Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Myślę sobie że idealne zestrojenie silnika z łódką ślizgową to takie że przy typowym obciążeniu - pewnie wchodzi w ślizg przekraczając 30km/h, aby można było zmniejszyć nieco gaz dla zejścia do prędkości najbardziej ekonomicznej, przy okazji nieco odciążając silnik. Dla Kolibri 360 to nieco mniej niż 30km/h a dla Kolibri 450 może być 30km/h a nawet powyżej.

A co zrobić jak mało koników na pawęży?

Ująć gazu i płynąć 17-18km/h

Dla pełni satysfakcji ważne jest by nie oczekiwać od zestawu więcej niż może dać.

Prócz tego w drodze na przystań przepuścić kogoś w korku ulicznym, na przystani przywitać się z kolegami itp.

Łódka ta sama, prędkość ta sama i woda też, ale przyjemniej.

• 0

witam. w silniku parsun 15hp nie działa mi gaszenie silnika. Jest zamontowany standardowy przycisk ze zrywka. Czy gaszenie silnika polega na zaniku iskry w wyniku wcisniecia przycisku? Do przycisku idzie bialy kabel z modulu i masa silnika. Przycisk wyczyszczony, podanie masy bezposrednio do bialego kabla z pominieciem przycisku rowniez nie gasi silnika. Gdzie szukac przyczyny?

• 0

Doradźcie proszę - chce zakupić silnik - będzie to Tohatsu 6 km. Silnik będzie nowy.

Zakupić teraz czy czekać do wiosny ?

Zimą nie pływam - więc jak zakupie teraz to i tak będzie stał w garażu

Kup Teraz jak możesz i "zrób" przegląd wg zaleceń żebyś nie stracił gwarancji...

• 0

Teoria a praktyka. Silnik można zawiesić na Pawez max 80 kg i mam 25 l baniak na paliwo . Czy jeśli założone 100 kg silnik a baniak na paliwo przesune na dziób to wyjdzie na to samo ? Silnik 80 kg 30 km silnik 100 kg 50 km tohatsu

• 0

Mam jeszcze jedno pytanie. Zakupić silnik że zbiornikiem zewnętrznym 12l czy z zbiornikiem wewnętrznym ? Wydaje mi się że opcją że zbiornikiem zewnętrznym wygodniejsza w transporcie silnika no inwiększy zasięg.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

• 0

Pewnie ze tak . I się zastanawiam czy po zmianie na cięższy silnik ale przesune paliwo na dziób czy łódka nie będzie kaczkowac

Zatrudnij jakiegoś kumpla w charakterze ruchomego balastu i będzie ok[emoji12]

https://youtu.be/SjNi3qPeOrg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez gumowy

• 0

Mam jeszcze jedno pytanie. Zakupić silnik że zbiornikiem zewnętrznym 12l czy z zbiornikiem wewnętrznym ? Wydaje mi się że opcją że zbiornikiem zewnętrznym wygodniejsza w transporcie silnika no inwiększy zasięg.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Zwiększy zasięg to raz a dwa to nie tankujesz na wodzie gdzie jak łódką buja i jest wiatr  to jest tankowanie do dupy  . Mam linie paliwową  , ale tankowałem paliwo u kolegi na wodzie  i wiem co to znaczy  

• 0

Zwiększy zasięg to raz a dwa to nie tankujesz na wodzie gdzie jak łódką buja i jest wiatr  to jest tankowanie do dupy  . Mam linie paliwową  , ale tankowałem paliwo u kolegi na wodzie  i wiem co to znaczy  

Paweł ,warto sobie kupić kanister z lejkiem ,który posiada zaworek. Ów lejek jest wkręcany do kanistra .Nalewając paliwo musimy wcisnąć lejek opierając go o rant zbiornika paliwa. Jak już widzimy ,że mamy full podnosimy kanister i paliwo przestaje płynąć mimo ,że trzymamy kanister do góry nogami .

Sprzedawcy pisząc ,że jest to automatyczny lejek wprowadzają kupującego w błąd. On nie jest automatyczny .Ale robi robotę na łódce. 

img_20211104050747_kani1_zmniejszamy_pl.

Husqvarna    w kanistrach kombi ma na 100 % automatyczny. Po nalaniu do pełna odcina dopływ paliwa .Wiem bo mam taki i nigdy mi nie przelało paliwa i oleju tankując pilarkę. Fajny ale gabarytowo nie pasuje do łódki.

img_20211104050619_kani2_zmniejszamy_pl.

• 0

Aż tak wysokich fal nie miałem , ale bujało galancie  i jak nie płyniesz  na silniku to wiatr Cię spycha i dryfujesz bokiem do fali  i nie wiesz czego się trzymać żeby nie fiknąć z karnistrem do wody  , nikomu tego nie  życzę . 

• 0

Paweł ,warto sobie kupić kanister z lejkiem ,który posiada zaworek. Ów lejek jest wkręcany do kanistra .Nalewając paliwo musimy wcisnąć lejek opierając go o rant zbiornika paliwa. Jak już widzimy ,że mamy full podnosimy kanister i paliwo przestaje płynąć mimo ,że trzymamy kanister do góry nogami .

Sprzedawcy pisząc ,że jest to automatyczny lejek wprowadzają kupującego w błąd. On nie jest automatyczny .Ale robi robotę na łódce. 

img_20211104050747_kani1_zmniejszamy_pl.

Husqvarna    w kanistrach kombi ma na 100 % automatyczny. Po nalaniu do pełna odcina dopływ paliwa .Wiem bo mam taki i nigdy mi nie przelało paliwa i oleju tankując pilarkę. Fajny ale gabarytowo nie pasuje do łódki.

img_20211104050619_kani2_zmniejszamy_pl.

Ja mam linię paliwową 12 l , ale kolega mówił że jest sporo paliwa , jak coś to mam karnisterek w bakiście w jego łódce , kuziwa nigdy tej nalewajki nie zapomnę  ;) . podpowiem Mu żeby coś kupił bo zwykły to porażka żeby nalać paliwo   

• 0

Doradźcie proszę - chce zakupić silnik - będzie to Tohatsu 6 km. Silnik będzie nowy.

Zakupić teraz czy czekać do wiosny ?

Zimą nie pływam - więc jak zakupie teraz to i tak będzie stał w garażu

Jeśli masz gdzie i sprzedający posiada interesujący Cię model to bierz w tym roku.

W przyszłym roku Tohatsu leci kilka % do góry (różne % dla różnych modeli - tak przynajmniej było w tym roku) , no i najwcześniejsze dostawy przewidziane w 2022r to kwiecień / maj - oczywiście jeśli dojadą silniki które mają dojechać ...

• 0

Patent zasłyszany nad wodą.

Kilka butelek plastikowych o poj. nieco mniejszej od zbiornika, wypełnionych benzyną, jak się kończy benzyna, wkładamy szyjkę butelki do otworu zbiornika opróżniamy jedną butelkę do samego końca i nic nie ma prawa się wylać, nawet przy wietrze i falach.

Mam linię paliwową więc osobiście nie testowałem, ale brzmi sensownie.

• 0

Patent zasłyszany nad wodą.

Kilka butelek plastikowych o poj. nieco mniejszej od zbiornika, wypełnionych benzyną, jak się kończy benzyna, wkładamy szyjkę butelki do otworu zbiornika opróżniamy jedną butelkę do samego końca i nic nie ma prawa się wylać, nawet przy wietrze i falach.

Mam linię paliwową więc osobiście nie testowałem, ale brzmi sensownie.

Tyle że kończy się ona zazwyczaj w najmniej oczekiwanym momencie a na fali nie będziesz zaglądał non stop pod czapkę ile jest. Tylko linia na dłuższe pływanie.

• 0

Oczywiście, że linia paliwowa jest najlepszym rozwiązaniem, ale jeśli jej nie ma?

Oczywiście, że paliwo kończy się w zbiorniku zazwyczaj w najmniej dogodnym a czasami bezpiecznym momencie. Wtedy trzeba rozsądnie reagować .... wstawiamy do wody kotwicę dziobową na max zasięgu linki a najlepiej dodać dryfkotwę na wodzie głębszej od długości liny. 

Edytowane przez BOB

• 0

Jak mi paliwa zabrakło płynąc Kasią z Mileksu -yamaha 2,5 km -  to na bałwanach  jakie były na wodzie tak mnie poniosło ,że w trzcinach wylądowałem.  Całe szczęście bez wywrotki. Głupota oczywiście po mojej stronie bez dwóch zdań.

Bo wypływając za cypla na tą otwartą wodę należało zerknąć , sprawdzić ile jest w zbiorniku paliwa ew. dolać a to wszystko można było ogarnąć  na spokojnej jeszcze wodzie.

• 0

Witam

Kupiłem ponton Maweric 270 i starą Yamahę 5km 2t. Dziś pierwsze pływanie i duże rozczarowanie. Mam problem z wejściem w ślizg. Dwa razy się udało niestety bez sprzętu. Ważę 97 kg

Koleś ma ten sam silnik i ponton Kolibri 300. Waży 110 i wchodzi bez problemu w ślizg. Macie jakieś rady.