Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czyli wychodzi na to że mam 13koni na których zapitalam 42 km/h przysprzyjających warunkach. Przy ciężarze całego zestawu ok 310kg .

A przy obciążeniu 420kg zapitalam 35km/h przy długości łodzi 450cm.

Czyli mam super pływadło.

Przy długości całkowitej 450 masz ppowiedzmy 420 cm długość wodnicy (mniej więcej) co przy 310kg daje LDR=6.35 a to bardzo mało
i dalej wg kalkulatora

Czyli wyszło mi, że na 10HP powinieneś jechać 37kmh
 A przy 420kg 39kmh przy niecałych 40HP

Czyli twoja jednostka pływa normalnie, a to te wszystkie dociążone na maksa akumulatorami i silnikami uboty odstępują od normy, co widać na tym wykresie
I może da się to policzyć dokładniej, ale weźcie pod uwagę, że zrobiłem to w mniej niż minutę, bez specjalnego zagłębiania się.

Rząd wielkości się zgadza.

A ja mam nadzieję, że te wykresy, kalkulatory przyniosą jakąś refleksję na temat kolejnego akumulatora na łódce.

Nie licytujmy się na różnicę rzędu 2kmh bo to aż tak dokładne narzędzie nie jest i nie miało być, Rzędy wielkości się zgadzają i daje się to liczyć w mniej niż minutę.

Na stronie z wykresem po najechaniu na krzywą podaje dane liczbowe.

wiem, że jest to pozornie szarlataneria, bo bierzemy pod uwagę tylko długość moc i ciężar......

Ale tak jest.... cudowne kształty nie istnieją.

Dobry kształt i wyważenie pozwala tylko łatwiej panować nad kaczkowaniem i generalnie łatwiej tym sterować.

Wykresy nie są dalej pociągnięte bo w pełnym ślizgu już wiele zależy od tego pod jakim kątem natarcia ustawimy łódkę.

Przy tych wartościach z wykresu ciężko jest coś popsuć (ale pewnie znajdą się tacy co potrafią) a jeszcze trudniej cokolwiek poprawić.

Nie oczekujcie od tego 100% aptekarskiej dokładności. 

Siłą tych kalkulatorów i wykresów jest możliwość zabawy dla każdego bez bardzo zaawansowanej wiedzy, bez zadawania głupich pytań o współczynnik pełnotliwości owręża, o współczynnik Taylora itp..

Rząd wielkości się zgadza... Zresztą jak ma się nie zgadzać skoro jest to robione na podstawie statystycznych opracowań rzeczywitych empirycznych danych.

post-51749-0-77776100-1619524663_thumb.jpg

post-51749-0-68451800-1619524723_thumb.jpg

• 0

Jedno pytanie. Czy prędkość bezwzględna to jest minimalna prędkość przy której łódka wyjdzie do ślizgu? Ba na szybko podstawiłem masę 400kg i długość linii wody 3.7m (odniosłem się do łodzi 4m więc chyba poprawnie) i wyszedł wynik 29km/h

Prędkość względna to prędkość wyrażona w wolumetrycznej liczbie Froudea. Dzięki temu wykresy te można zastosować do łódki dużej i małej, do każdej.

Znając objętość zanurzoną, czyli tak naprawde wagę liczymy prędkość bezwzględnąw kmh dla konkretnej łódki.

Minimalna prędkość ślizgu jest dla liczby Frodea = 3. Dla małej jakiejś łódki (lekkiej) będzie to 20kmh, a dla dużej ciężkiej 35kmh

prędkości bezwzględne liczy się na końcu....

dla 400kg wyjdzie ok 30kmh, to jest ok

A od długości i ciężaru bedzie zależeć którą linie z wykresu weźmiesz za swoją. To zależy od innego względnego parametru czyli LDR (lenght displacement ratio) czyli relacja miedzy długością a ciężarem.

Czym łodka lżejsza i dłuższa tym wykres łagodniejszy, bardziej korzystny.

Dowalając ciężaru na łódke tracimy na tym, że opór jest proporcjonalny do ciężaru ale dodatkowo pogarsza się współczynnik epsilon do liczenia tego oporu.....

I to jest wszystko po to, żeby zobaczyć ile tracimy na dwóch dodatkowych akumulatorach.

• 0

Witam ,bez liczenia u mnie łódź ma 4,40,waga całości 350kg ,honda bf 20kM 4T  wchodzi w ślizg według GPS helikxa7 przy 20km/h.

To właśnie nie tak, to dokładnie nie tak......

Chodzi o określenie przy jakiej prędkości łódka osiąga matematyczny parametr zwany wolumetryczną liczbą Froudea = 3

To wg definicji jest matematyczny początek ślizgu.

Dlaczego tak?? Bo tak jest wygodnie. Bez względu na to jaką mamy długość, jaki ciężar, jaką wzajemną relację jednego do drugiego, współczynnik oporu epsilon dla nFr=3  ε(epsilon)=3

I na tym polega siła tego systemu, że nie jest oparty na "wydaje mi się, że jest w pełnym ślizgu" a na tym że jest to system uniwersalny działający na każdą łódkę i dużą i małą.

Jest to matematyczne narzędzie porównawcze.

Przy łódkach lekkich ciężko, naprawdę ciężko jest na łódce wyczaić dokładnie ten moment, kiedy łódka zaczyna być w pełnym ślizgu.

Na łódkach ciężkich jest to oczywiste ale łódki lekkie przechodzą bardzo łagodnie z semi planning do planning mode i łatwo to przeczyc.

Dlatego system opiera się o matematykę, zupełnie wyrzucając poza nawias subiektywne odczucia.

Mam policzyć moc potrzebną dla liczby froudea 3, czy tam dowolnej innej.....

I w ten sposób zyskujemy matematyczne odniesienie.

Szacowanie charakterystyki oporów to coś więcej niż określenie mocy potrzebnej do wyjścia w ślizg.

• 0

Errata:

Epsilon = 0.16 dla wszystkich wartości LDR przy FR=3 

tak miało być napisane.

dlatego z palca można policzyć moc potrzebną do ślizgu...bo nie trzeba na wykresie szukać tych 0.16.

A tak przy okazji. Teoria ta powstała jeszcze w XIX wieku, przed powstaniem pierwszej łodzi ślizgowej. Jakoś do dnia dzisiejszego nikt tego nie kwestionował. Teoria ta wyjaśniła fenomen skoku hydrodynamicznego jak to wtedy nazwano, a po ludzku zjawisko puszczania kaczek płaskim kamieniem na wodzie.

Zanim zbudowano pierwszą łódź ślizgową wiedziano już jak mniej więcej będzie wyglądał ślizg.

• 0

A no właśnie czy są kolizyjne?

Przy wymianie paska można spróbować kręcić wałem inaczej jak rozrządem - jak się zatnie to kolizyjny.

Mi powiedziano że jak u nasady ząbka zacznie pękać guma, to znaczy że czas szybko zmienić pasek.

• 0

Witam orientuje się ktoś co ile mtg wymienia się pasek rozrządu ? Suzuki 30 km 2015 rok 140 mtg . Nie znalazłem wątku w razie co proszę o przeniesienie

a767cb7e34bc6af6fa0901eecbaceff6.jpg

Sprawdzamy stan paska, jeśli ma pęknięcia to wymiana. Jeśli nie to pływasz dalej[emoji6].

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Witajcie,

rozmowę rozpocząłem w innym wątku ale widząc, że tutaj dzieje się więcej pozwolę sobie zapytać tutaj.

Odebrałem łódkę i dokonałem pomiaru pawęży w pionie: do dna łódki jest 40cm + kil 5 cm. Czyli wysokość pawęży do końca kila 45cm ...

Rozumiem, że płyta kawitacyjna silnika musi być pod wodą ale czy może być w świetle kila czy powinna znajdować się  tuż pod nim ?

Marek

post-58156-0-69695300-1619762886_thumb.jpg

post-58156-0-99568100-1619762892_thumb.jpg

• 0

Wyjaśnijcie mi proszę czy podczas ślizgania się łodzi po wodzie pod wodą ma się znajdować śruba napędowa czy płyta kawitacyjna nad śrubą także ? Producent mówi, że pasuje S i L :)

Edytowane przez wesoływędkarz