Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Można  można  , działa  działa  nie trzeba będzie się wychylać żeby tą blaszkę podnieść  i dopiero silnik unieść ,  a jest to trochę upierdliwe  wychylając się i szukając blaszki kiedy łódką buja . Kol Marcinie silnik kupiony u Ciebie chodzi elegancko   :)  oby tak dalej się sprawował  :D  . test i próby wykonane dziś w pokoju   :P  

• Like 1

• 0

Mozna tez bez przerabania podnies na biegu i wlaczyc neutral

Szkoda że nie napisałeś wcześniej jak to zrobić   :P  , ale ten sposób który opisałem  a podpowiedzieli  Inni  działa w 100%  i na pewno wielu to wykorzysta  bo działa i to najważniejsze   :D  :D  :D

• 0

Witam czy miał ktoś ktoś taka sytuacje . Silnik odpalony 2-3 minuty chodzi na wolnych obrotach wchodzimy w ślizg przepłynięte 200-300 metrów i silnik zaczyna przerywać i tracił moc . Silnik suzuki 30 km na wtrysku przeplywane 130 mtg . Istnieje możliwość ze się zapowietrzył ? Odpalany pierwszy raz od 6 miesięcy . Po dopłynięciu do brzegu i uruchomieniu silnika spowrotem objaw zniknął. W lini paliwowej odpowietrznik odkręcony. Miał ktoś podobno sytuacje

• 0

Jeśli patrzysz na punkt kontrolny że sika dobrze to możesz być w dużym błędzie, tam jest troszkę pokręcony układ chłodzenia. To że sika ładnie nie znaczy że masz wodę na górze, ale na pewno masz dobrze chłodzony układ paliwowy. Najlepiej odkręcić termostat i zobaczyć czy na wolnych obrotach wypłynie woda...

• 0

Witam czy miał ktoś ktoś taka sytuacje . Silnik odpalony 2-3 minuty chodzi na wolnych obrotach wchodzimy w ślizg przepłynięte 200-300 metrów i silnik zaczyna przerywać i tracił moc . Silnik suzuki 30 km na wtrysku przeplywane 130 mtg . Istnieje możliwość ze się zapowietrzył ? Odpalany pierwszy raz od 6 miesięcy . Po dopłynięciu do brzegu i uruchomieniu silnika spowrotem objaw zniknął. W lini paliwowej odpowietrznik odkręcony. Miał ktoś podobno sytuacje

Zdarza się to jak przycisnę linie paliwa(za długa), gruszka robi się jak miękka balonik lub ściska się . Poprawiam linie sprawdzam odpowietrzanie zbiornika i „ problem ustępuje”.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Cześć

Jakiś czas temu zakupiłem z łódką w komplecie silnik Mariner Magnum 10 Hp 2 suw. Nie mogę znaleźć za wiele informacji o tym modelu. Są o Mariner Sea Horse. Czy to te same silniki? Może ktoś używał podobnego motorka? Czy to bliźniak Yamaha? Czy można mu podnieść ewentualnie moc? Był już na pełnym serwisie ale zapomniałem podpytać o niego coś więcej. Generalnie gość chwalił go za bardzo równą pracę. Dzięki za ewentualne sugestie

post-57224-0-41390500-1623324308_thumb.jpg