Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ma ktoś doświadczenie z mercurym 50 efi vs yamaha f50 ? Chodzi mi o silnikami z okolic 2005 roku. Wiem ze to pokrewne konstrukcje. F50 miałem, ale jeszcze gaźnikową. Podobno spodziny są inne.. reszta to samo ? Zastanawia mnie też różnica w mercurych z tych samych lat.. większość ma.oznaczwnie elpt efi i ważą one 112k, tyle co yamaha, ale są też takie z 4S w symbolu, i przy stopie L ważą 102 kg..???? Spodzina inna ? I jeszcze pytanie.. kiedy mercury jest big foot ? To oznacza mocniejszą spodzinę ? Jak to poznać ?????

• 0

Nie kazdy 50 efi mercury jest big foot,standardowa przekladnia do 50 jest 1.83:1 a bf 2.33:1 o ile dobrze pamietam co do wagi nie powiem ci bo pare kilo w to czy w tamto nigdy nie bralem do glowy, co do roznicy to latwo poznac Bigfoot bedzie miala wieksza srube bo to lower od 100 czy 115 ,co do yamaha vs merc popatrzylem na tabelke wychodzi ze to identyczny silniki

4 s to four stroke

Wlasnie sprawdzilem w katalogu moja 50 efi wazyla 112kg (247lb) ale to the tylko teoria bo oleje to napewno nastepne 5kg w gore

Wage bf katalog pokazuje 118 kg

• 0

Dzięki. Cenne informacje. A jak wspominasz ten silnik ? Poleciłbyś w tej klasie i w rocznikach ? Ja miałem yamahę f50 ale na gaźnikach jeszcze.. Pracowała ładnie. Później suzuki df70 na wtrysku, bodajże 2004 r.. suzuki ładniej pracowała jesli o kulturę chodzi.

• 0

Mialem chyba 13 ale to samo co 05 tylko kosmetyka ja nigdy nie mam nic dlugo albo starego z reguly albo nowe albo prawie tzn ponizej 100mh wiec na temat awaryjnosci z wlasnego doswiadczenia trudno ale znam ladnych paru ludzi ktorzy urzywaja mercury komercyjnie i zalerzy od stylu polowow trzymaja silniki w przedziale 2000-3000 h co dla zwyklego urzytkownika to dozywocie przy regularnym serwisowaniu na wlasciwych czesciach i olejach!! A nie jakis marian stwierdzi ze jego olej bedzie lepszy jak fabrycznie zalecany. O ile sie nie myle sea pro 50 to to samo jak 50 efi z wieksza przekladnia 2.33 tylko extra pokryty i zabezpieczony na salt water one maja 3 lata unlimited warranty wiec nie masz co brac do glowy nawet jak kupisz serwisowany silnik mlody a z duza iloscia godzin w tym wiekszasc idle h biez w ciemno to outboard po guide lub commercial oni zawsze dbaja o silniki

• 0

Jest różnica. Te 50 tki na polskich portalach to wszystkie są na normalnych spodzinach. Dziś oglądałem jedną efi, ale źle pracowała. Stuki, i trzęsła się na wolnych obrotach trochę. Jest fajna, ale jeszcze na gaźnikach.. może warto zobaczyć, choć wolałbym wtrysk..????

• 0

Jak byście mieli kupić nowy silnik 30-40 KM to którego producent polecacie Tohatsu, Yamaha, Suzuki..... i dlaczego jakie wady i zalety?

Jak ostatnio serwisowałem swój to zapytałem się jakiej marki teraz są dobre, dostałem odpowiedź że ten do którego w razie czego dostanę szybko części????

• 0

Na pompę paliwa,pierścienie i tłoki do starszej 30tki czekałem trochę ponad tydzień, na wałki i zębatki ze spodziny do najnowszej 50tki również kilkanaście dni, za to na rozrusznik i alternator do 20tki czekałem najdłużej bo około 3 tygodnie. Tohatsu do 15 lat wstecz nie robi większych problemów z dostępnością części, pod warunkiem że mają materiały do produkcji bo to jest obecnie największym problemem u wszystkich producentów silników.

• 0

Na pompę paliwa,pierścienie i tłoki do starszej 30tki czekałem trochę ponad tydzień, na wałki i zębatki ze spodziny do najnowszej 50tki również kilkanaście dni, za to na rozrusznik i alternator do 20tki czekałem najdłużej bo około 3 tygodnie. Tohatsu do 15 lat wstecz nie robi większych problemów z dostępnością części, pod warunkiem że mają materiały do produkcji bo to jest obecnie największym problemem u wszystkich producentów silników.

Serwisant również potwierdził że serwis tohatsu działa najlepiej...

• 0

Yamaha nie polecam. Juz 3ci znajomy własciciel łòdki powiedzial mi ze 2-3-4 letnia yamaha wysiadla. Z tym ze nie wiem jakiej mocy były ale służyły tylko do wypychania łajby z portu.

Wiek silnika podaje w przyblizeniu bo nie pamietam ale kupowali jakos tyle lat wstecz

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez selk

• 0

Yamaha nie polecam. Juz 3ci znajomy własciciel łòdki powiedzial mi ze 2-3-4 letnia yamaha wysiadla. Z tym ze nie wiem jakiej mocy były ale służyły tylko do wypychania łajby z portu.

Wiek silnika podaje w przyblizeniu bo nie pamietam ale kupowali jakos tyle lat wstecz

A nie jest tak jest ze wszystkim ? Że jak masz w dobrym stanie yamahę z lat powiedzmy 2000-2005 to o ile nic złego ekspluatacyjnie nie spotkało silnika, i dbasz o niego to służy i służy.. a świeże modele nie mają już tej jakości ? W motoryzacji tak jest. I już nie ma odwrotu..

• 0

A nie jest tak jest ze wszystkim ? Że jak masz w dobrym stanie yamahę z lat powiedzmy 2000-2005 to o ile nic złego ekspluatacyjnie nie spotkało silnika, i dbasz o niego to służy i służy.. a świeże modele nie mają już tej jakości ? W motoryzacji tak jest. I już nie ma odwrotu..

Pewnie tak

Ale mam ze 3 kolegow z suzuki 6km (chyba 2 cylindry ale nie mam pewnosci ) maja 2-3 lata i działaja rewelacyjnie i cicho. Tohatsu 2-3-5 letnie tez ze 3 by sie znalazly. Honde 5km ma sasiad ale to pracuje- klekocze jak kosiarka ale moze to ten egzemplarz. To wszystko dziala poza drobnymi regulacjami czy usterkami drobiazgow

• 0

pytanie z innej beczki, bo nie chcę zakladac nowego tematu...czy manetka po przekreceniu kluczyka w pozycje zaplonu powinna cały czas piszczeć, aż do uruchomienia silnika? Po przekreceniu w pozycje rozruchu lub odpaleniu cichnie. Silnik i manetka to parsun.

• 0

W marcu chciałem kupić mfs 50 ale po sprawdzeniu dostępności części w Usa np spodzina których nie było wybrałem inną markę.

• 0

Pewnie tak

Ale mam ze 3 kolegow z suzuki 6km (chyba 2 cylindry ale nie mam pewnosci ) maja 2-3 lata i działaja rewelacyjnie i cicho. Tohatsu 2-3-5 letnie tez ze 3 by sie znalazly. Honde 5km ma sasiad ale to pracuje- klekocze jak kosiarka ale moze to ten egzemplarz. To wszystko dziala poza drobnymi regulacjami czy usterkami drobiazgow

No tak. Ale mają tak jak piszesz.. 2-3 lata... i z całym szacunkiem, ale silniczki 5-6 koni często należą do wędkarzy, panów dbających i rozsądnych.. do bagażnika.. do ciepłego garażu.. pyrkanie po krzakach za rybkami.. i dobrze. A "duże" silniki dostają po tyłku.. łódka 5m.. czasami kilka osób na pokładzie. By szło w ślizgu to obroty 5tys i więcej. Stoi czasami kilka sezonów w porcie na wodzie. Spore przebiegi gdyż 50tką opływam całe Śniardwy podczas jednej dniówki. I dopiero po np. 10 latach takiej eksploatacji widać co warte są silniki.

• 0

pytanie z innej beczki, bo nie chcę zakladac nowego tematu...czy manetka po przekreceniu kluczyka w pozycje zaplonu powinna cały czas piszczeć, aż do uruchomienia silnika? Po przekreceniu w pozycje rozruchu lub odpaleniu cichnie. Silnik i manetka to parsun.

Spytaj w serwisie parsun. W yamaha nic bez powodu nie piszczy. W suzuki też nie. Ale może w parsunie tak ma być.