojedynkę płynęła 33km/h w dwie osoby 28km/h dlatego zastanawiam się czy 20km w tym samym silniku zrobi różnice.

A jest temat o pełnym ślizgu pontonu i link w nim do obliczania prędkości, można się pobawić.

Przy tej długości łódki ten pełny ślizg będzie w okolicach 30km/h, tak więc niby 15HP wystarcza, problem może się pojawić gdy dojdzie na pokład trzecia osoba i ciężar dojdzie do 500kg. Jeśli masz patent to na pewno 20HP lepsze, a jeśli nie to lepiej 15 z napisem 13,5.

Rekordu prędkości nie pobijesz ze względu na wagę łodzi.

Edytowane przez Stołczynianin

• 0

Patentu nie mam i albo trzeba będzie zmieniać oznaczenie albo zrobić patent [emoji6]

Na rekordach prędkości mi nie zależy tylko na sprawnym przemieszczaniu się po łowisku 80% pływania po zalewie sulejowskim reszta to inne zbiorniki plus trolling.

Wysłane z mojego JNY-LX1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez pikeft

• 0

Sam napis a silniku nie do końca rozwiązuje problem. Po ewentualnym wypadku może być problem, ja mam fabryczny 13.5, ale działa jak 15 - zależy jeszcze od obrotów 5tyś jest ok.

Dla mnie 30km/h jest całkiem fajną prędkością, choć myślę czasem o kupnie śruby o skoku 12 - dla zabawy.

• Like 1

• 0

Jak się zastanowić, to do wszelkiej maści jednośladów, nawet na allegro można kupić akcesoria tunningowe, które dość znacznie są w stanie podnieść moc silnika i osiągi motocykla, skutera itp.

W przypadku łódek to tak absolutnie nie działa. 

Z silnika można odebrać tylko tyle mocy na ile pozwoli na to śruba napędowa.

Kluczowa jest średnica śruby (bo moc zależy w 5 potędze od średnicy) i obroty śruby (zależność w 3 potędze). (link do wzorów i liczącego kalkulatora na końcu posta)

W zeszły weekend pływałem nowym nabytkiem kolegi. 

4 metrowa łódka uznanego na forum polskiego producenta z silnikiem yamaha F40. Silnik miał założoną śrubę o średnicy 9cali i skoku 15 cali. Łódka była kupiona jako używana i nie udało mi się ustalić kto taki zestaw skonfigurował.

Czy to producent łodzi?? Czy "autoryzowany" serwis i diler silnika?? Czy może poprzedni właściciel. Tego nie wiem.

Łódka kilka dni wcześniej przeszła serwis silnika. "Autoryzowany" serwis nie zauważył:

- że śruba jest od innego silnika

- że silnik założony na tę konkretną łódkę jest o 10HP większy od dopuszczalnego dla tej łódki

Ale jedziemy dalej..

Osiągi łódki z tym silnikiem to stabilne 41kmh, momentami 42kmh -- 40konny silnik "yamaha to yamaha" i 4 metrowa łódka....... jakby nie było lipton, bo Rosjanie na strasznie chińskim, niebu obrzydłym silniku Hidea 9,9HP na 4 metrowej łódce we dwóch człowieka na łodce osiągają 43kmh

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=-k5jG4XnNb8

No więc "yamaha to yamaha" z 9 calową śrubą jest w stanie pchać łódkę z mocą: 15.72HP ale na czapce ma dumne 40

Szok prawda??? Yamaha, która ze śrubą 10 3/4 cala jest w stanie oddać 40HP mocy została wykastrowana do niecałych 16 kucyków.

Chciałbym znać historię tego zestawu.

Czy łódka od producenta została kupiona w zestawie z silnikiem 40HP choć dopuszczalny jest 30HP?

Kto i kiedy wykastrował silnik zmieniając śrubę napędową?

Jednocześnie chciałbym gorąco pogratulować "autoryzowanemu" serwisowi za to, że nie zauważył, że silnik jest o 10HP za duży. (tabliczka znamionowa łodzi zamontowana obok silnika, teoretycznie niesposób przeoczyć)

Szczególnie chciałbym pogratulować tego, że serwis nie zauważył, że śruba jest z innej bajki.

Ale "yamaha to yamaha"

Ja się nie czepiam producenta, bo to naprawdę doskonały silnik, ale w naszych warunkach ta doskonałość inaczej się objawiła....

Doskonale to ktoś zarobił pieniądze wciskając klientowi silnik za 25 tys (być może więcej) zamiast  takiego za mniej niż 5 tys... Można??? można

Wzory i kalkulator liczący moc

https://skot.design/jaka-moc-posiada-nasz-silnik-zaburtowy/

• Like 2

• 0

A jaki to silnik??

Zaraz się pewnie okaże, ze to jakaś 18 stka, sprzedawana również jako 25HP, czy 25HP spzedawane jako 30HP i wszystko się wyjaśni.

Wzory, które podałem są po uproszczeniach teorii, ale z mocnym wsparciem statystycznym, empirycznym. Moim zdaniem są dokładniejsze niż te 100% teoretyczne mocno pokomplikowane.

W wiekszości przypadków pełna teoria jest nie do ugryzienia, bo kto normalny zna np współczynnik pełnotliwości owręża własnej łódki.

We wszystkich przypadkach jakie sam osobiście liczyłem, rzeczywiście założona śruba dawała moc mniejszą niż wynikało to z naklejki na silniku.

10 1/2 cala to już sporo.... Skoro opisywana przeze mnie yamaha 40 miała 9 cali. Z tą opisywaną Yamahą to wystarczy wejść na stronę yamahy żeby się przekonać, że ten silnik nigdy nie był oferowany z żadną 9 calową śrubą.

41kmh na czterometrowej łódce z 40HP silnikiem potwierdza, że coś jest mocno nie tak

Trzeba sprawdzić czy silnik na pewno wkręca się na 5700 obr/min

Wszelkie odstępstwa od wyników z kalkulatora bardzo, ale to bardzo mnie interesują.

Dotychczasowe odstępstwa były niewarte uwagi... i potwierdzały trafność obliczeń. Tym bardziej szukam przypadku, który wskazywałby na coś odwrotnego.

Rząd wielkości na pewno się zgadza, bo w ten sposób liczę to od lat, a dopiero jak mam jakieś większe wątpliwości liczę to bardziej zaawansowanymi metodami i narzędziami.

Ale wykresów nie mogę opublikować na stronie ze względu na prawo autorskie.

Ale wątpliwości to bywają jak mam katamaran zamiast monokadłuba, a w przypadku monokadłubów, to się zawsze sprawdzało.

• Like 1

• 0

@Gar4field - dobry jesteś [emoji16].

To Suzuki bf25A który jest zblokowaną 30.

Przewkłamalem z tą śruba bo w oryginale jest to 10,25 i wówczas wychodzi 22,4 km na śrubie .

Jest jednak taka śruba do tego silnika ( 10,5 ) i bardzo mnie korci by ją sprawdzić[emoji1786].

O ile spadną obroty jeśli zwiększę średnice o 0,5”?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez gumowy