Skocz do zawartości
  • 0

Wybór spalinowego silnika zaburtowego

ujazd

Pytanie

Witam,

Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym o pomoc w wyborze silnika zaburtowego. Wybrałem trzy modele:

Honda BF5

Suzuki DF6

Yamaha F6cmhl

Silniki będą kupowane nowe albo 2-3 letnie. Będą pchały łódkę laminowaną o ciężarze ok 90kg i wymiarach 3,6x1,4m. Początkowo miała być Honda ale różne opinie o niej krążą, później Suzuki ale ostatnio trafiłem na przystępną cenowo ofertę yamahy. Prosiłbym o opinie osób które miały z nimi do czynienia.

Po przeanalizowaniu danych technicznych najlepiej wypada yamaha największa pojemność 139cm3, Suzuki ma 138cm3 a honda ma 127cm3.

Prosiłbym o opinie na temat w/w silników ewentualnie zaproponowanie czegoś innego podobnego.

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości kolumny. Wiem że ma być długa bo w łódce pawęż ma 525mm. Natomiast w/w silniki mają następujące długości kolumn:

Honda - 572mm

Yamaha - 568mm

Suzuki - 508mm

Jaka długość będzie optymalna do mojej łódki. Gdzieś w internecie znalazłem informację że płyta kawitacyjna powinna być na równo z dnem łódki lub do 25mm poniżej dna. Żaden z silników nie spełnia tego wymogu stąd moje pytanie jak to dobierać.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W marcu chciałem kupić mfs 50 ale po sprawdzeniu dostępności części w Usa np spodzina których nie było wybrałem inną markę.

Na wiosnę to 50 i 60 tka była deficytowym towarem to nie dziwota ( czekałem na kilka silników od maja/czerwca ubiegłego roku  do grudnia).

Jak pisałem wcześniej ,  że obecne czasy i porównywanie i odnoszenie się do sytuacji w poprzednich latach nie powinno mieć prawa bytu. Jeszcze 2 lata temu na prawie każdy silnik max czekało się 2 miesiące , obecnie od 3 - 8 m-cy.

• 0

Czesci evinrude zbankrutowal a nie wszysrko pasuje od tohatsu mercury czy yamaha zalezy ktory rocznik chcesz kupic u mnie jak sprzedaja uzywki w miare nowe i malo smigane jest tanszy od merc lub tohatsu o 500-1000$ dlatego ze to evinrude

• 0

Jezeli to model jak tohatsu to jest ok wczesniejsze np 2012 to byl ulepek tohatsu parsun yamaha. Nowych nikt ich juz nie sprzedaje .Musisz porownac wszystkie czesci na schematics i podjac decyzje.Licz sie ze jakas pierdola bedzie inna i mozesz miec problem szczegolnie w europie

Edytowane przez sharkfishing

• 0

Do 2011 roku Johnson evinrude byly to w wiekszosci pancerne silniki potem to juz rownia pochyla 19-20 rok byly tansze jak blizniacze tohatsu czy mercury i to znacznie a to daje do myslenia co do jakosci czesci

• 0

Wytlumacze ci to bardzo prosto przykladowo czesc ma teoretycznie .020 cala tolerancji zeby byc uznana za sprawna czesc z .005 pojdzie do audi z .010 do vw z .015 do seata a .020 do skody tak jest ze wszystkim nawet z mechanizmami do zegarkow ten sam mechanizm do zegarka ma 3-4 modele jakosciowe.Jezeli evinrude byl 20% tansze jak inni to gdzies te 20% trzeba bylo zabrac

• 0

Nie lepiej kupić starszy, w budżecie, ale popularnej marki ? To nie są promy kosmiczne.. Ciekawy jestem jak teraz będzie wyglądał cenowo rynek eteków.. Ale faktem jest, i to przyznaję.. serwis silników zaburtowych jest dramatem. Niby są proste, ale przez swoją niszę.. bardzo mało fachowców jeśli wystąpi już awaria, a jeśli wystąpi, to wiedza "fachowców" mikra.. najlepiej odrazu przyjść z workiem kasy i nie zadawać ciężkich pytań.

• 0

Cześć panowie. Wyskakuję do was z pytaniem jako że moja wiedza jest 0. Chcę kupić pierwszy silniczek do pontonu żeby pośmigać na Warcie ( mam 500m) całe życie pływam na elektrykach . Warta płynie ok 4km. Ponton to yamaha 380s. Nie zależy mi na ślizgu tylko na trolu i przemieszczaniu się. Jaki minimalny silniczek muszę nabyć? Kasa ok 1800 do wydania.po jeziorach śmigam traxxis 55/85 ale na rzekę bałbym się z tym wystartować.

• 0

Kup coś markowego honda/yamaha/tohatsu/mercuru/suzuki koło 4hp w 4 suwie (lejesz czystą 95)

Zrób przegląd filtry, oleje i do spokojnego przemieszczania się po rzece wystarczy. Jedynym problemem jest budżet, może parę groszy zabraknąć.

Jak trafisz na dobry egzemplarz i będziesz dbał to sprzęt nie do zajechania

• 0

Witam wszystkich w Nowym Roku życząc wszystkiego najlepszego w tym mnóstwa frajdy z naszego hobby. Ale jak to mówią do brzegu yamaha 30 km półroczna poj. 747 cm da radę na 40 km. Jeśli tak to poproszę namiar na priv. Nie jest lekko podobna historia Suzuki 40 poj. Ponad 900 może na 50 km. Zaznaczam yamaha kupiona w zestawie na manetkę łódka z konsolą, suza moja stara łódka Crescent na rumpel. Pozdrawiam

• 0

Witam wszystkich w Nowym Roku życząc wszystkiego najlepszego w tym mnóstwa frajdy z naszego hobby. Ale jak to mówią do brzegu yamaha 30 km półroczna poj. 747 cm da radę na 40 km. Jeśli tak to poproszę namiar na priv. Nie jest lekko podobna historia Suzuki 40 poj. Ponad 900 może na 50 km. Zaznaczam yamaha kupiona w zestawie na manetkę łódka z konsolą, suza moja stara łódka Crescent na rumpel. Pozdrawiam

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum i brak typowej powitalni, chciałem się na wstępie przywitać i życzyć wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku. Od kilku lat pływam po Mazurach i posiadam obecnie łódkę Solar 450 z silnikiem Mercury F30 EFI odblokowany do 40KM. Jak odblokować silnik pokazuję w moim filmiku. W uproszczeniu trzeba wyjąć plastykowy pierścień - zwężkę z dolotu, który znajduje się w gumowej rurze przed przepustnicą powietrza oraz wysłać moduł komputera silnika do Motostrefa w Mysłowicach by zmodyfikowano oprogramowanie silnika. Efekt jest bardzo dobry.    

• Like 1

• 0

Jakie osiągi masz na solarze 450 z tym mercury 40 ? 30stka i 40stka rozumiem ma tą samą pojemność ? Ja mam opena mak marine 460 z konsolą, i yamahę f50, 52km/h to max. No ale wychodzi w ślizg w 4 osoby z czego trzy po 95-100kg plus manele.

Moja łódka na śrubie oryginalnej mercury o skoku 13" i średnicy 10,5" w 1 osobę max 53km/h i przekroczony WOT. W 2-3 50-51km/h. W 4 dorosłe, duże osoby max ok 40-43km/h ale bardzo ciężkie wejście w slizg. Na śrubie o skoku 11" i średnicy 10 5/8" w 5 osób ciężkich wchodzi bez problemu w slizg. Prędkość wtedy ok 44 - 45km/h. W 2 dorosłe osoby i rozłożony daszek Bimini max to 48-49km/h przy obrotach powyżej 6000obr/min. Jak pływam z rodzinką to zakładam 11". Jak sam lub w 2 osoby to 13". 

tu pływanie ze śrubą 13".

Trochę o łódce i zamontowanym silniku

• 0

Cześć.

Posiadam łódkę aluminiową Gelex 440 o wadze ok 200kg. „na sucho”.

Zastanawiam się nad zmianą obecnego silnika Yamaha 30KM 4T na gaznikach (bez rozrusznika, alternatora) na coś nowszego na wtrysku z rozrusznikiem i alternatorem.

W specyfikacji producenta maksymalna moc oraz waga silnika wynosi wynosi: 40KM oraz 100kg. Rekomendowana to 30KM.

Zastanawiam się czy jest sens zakładać 40KM i nadwyrężać pawęż czy może pozostać na 30KM i zakupic Tohatsu, Yamahę?

Na portalu z ofertami sprzedażowymi leci ładna Yamaha 40KM z rumplem, z tym ze zastanawiam się czy nie zakupic nowego, z tym ze 30KM.

Lodka glownie użytkowana wedkarsko, ale zdarza się tez pośmigać turystycznie.

Silnik będzie kilka razy w sezonie zdejmowany z pawezy.

Dzięki za podpowiedzi :)

Edytowane przez cezarypioro