Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie śmieszna sprawa. Pływam od 3 lat na spalinie 50-100mth rocznie, w tym roku chciałem zamontować fotel do pontonu i okazuje się że cały czas kieruje silnikiem prawą ręką. Tak mi to jakoś wyszło, nie miał kto pokazać... Po tych 3 latach, próbowałem się przestawić na lewą rękę i prawie kilka razy o mało nie skończyło się to wywrotką. Z wolnym płynięciem na wprost i w ślizgu problemów brak, ale w czasie płynięcia 30-40km/h w przypadku zobaczenia jakiejś przeszkody (na Odrze sporo pływających drzew itp)  reaguje instynktownie, skręcam nie w tą stronę co trzeba i dodaję gazu... Niby śmieszne ale projekt fotela na chwilę obecną się oddalił. Miał ktoś podobnie? Jak z tym walczyć. Jestem praworęczny przestawiony w dzieciństwie z lewusa.

• 0

@Tresor

Mam identycznie jak się przesiądę na prawą rękę. Ciężka sprawa bo takie nawyki mocno się zakorzeniają w człowieku i wchodzą w krew. Robisz wszystko odruchowo i automatycznie w tej chwili. Nie wiem czy i kiedy silna wola i trening pozwolą nabrać nowego nawyku, ale zacznij to trenować i może z czasem się przestawisz na prawidłową rękę.

• Like 1

• 0

... Po tych 3 latach, próbowałem się przestawić na lewą rękę i prawie kilka razy o mało nie skończyło się to wywrotką. Z wolnym płynięciem na wprost i w ślizgu problemów brak, ale w czasie płynięcia 30-40km/h w przypadku zobaczenia jakiejś przeszkody (na Odrze sporo pływających drzew itp)  reaguje instynktownie, skręcam nie w tą stronę co trzeba i dodaję gazu... Niby śmieszne ale projekt fotela na chwilę obecną się oddalił. Miał ktoś podobnie? Jak z tym walczyć. Jestem praworęczny przestawiony w dzieciństwie z lewusa.

No to już wiesz że można zmienić nawykowe reakcje.

Najlepiej na początku pływać wolniej. Mózg jest "plastyczny" i dopasuje się, ale na pewno to potrwa.

Są dwie przeciwstawne teorie: jedna że uczymy się dzięki zapamiętywaniu nowego, a druga że dzięki zapominaniu starego.

• Like 1

• 0

Edit: może trochę nie w temacie, ale mam okazje kupić malutką Hondę taką, żeby na powrocie z łowiska nie trzeba było machać wiosłami. Sprawa wyglada tak, ze osoba która sprzedaje silnik nie ma o nim pojęcia i nawet nie wie jak go uruchomić (starsza kobieta). Ja też jestem zielony w temacie, a potrzebuje rady jak odpalić nieodpalany od 10 lat silnik? Czy jest coś powinienem zrobić oprócz zmiany paliwa?

Edytowane przez pablo40404

• 0

Sprawdź czy jest olej w silniku i spodzinie, pasek rozrządu w jakim jest stanie ( jak jest?), szarpnijmy spokojnie bez podłączania paliwa jeśli się wszystko kręci podłącz paliwo i spróbuj uruchomić w beczce z woda by nie uszkodzić chłodzenia. Jeśli uruchomisz znaczy działa i najlepiej zrobić serwis,

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Włóż spodzinę silnika do wiadra / beczki, wlej paliwo i odpal. Musisz zanurzyć spodzinę żeby chłodzenie działało. A dalej to wszystko wyjdzie i albo się uruchomi albo nie. Dobrze po 10 latach rozebrać i wyczyścić gaźnik, oraz wymienić świecę. Wymień też wirnik pompy wody jeśli nawet będzie pompował. Ale najpierw go spróbuj uruchomić jak jest. 

• 0

Nie dokonca jak koledzy mowia odkrec swiece wlej fogging oil Nie wiem jak to bedzie po polsku jezeli nie mozesz kupic olej silnikowy z domieszka plukanki lub nawty zeby byl rzadki ustaw silnik w pozycji pionowej cylindrow czyli silnik poziomo I niech sobie scieka pomalu przezpierscienie do crank case do starego oleju odkrec gaznik i zobacz czy na spodzie nie ma syfu zlej stary olej z silnika i spodziny zalej swiezy sprawdz pasek swiece wyczysc sprawdz czy jest iskra zdejm fajki ze swiec naciagnij powolij linke szarpaka jak poczyjesz opor pociagnij kilka razy potem zaluz fajki i sprybuj palic mozesz psiuknac starting fluid do gaznika ssanie wyciagnij na 3/4 ale nie do konca

Edytowane przez sharkfishing

• 0

Panowie a jak zmienię paliwo sprawdzę oleje to mogę już sprawdzić, czy będzie palił? Zależy mi żeby sprawdzić szybko, czy jest w nim życie, bo bede tam przejazdem i żebym wiedział czy brać czy zrezygnować. To jest ten silnik chłodzony powietrzem, czy mimo to musi być w wodzie przy próbnym odpaleniu?

• 0

Ssanie załączone. Silnik odpala na dosłownie sekundę i gaśnie jakby paliwa mu brakowało. Gaz w manetce próbowałem ustawić na pozycji, która wyglądała na rozruch. Próbowałem tez w innych pozycjach jak i ez gazu i we wszystkich przypadkach to samo.

Nie mam dziś czasu, ale jutro spróbuje mu się bliżej przyjrzeć.

Edit: wszystkie wskazówki miłe widziane.

Edytowane przez pablo40404

• 0

Wyciągnij ssanie i odpal. Jak zgaśnie wepchnij ssanie i odpal ponownie. Powinien chodzić. Jak nie to wyciągnij 1/4 ssania i odpal. Jak nie będzie chciał pracować, to wykręć gaźnik i porządnie wyczyść. Tu znajdziesz schemat.

https://www.boats.net/catalog/honda

Pamiętaj o sprawdzeniu zaworka iglicowego czy się nie zacina. Wszystkie dysze i kanaliki musza być drożne. Jeśli są jakieś filterki paliwa wszystko wymień na nowe. Sprawdź też wszystkie przewody paliwowe czy są drożne. Nie wiem czy tam masz pompę paliwa, czy tylko opadowo podaje, ale jak jest sprawdź czy podaje. Warto sprawdzić i ustawić luzy zaworowe. Załóż też nową świecę.  

A przede wszystkim napisz jaki to silnik model i rocznik, bo teraz gadamy o niczym. Podobnie można pytać jaki samochód jest najszybszy - i usłyszeć oczywiście czerwony.

Edytowane przez darek63

• 0

Pablo, przeczysc gaźnik, na pewno dysze sa mega zapchane, jezeli się na tym nie znasz, daj jakiemuś mechanikowi. Może byc ten od kosiarek. Kolejna sprawa to mam nadzjeje, ze paliwo nowe wlałeś, po 10 latach zostaje płyn nie benzyna. Wyczysc gaźnik przeczysć przewody, tam jest chyba tylko jeden, sprawdz czystość zbiorniczka. Ogólnie wyczyść wszystko i powinno działac. No i sprawdz świece ;) Ten silnik to mega glośna zabawka, osobiscie to model ktorego ze względu na hałas nie polecam, ale mechanicznie jak każda kosiarka będzie chodził.

• 0

Takie pytanie przy okazji :) 

Dotyczy paliwa ,które zostaje w gaźniku po sezonie. Czy należy go wypalić do końca  i coś jeszcze zrobić czy też niekoniecznie. Mam na myśli ostatnie pływanie i postawienie silnika na okres zimowy czyli jakieś 6 miesięcy.  Pacjent to 2T na dwóch garach.

• 0

@M a r a s

Nie chce mi się za bardzo opisywać, ale benzyna zawiera żywice i inne takie które nie odparowują. Po odparowaniu benzyny nie są już rozcieńczone i powodują szkodliwe osady. Dlatego przy dłuższym przestoju bezwarunkowo należy wypalić paliwo. Ja wypalam z gaźnika po każdym pływaniu. Przewożę silnik w bagażniku i nie chcę smrodzić. Gruszka pozwala po kilku pompnięciach napełnić komorę gaźnika więc problemu z tym nie ma. Wypalanie to prosta czynność bo odpinasz linię paliwową od silnika i po około 2 minutach silnik gaśnie z braku paliwa. 

Tutaj nieco w pigułce o tych żywicach.

Intensywność tworzenia osadów w układzie zasilania i w komorze spalania zależy od zawartości w paliwie węglowodorów nienasyconych i aromatycznych. Podstawowym wskaźnikiem oceniającym skłonności paliwa do tworzenia osadów jest zawartość żywic. Ciężkie węglowodory i związki tlenowe wchodzące w skład żywic, nie mogąc odparować w mieszance z powietrzem, osadzają się na ściankach elementów układu paliwowego. W strefie wysokich temperatur (zawory, denko tłoka, komora spalania itp.) osady stopniowo wypalają się prowadząc do powstawania tzw. nagarów.

https://www.orlenlaboratorium.pl/PL/DlaBiznesu/Benzyny/Strony/Zawartosc-zywic-obecnych.aspx

Edytowane przez darek63
  • Like 1

• 0

mam taką hondę 2km od brata a on miał ją 10 lat a wcześniej jego kumpel też miał ją 10 lat ale wracając do tematu ;) to jedyną akcję jaką ten silnik zrobił to gasł bo brat zamiast 98 oktanów wlał 95. w zimie jak nie pływasz warto co miesiąc przepalić. A jeszcze się spytam czy przy zapalaniu wszystko ok ze zrywką ? patrzyłeś w środku czy ssanie się napewno załancza ?